Bajta Kšajtni Muzika Stonebride - Inner Seasons (2008)

Kulturniški profili znanih Korošcev

Majda Ravnikar, nekdanja smučarka in pisateljica
Majda Ravnikar

Majda Ravnikar, nekdanja uspešna smučarka, je pred kratkim izdala svoj književni prvenec “Koroška, moj mali veliki (smučarski) svet”, s katerim je na najboljši način izrazila svojo dolgoletno ljubezen do Koroške, smučanja in literature.

Leposlovne objave

  • Primož Karnar - Slovenc naj bo!


  • Simon Orgulan - Tisti, ki je bil pahnjen v juho nesmisla - 3.del


  • Nina Retko - O grehu in pokori
  • Katja Martinčič - Č-B ples

Bajta hodi po sv(e)to

Pasica
Stonebride - Inner Seasons (2008) PDF natisni E-pošta
Prispeval Igor Papotnik   
Sobota, 10 Januar 2009 13:05

Stonebride - Inner Seasons (2008)Štiričlanska zagrebška zasedba Stonebride je takorekoč še v plenicah, saj so nastali koncem leta 2005, ampak fantje so motivirani kot le kaj, saj se že v samem začetku svojega obstanka ne zadovoljijo z lokalnimi dvoranami in so kljub svoji rosni mladosti svoje skladbe že preigravali na odrih širom Evrope.

Pa smo spet tu. Znova pri skupinah Black Sabbath in Kyuss. Morda je to nekakšno nenapisano pravilo ali le kaprica recenzentov, ampak uspešnost skupin, ki orjejo v vodah stoner/psychedelic/blues rocka oziroma doom/stoner metala, se še vedno meri po tem, koliko so sposobni ujeti duh teh skupin, brez tega, da bi izpadli le čista kopija.

Stonebride že z imenom nakazujejo, da gre v prvi vrsti za stoner rock. Pa je temu res tako? Ko sem prvič držal v rokah njihov najnovejši in hkrati prvi izdelek, so se mi po glavi podile marsikatere čudne misli. Je to spet eden izmed mnogih poskusov generičnega redneck southern rocka obarvanega malenkost stonersko? Je to spet eden izmed mnogih Kyuss wannabe projektov?  So sploh kompetentni?  Bom spet slišal Sabbathe v miljonti preobleki? Pravzaprav sem bil malenkost v dvomih ali to sploh je stoner rock, saj skupine pred tem nisem poznal.

In kaj je prineslo prvo poslušanje te zanima dragi bralec? Naj te ne držim več v primežu trnov. Stonebride so presenetljivo dobri, kaj dobri, lahko bi se reklo, da so odlični. Kjer spodleti ogromno skupinam, njim ni. Njihova glasba je odlična mešanica stoner/sludge rocka, ki se ne sramuje, da črpa kot marsikateri drugi stonerji tudi iz blues rezervoarja. K vsemu temu seveda spadajo spuščene strune, ki pripomorejo h globokemu, počasi se premikajočemu se zvoku in stalna uporaba distorsiona, brez katerega v tej zvrsti pač ne gre in da ne pozabimo – vedno je dobrodošel tudi ščepec psihedelike.

Na kakršnokoli kopiranje lahko kar pozabite, saj jim je uspelo ustvariti svojevrsten zvok, v katerem pa lahko seveda najdemo mnoge vplive in podobnosti z ostalimi skupinami. Na spletni strani www.stonerrock.com, kjer domujejo znalci in starešine tega in podobnih žanrov, je bilo  med ostalim v zelo pozitivni kritiki zapisano tudi, da Stonebride zvenijo kot manjkajoči člen med skupinama Acid King in Dozer. Ne bi se mogel bolj strinjati. Stonebride res povezujejo ultra težke kitare in skoraj monolitično stukturo Acid King z malo bolj "lahkotno" obarvanimi Švedi Dozer. Če k vsemu temu dodamo res odličen vokal, smo seveda zadeli v polno. Čeprav vsi komadi niso perfektni in bi nekateri lahko odvrgli nekaj balasta, gre v celoti za enega izmed boljših prvencev, kar sem jih preposlušal v tej zvrsti. Še posebej me je morda omehčalo dejstvo, da stoner rock domuje predvsem v ZDA in na severu Evrope, zato si skupine, ki se trudijo prebijati led na tem področju v naši okolici, zaslužijo res vse pohvale, saj gre za prekleto trd kruh.

Kaj poreči za konec …. Vsekakor album vreden vaše pozornosti, če ste v zgornjih besedah zasledili, da gre za zvrst, ki vam bi morebiti znala ugajati. Zase vem, da bo v mojem domovanju ta CD kar pogosto donel na glas. Le tako naprej, Stonebride.


Ocena : 8,5/10

 

 

Naključno iz Kšajtnih

Coldplay - Viva La Vida Or Death And All His Friends (2008)
Rubrika: Muzika
Coldplay so junija izdali svoj četrti studijski album Viva La Vida or Death and All His Friends. Gre za album, za...
Miha Remec - Ostrostrelka (2008)
Rubrika: Knjiga
Pisatelj Miha Remec je v mojih očeh že od nekdaj bil sinonim za kvalitetno znanstveno-fantastično prozo.  Ko je leta 2006 pri...
Stojan Brezočnik, slikar
Rubrika: Kulturniški profili
  Stojan Brezočnik je slikar, ki je diplomiral na Pedagoški akademiji. Dela kot likovni pedagog na osnovni šoli, kjer mnoge...
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti