Bajta Kšajtni Muzika Let3 - Bombardiranje Srbije I Čačka (2005)

Kulturniški profili znanih Korošcev

Majda Ravnikar, nekdanja smučarka in pisateljica
Majda Ravnikar

Majda Ravnikar, nekdanja uspešna smučarka, je pred kratkim izdala svoj književni prvenec “Koroška, moj mali veliki (smučarski) svet”, s katerim je na najboljši način izrazila svojo dolgoletno ljubezen do Koroške, smučanja in literature.

Leposlovne objave

  • Primož Karnar - Slovenc naj bo!


  • Simon Orgulan - Tisti, ki je bil pahnjen v juho nesmisla - 3.del


  • Nina Retko - O grehu in pokori
  • Katja Martinčič - Č-B ples

Bajta hodi po sv(e)to

Pasica
Let3 - Bombardiranje Srbije I Čačka (2005) PDF natisni E-pošta
Prispeval Maks Gregor   
Četrtek, 09 Oktober 2008 20:30

Let3 - Bombardiranje Srbije I Čačka (2005) Veliko glasbenih skupin se danes trudi odkriti toplo vodo, ampak ni jih ravno veliko, ki jim to uspe. Če pogledamo realno stanje na današnji sceni, se večina glasbenih skupin ravna po receptu, ki mu sam pravim »predvidljivi kliše«. Če glasba, ki jo delamo ni  »orto« nekaj, potem nam ne bo uspelo priti do slave o kateri sanjamo, kot otrok sanja o sladkarijah.

Skupina LET2 obstaja že od leta 1986, ampak se je kar hitro preimenovala v skupino, ki jo danes poznamo kot LET3. Nekaj 100 koncertov na območju bivše Jugoslavije in drugih delov Evrope, jim je prineslo dovolj izkušenj in »jajc«, da jim je uspelo ustvariti tako unikaten in inovativen album (sedmi) z naslovom Bombardiranje Srbije i Čačka, ki je bil leta tudi proglašen za rock album leta 2005 na Hrvaškem.

Če analiziramo grafično podobo naslovnice albuma, se nam mogoče porodi misel, da fantje ravno niso odprto naravnani do Srbije, ampak nam naknadno poslušanje in nekaj zdrave pameti pove, da gre samo za spoštovanje in predvsem provokacijo glasbenega stanja v Srbiji in bivši Jugoslaviji. Ker nam narodnjaki v tolikšni meri blokirajo naš glasbeni okus, je treba to nekako izkoristiti sebi v prid, kar je tudi bistveni koncept tega albuma. Skladba »MAMNE BANETA« je eden ključnih komadov iz filma »Mi nismo anđeli 3«, ki prikazuje tipično srbsko poroko. Skupina LET3 je tudi naredila večino soundtracka omenjenega filma, ki prikazuje tudi kakšno je trenutno stanje glasbe pri nas in v prostoru bivše Jugoslavije. Namreč, glasba, ki te prisili, da razmišljaš in odpiraš svoj razum je zatirana in diskriminirana, banalno glasbo bomo pa takoj, brez razmisleka absorbirali.

Če si ta album kupi nekdo, ki je zelo konzervativno naravnan bo ali užaljen ali pa se mu bo zdelo, da bolj otročji ne moreš biti in bo zahteval naj mu prodajalec vrne denar za kupljeno umetnino. Tisti, ki pa mu uporaba besed »pička«, »kurac«, »drkanje«, … ne predstavlja a priori žaljivke ali otročjosti, bo ta CD vzel za svojega. Sredinskih odločitev pri tem albumu nekako ne vidim. Ob uporabi takšnih besed in s tem povezanimi »tumarijami«, ki so jih in jih še izvajajo na koncertih, jim cenzure in prepovedi koncertov niso nič nevsakdanjega. Tematika, ki spremlja celoten album je odlično kombiniranje rocka, elektronike, narodnjakov in tabu tematike, seksa.

16 skladb, ki so povezane v celoto, si lahko za vzor vzamejo vsi tisti, ki mislijo, da  morajo stvari, ki jih delajo biti »orto nekaj«, kajti ta CD je tisti kamen, ki razbija tabuje in mite o tem, da mora biti glasba eksaktno strukturirana in ne sme dopuščati kreativnega razmišljanja. Upam, da se motim, ampak ta cd je pripeljal skupino LET3 na njihov vrh glasbene ustvarjalnosti.

Masturbacija, provokacija ali čista energija. Presodite sami, v petek (10.10.2008), ko bo skupina Let3 nastopila v klubu Kompleks.


Ocena: 10/10

 

Naključno iz Kšajtnih

Let3 - Bombardiranje Srbije I Čačka (2005)
Rubrika: Muzika
Veliko glasbenih skupin se danes trudi odkriti toplo vodo, ampak ni jih ravno veliko, ki jim to uspe. Če pogledamo...
Potopis - ZDA (2. del): Surfin' California in veličina San Francisca
Rubrika: Potopis
Drugi del potopisa bo namenjen Kaliforniji. Ker vsi seveda zelo dobro vemo, kje se nahaja ta ameriška zvezna država, ne bom...
Bajtin TV napovednik #2
Rubrika: Film
Za ta teden vam Bajta v ogled priporoča film The Three Burials of Melquiades Estrada (Trikrat pokopani Melquiades Estrada), ki je...
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti