Bajta Kšajtni Muzika Elvis Jackson - Against The Gravity (2009)

Kulturniški profili znanih Korošcev

Majda Ravnikar, nekdanja smučarka in pisateljica
Majda Ravnikar

Majda Ravnikar, nekdanja uspešna smučarka, je pred kratkim izdala svoj književni prvenec “Koroška, moj mali veliki (smučarski) svet”, s katerim je na najboljši način izrazila svojo dolgoletno ljubezen do Koroške, smučanja in literature.

Leposlovne objave

  • Primož Karnar - Slovenc naj bo!


  • Simon Orgulan - Tisti, ki je bil pahnjen v juho nesmisla - 3.del


  • Nina Retko - O grehu in pokori
  • Katja Martinčič - Č-B ples

Bajta hodi po sv(e)to

Pasica
Elvis Jackson - Against The Gravity (2009) PDF natisni E-pošta
Prispeval Davorin Petek   
Torek, 24 Marec 2009 07:00
Elvis Jackson - Against The Gravity (2009)Mislim, da glasbene skupine Elvis Jackson ni potrebno posebej predstavljati. Skupina, ki je na glasbeni sceni že od leta 1998, je poznana vsakomur, ki da na glasbo vsaj toliko, da ne gleda na odru samo poskakujočih silikonskih vložkov in zliva nektar bedakov po grlu. Elvis Jackson so svoj prvenec Move your feet it's one o'clock izdali že davnega leta 1999 in leto kasneje še njegov naslednik Go home and practice, ki sta po mojem mnenju presežka naših domačih glasbenih izdelkov. Po solidnem zadnjem albumu Summer Edition, ki je izšel leta 2004, pa smo kar pol dekade čakali na njihov naslednji album. Ker sem tudi sam težko pričakoval ta album, sem trinajstega marca na gospodovo leto 2009 v zgodnjih urah odbrzel v najbližjo trafiko po nov album imenovan Against the Gravity.
Koncert skupine Elvis Jackson na Koroškem bo 3.aprila v klubu KOMPLEKS (cena vstopnice 8 EUR v predprodaji in 12 EUR na dan koncerta
Ko prispem nazaj domov, hitro vzamem plošček iz sicer lepo oblikovane škatle in ga hitro zabrišem v predvajalnik. Iz slušalk se zasliši prva pesem, ki nosi enako ime kot album. In potem… Veliko razočaranje! Skozi celotno prvo poslušanje še upam na drastični preobrat v smislu boljšega stila glasbe, a ostanem nategnjen na suho. Tudi po petem, desetem in petnajstem poslušanju, v optimističnem duhu da bom mogoče po večkratnem poslušanju le vzljubil ta album, a vse je zaman. Preveč je generičnih punk/rock riffov, ki smo jih vsi po malem že siti. Vse skupaj deluje premalo odločno in medlo. Se je pa več kot očitno izplačalo sodelovanje s producentom Billom Gouldom, ki je do konca izpilil zvočno podobo albuma, ki se zvokovno mirne duše lahko kosa s kalifornijskimi punk/rock velikani. »Kapo dol,« bi rekla znana figura slovenskega nogometa.
 
No vsaj nekatere stvari se ne spremenijo. Buda tako še vedno kraljuje s svojim izvrstnim vokalom, Berto še vedno odlično začini komade s svojimi solažami in Slavcove bas linije so še vedno »groovy«. V presežnikih pa nikakor ne moremo govoriti o bobnanju novopečenega člana Sokija, ki s svojim »revnim« bobnanjem zagotovo ne doprinese k razgibanosti albuma. Da je Marko odličen bobnar je seveda vsem jasno, a zaradi meni neznanega razloga tega ne pokaže na albumu. Škoda.
Diskografija: Move Your Feet it's one o Clock (1999), Go Home and Practice (2000), Summer Edition (2004), Against The Gravity (2009)
 
Na tem mestu sem prvotno hotel izpostaviti boljše pesmi iz tega albuma, a se mi zdi da tudi tistih par pesmi bistveno ne izboljša izkustva tega albuma. Če poprej mogoče nikoli ne bi slišali za skupino Elvis Jackson in bi bil Against the Gravity naše prvo srečanje s tem bandom, potem bi lahko trdili… Eh! Ljudje moji, pozabite na zadnji stavek in si raje privoščite katero izmed prvih dveh plošč in uživajte ob zlatih časih naših ska-punk prvakov. Mir z vami.

V skladu z zakonom gravitacije.

Ocena: 6/10

 

Naključno iz Kšajtnih

Dijaki beremo: Albert Camus - Tujec (1942)
Rubrika: Knjiga
Albert Camus, rojen leta 1913 v Mondoviju, Alžiriji, avtor esejev Narobe in prav (L'Envers et L'Endroit), Svatovanje (Noces), Poletje (L'Été), reportaže...
Danny Boyle - Slumdog Millionaire (2008)
Rubrika: Film
What can a slumdog possibly know? Se v uvodni sekvenci filma Slumdog Millionaire britanskega režiserja Dannyja Boyla sprašuje zasliševalec Jamala, dečka...
Potopis: S kolesom od Baltika do Koroške - drugi del
Rubrika: Potopis
V najinem drugem delu potovanja sva se prebijala skozi Češko, kjer sva zaradi večje podobnosti s slovenščino lažje komunicirala. Opazila sva,...
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti