Bajta Kšajtni Muzika Damir Avdić - Mrtvi Su Mrtvi (2008)

Kulturniški profili znanih Korošcev

Majda Ravnikar, nekdanja smučarka in pisateljica
Majda Ravnikar

Majda Ravnikar, nekdanja uspešna smučarka, je pred kratkim izdala svoj književni prvenec “Koroška, moj mali veliki (smučarski) svet”, s katerim je na najboljši način izrazila svojo dolgoletno ljubezen do Koroške, smučanja in literature.

Leposlovne objave

  • Primož Karnar - Slovenc naj bo!


  • Simon Orgulan - Tisti, ki je bil pahnjen v juho nesmisla - 3.del


  • Nina Retko - O grehu in pokori
  • Katja Martinčič - Č-B ples

Bajta hodi po sv(e)to

Pasica
Damir Avdić - Mrtvi Su Mrtvi (2008) PDF natisni E-pošta
Prispeval Jernej Prodnik   
Sreda, 18 Junij 2008 16:00
Damir Avdić - Mrtvi Su Mrtvi (2008)Z vojno ti radirajo domačo zemljo. Prisostvuješ človeku v njegovi najnižji mogoči formi ... Prvinskega živalskega nagona v borbi za obstanek, ki je mešana z najbolj usrano človeško osebnostjo: zahrbtnim in egoističnim hinavstvom. Človek človeku volk je za balkanski sod smodnika bila olepšava, včasih še teh pravil preprosto ni. V porušeni in razprodani kiborg-državi ti v javnosti vrtijo samo štanc, preostali norci pa so le krik puščavnika sredi ničesar. Turbo-folk nacionalizem krvavih refrenov. Ideologija, ki prežema politiko. In obratno, politika, ki zaradi lastnega preživetja, naslade, profita, napaja ideologijo. Perfektna simbioza, ki je recept za katastrofo. Za ostajanje v vakumu, praznem od slepote.

Ali apatično izbereš nacionalistično vegetiranje ali postaneš »bosanski psiho«. Prav veliko alternativ ni. In vsekakor ni prav veliko razlogov, da bi bil v svojem solo izpovedništvu diplomatski. Pa čeprav si imenovan Diplomatz. To ni poslušanje za puritance, naj bodo glasbeni ali lirični.

Damir Avdić alias Diplomatz, poznan tudi kot Bosanski psiho ali Graha, se je leta 1964 rodil v Tuzli (BiH). V od Boga pozabljeni Bosni je poznan predvsem po svojem delovanju v hardkor bendu Rupa u zidu. Zanj je dom v undergroundu, drugje ga ni. V takšnem svetu tudi noče prostora drugje.

Na tako direkten album se redko naleti. Predvsem zato, ker Avdić edini lahko s pravo legitimnostjo govori o svetu, ki ga je hočeš nočeš moral gledati, ko se je razsuval v prah. Iz tega praha se danes dviga sranje. Nikomur ne ostane dolžan in nihče mu pri metanju bomb ne more uiti.

Svoje pove pošminkanim antiglobalistom v GAP oblekah s Chejem. Đubre. Zlaganim in usranim politikom, ki so čez noč zamenjali en ideal za diametralno nasprotnega. Stoka. Vojnim profiterjem, sejalcem krvavega zla, polnoritnim kapitalistom. A kita je sve što imaju. Ljudem, ki objokujejo mrtve, a se ne spomnejo živih. Mrtvi su mrtvi. A ti zastave na pola kolja. Jebo ti pola koplja mater.

To je drugi album Diplomatza, kitara in vokal pa sta njegova edina zvočna kulisa. Vendar to ga še ne naredi nujno za kantavtorja. Brez dvoma ne klasičnega; morda elektrokantavtorja, antikantavtorja ali nekaj čisto tretjega. Vsekakor pa ga je zaradi »vštekanega«, zelo težkega zvoka – čeprav je v glasbenem ustvarjanju povsem osamljen – težko opredeliti ali primerjati s komerkoli.

Top in utesnjen zvok spominja na v samico zaprtega umskega bolnika, ki se zabija ob stene, kriči, a ga nihče ne sliši. Igra sam sebi. Kaj če je svet tako nor, da institucionalizira vse, ki še uspejo ugovarjati na te nesmisle? Pravijo, da so norci. Tesnobno in popolno praznino polni nasilno lomljenje strun na električni kitari, končni zvok je do kraja napolnjen z distoržnom. Rezek glas kitare in tekstovna odrezavost, oboje počasi ter brez vprašanj reže kot britev. In pod temi zvoki teče za Avdića edina sprejemljiva kri. Le da to mesarjenje še bolj boli, ker reže naravnost v živo. Vakum je končno napolnjen, pa čeprav morda s kriki v prazno.

Diplomatz vas bo peljal do roba, udeležba povsem na lastno odgovornost. Če ga ne boste pripravljeni pozorno poslušati, vas bo brez slabe vesti potisnil preko. Nemoj brinut - samo šalji u tri pičke materine.

Zahvaljujemo se založbi Moonlee Records , ki nam je prijazno odstopila CD v poslušanje.


Ocena : 8/10

 

Naključno iz Kšajtnih

Nalepke zvestobe: Strah me je ******
Rubrika: Leposlovne objave
Ta zapis posvečam Vesni, Sari, Zali, Anji, Mateji, ker jih je tudi strah.“Ni mi všeč, če me je strah, to me...
Andrew Stanton - Wall-E (2008)
Rubrika: Film
Da so na videz popolnoma neherojski, nepomembi in domala nesposobni filmski liki že dostikrat rešili svet, če ne celo celotnega vesolja,...
Michel Houellebecq - Možnost otoka (2007)
Rubrika: Knjiga
Nietzsche križan z Bukowskim in Huxleyem, provokativen in splošno preziran. Michel Houellebecq. Francoski pisatelj, ki je v zadnjih letih uspel dodobra...
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti