Bajta Kšajtni Muzika Coldplay - Viva La Vida Or Death And All His Friends (2008)

Kulturniški profili znanih Korošcev

Majda Ravnikar, nekdanja smučarka in pisateljica
Majda Ravnikar

Majda Ravnikar, nekdanja uspešna smučarka, je pred kratkim izdala svoj književni prvenec “Koroška, moj mali veliki (smučarski) svet”, s katerim je na najboljši način izrazila svojo dolgoletno ljubezen do Koroške, smučanja in literature.

Leposlovne objave

  • Primož Karnar - Slovenc naj bo!


  • Simon Orgulan - Tisti, ki je bil pahnjen v juho nesmisla - 3.del


  • Nina Retko - O grehu in pokori
  • Katja Martinčič - Č-B ples

Bajta hodi po sv(e)to

Pasica
Coldplay - Viva La Vida Or Death And All His Friends (2008) PDF natisni E-pošta
Prispeval Tadej Breznik   
Četrtek, 22 Januar 2009 21:00

Coldplay - Viva La Vida Or Death And All His Friends (2008)Coldplay so junija izdali svoj četrti studijski album Viva La Vida or Death and All His Friends. Gre za album, za katerega so po pričakovanju Britanci glasovali kot album številka ena, ki vas bo zagotovo uspaval.  Mar res uspava?
 
Coldplay, britanski alternativni rock band v postavi Chris Martin, Jonny Buckland, Guy Berryman in Will Champion ter znani predvsem po komadu, ki jih je lansiral med zvezde - Yellow - in ostalimi prav tako znanimi singli (The Scientist, Clocks, Speed of Sound), so zopet postregli z albumom, na katerem je možno slišati enajst komadov, ki se na uho prepletajo iz enega v drugega, s podobnim »kick beatom« skozi večino pesmi.


Sprva (pre)mnogokrat primerjani z U2, so tokrat potegnili vzporednice med njihovo in svojo glasbo. Čeprav na trenutke še vedno zvenijo zelo U2-jevsko, kakopak ne bi, saj je Brian Eno glavni producent albuma, v tem albumu kažejo jasne znake, da so dorasli naslovu ene izmed popularnejših skupin na planetu. Brian Eno, producent mnogih znanih bandov (npr. Talking Heads,  U2..), je znova dokazal, da je alternativni rock njegova stroka.


V komadih še vedno prevladuje eksperimentiranje s takšnimi in drugačnimi kitarskimi zvoki, v ospredju pa so predvsem klaviaturski in sintetični zvoki. Zelo izrazita je uporaba godal, ki v komadih »Yes« in »Viva La Vida«  lepo dopolnjujejo melodijo. Tako bobni in bas linija služita predvsem kot dober podpornik celote, medtem ko vokal ni več tako izrazito visok falzet, kot smo ga bili vajeni npr. na albumu XY, temveč  gre vokalna linija mnogokrat v nižji register, kot smo ga vajeni pri Chrisu Martinu. Nekaj delov pesmi na albumu pa je zgolj instrumentalnih, nabitih z energijo prepletajočih se melodij.
 
Kot nakazuje že naslov albuma je tematika albuma tudi smrt, zato so besedila med drugim tudi abstraktna in mnogo bolj vizualna, kot na prejšnjih albumih, in variirajo med tematikami. Vendar imajo pri komadih kot so »42« in »Cemeteries of London« tesnoben pridih in ustvarjajo temačno vzdušje, ki se posledično odraža v celotni luči albuma. Album, kljub temu, da je bil med poslušalci zelo dobro sprejet, pa le ni bil brez incidenta. Naslovna pesem Viva La Vida je ob izdaji kaj hitro doživela razcvet med poslušalci, ki so jo takoj vzeli za hit albuma. S tem pa se zagotovo ne strinja Joe Satriani, saj je mnenja da gre za plagiat njegove pesmi »If I Could Fly« in toži Coldplay za avtorske pravice. O tem, kdo ima prav, pa presodite s pomočjo tega videoposnetka - KLIK .

 

Ocena : 7/10

 

Naključno iz Kšajtnih

Tone Pavček - Ujedanke (2006)
Rubrika: Knjiga
Kdo ga ne pozna? Tone Pavček, pesnik, s katerim je večina rasla, dihala ter živela svoje proste sanje, nas je tokrat...
Milčin kotiček - Kaj pa vi, bi prižgali eno?
Rubrika: Leposlovne objave
Milčin kotiček - Kaj pa vi, bi prižgali eno? Danes je moje razmišljanje malo megleno, polno dima in slabo se...
Franjo Frančič: Za Vse Boš Plačal (2006)
Rubrika: Knjiga
Delo Za vse boš plačal je že več kot trideseta knjižna objava pisatelja Franja Frančiča, in je sestavljeno iz dveh kratkih...
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti