Bajta Kšajtni Knjiga Majda Koren - Lojza Iz Vesolja (2008)

Kulturniški profili znanih Korošcev

Majda Ravnikar, nekdanja smučarka in pisateljica
Majda Ravnikar

Majda Ravnikar, nekdanja uspešna smučarka, je pred kratkim izdala svoj književni prvenec “Koroška, moj mali veliki (smučarski) svet”, s katerim je na najboljši način izrazila svojo dolgoletno ljubezen do Koroške, smučanja in literature.

Leposlovne objave

  • Primož Karnar - Slovenc naj bo!


  • Simon Orgulan - Tisti, ki je bil pahnjen v juho nesmisla - 3.del


  • Nina Retko - O grehu in pokori
  • Katja Martinčič - Č-B ples

Bajta hodi po sv(e)to

Pasica
Majda Koren - Lojza Iz Vesolja (2008) PDF natisni E-pošta
Prispeval Mojca Petrič   
Nedelja, 16 November 2008 15:00

Majda Koren - Lojza Iz Vesolja (2008)Pisateljica Majda Koren, katero poznamo predvsem po njenih zgodbah, objavljenih v Cicibanu (o mali pošasti Mici ter Evi in kozlu), tokrat svoje strokovno pedagoško in literarno znanje prenaša v dvojezično, slovensko - angleško slikanico »Lojza iz vesolja«. Knjiga je zadnja izmed petih objavljenih v zbirki Spominčice, katere prvoten namen je mlajšim otrokom, potomcem slovenskih prednikov v Ameriki, Kanadi in Avstraliji, na zanimiv in izviren način predstaviti Slovenijo, pri tem pa jih tudi motivirati za učenje in izpopolnjevanje slovenskega jezika.

˝Lojza iz vesolja˝ govori o deklici z modrimi skuštranimi lasmi in s kožo zelene barve, ki se s planeta Solanum Tuberosum poda na Zemljo, natančneje v Slovenijo, v Ljubljano. Pristane na vrtu hiše, v kateri živi deček po imenu Jure. Kljub začetnemu strahu pred neznano in drugačno deklico jo Jure kmalu ogovori. Tako izve, da je na šolskem potovanju, kjer se želi naučiti čim več o Sloveniji in njeni kulturi. Jure se ponudi za vodiča in mahneta jo na potep po Ljubljani. Sprehodita se mimo Tromostovja ter si privoščita pečen kostanj. Lojza spozna zgodbo o našem največjem slovenskem pesniku in njegovi muzi, cvetlično in živilsko tržnico, ljubljanski grad z vzpenjačo, opazuje in zanima pa jo tudi povsem vsakdanje življenje prebivalcev Ljubljane in njihove navade. Tudi Jure ne ostane ravnodušen in jo radovedno sprašuje o življenju na njenem planetu. Tako na primer izve, da namesto v hišah živijo v krompirjih, ljubljeni osebi namesto vrtnice podarijo ocvrt krompirček, ...

Avtorica se je skozi slikovito zgodbo, ki buri domišljijo, hkrati pa realistično prikazuje nekatere značilnosti slovenske kulture, približala tudi starejšim predšolskim in mlajšim šolskim otrokom doma v Sloveniji. Tudi ko govori o nekaterih značilnostih slovenske kulture, ki nam niso najbolj v prid (na primer gruče avtomobilov na cestah), to svoje poučno sporočilo poda na nevsiljiv način. Knjiga je prav tako odlično izhodišče za spoznavanje glavnega mesta naše države, pri čemer svoje dodajo vsebinsko ustrezne in nazorne ilustracije mestnega jedra.

Moram pa priznati, da sem ob branju angleške polovice knjige dobila občutek, da je le-ta slogovno precej zahtevna za učenje jezika pri mlajših bralcih, katerim je knjiga, glede na upoštevanje značilnosti otrokovega razvoja, tudi najbližje.

Obe verziji knjige z namenom izpopolnjevanja jezika bi bili tako primerni za starejše šolske otroke, vendar pa se bodo tudi le-ti soočali z izrazi, ki so jim nepoznani, saj je prevod pisan v ameriški angleščini. Sicer knjiga vsebuje tudi slovensko-angleški slovar, ki pa je precej osnoven in okrnjen. Tako menim, da pride večini slovenskih bralcev v upoštev predvsem ena polovica knjige.

Lojza je lahko s svojimi modrimi lasmi in s kožo zelene barve ter precej drugačnim načinom življenja, kot ga je vajena večina slovenskih otrok, tudi čudovita iztočnica za učenje o medsebojni pomoči, solidarnosti in sprejemanju drugačnosti. Druženje med Juretom in Lojzo nakazuje prav to. Ob pohajkovanju po mestu se nenehno čudita drug drugemu, se pri tem ogromno naučita o medkulturnih razlikah in podobnostih, ki pa jima ne predstavljajo ovire za vzpostavljanje prijateljskega odnosa.

Opis:
- format: 21,5 x 22 cm
- obseg: 48 strani slovenska verzija in 48 strani angleška verzija
- pisava: male tiskane črke


Ocena: 8/10

 

Naključno iz Kšajtnih

Nina Retko - Irma Gabor
Rubrika: Leposlovne objave
IRMA GABOR(1962 – 2010)Odšla si. Puščaš praznino. Moj dan je noč. Ti si vse okoli naju. Potuj, potuj, v...
David Fincher - The Curious Case of Benjamin Button (2008)
Rubrika: Film
Naprej je bila zgodba. Kratka. Iz dvajsetih let prejšnjega stoletja, izpod rok F.S. Fitzgeralda. Nato je prišel film, lansko leto. Iz...
Queens Of The Stone Age - Era Vulgaris (2007)
Rubrika: Muzika
Novi album skupine Queens Of The Stone Age z imenom Era Vulgaris bi se v abstrakciji, sploh za privržence industrijskih zvokov,...
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti