Bajta Bajtini projekti Lokalne volitve 2008 Zoran Rožič - Zeleni Slovenije

Naključno iz intervjujev in kolumen

Prešeren in kapitalizem
Marko Matičetov | Nedelja, 08 Februar 2009
Marko Maticetov "Svojim socialnim, proti- kapitalističnim načelom je bil Prešeren pač zvest tako v poeziji kot tudi v vsakodnevnem poklicnem delu in nam kot tak lahko predstavlja pomembno moralno avtoriteto v iskanju pravičnejšega družbenega reda."

Bajtini projekti

Bajta hodi po sv(e)to

Pasica


Ste še slišali,
pesem upora
?

ŽPZ KOMBINAT!

Kombinatke

Volilno okrožje Mežiška dolina Volilno okrožje Mislinjska dolina Volilno okrožje Dravska dolina
            Ravne na Koroškem  
Slovenj Gradec    Dravograd - Radlje                 

 
ZORAN ROŽIČ - ZELENI SLOVENIJE


1.     Koroška nujno potrebuje hitro cesto. Kakšne ukrepe boste kot koroški poslanec izvedli po vaši izvolitvi? Naštejte in obrazložite konkretna dejanja!


Odgovor: Najprej je treba povedati ,da bi morala hitra cesta za Koroško že obstajati.Tu je dokaz kaj so naredili prejšnji koroški politiki in državni uslužbenci za to.Praktično jo imajo sedaj že vse regije,Koroška pa je tako kot po razvitosti kot po infrastrukturi zaostala za vsaj 10 let v primerjavi širšim centrom države.Treba je najprej čimprej preko civilnih iniacitiv najti ugodno traso ceste ter potegniti čimveč državnih sredstev za izgradnjo kot tudi iz različnih skladov namenjenih za to .Operativa pa naj bo v čimvečji meri vključena iz koroške regije v kolikor je to mogoče.Izgradnjo ceste pa naj diktira regija in ne država!

2.     V katere tri parlamentarne odbore bi se vključili, če bi imeli pri tem popolnoma prosto izbiro. Zakaj? Kateri v vašem izboru se vam zdi najbolj pomemben?

Odgovor: Odbor za okolje in prostor,odbor za lokalno samoupravo in regionalni razvoj in odbor za kulturo,šolstvo in šport.
Prav vsi odbori se mi zdijo pomembni,v prvega bi se vključil zaradi svojih okoljskih nazorov,ker je treba z ustrezno okoljsko politiko iti v pravo smer,kar trenutno  ne bi mogli reči.Sicer pa se vidi kako smo Slovenci brezčutni do okolja,ker Zelene stranke nimamo v parlamentu ,kar je stalnica v vseh razvitih družbah.V drugega bi se vključil,da bi čimprej Koroško pripeljali ob rame ostali razviti Sloveniji kot tudi Evropi.V tretjega bi se vključil zaradi svoje večne pripadnosti kulturi in umenosti in poznavanja razmer.Kot predsedniku Kulturnega društva koroških likovnikov so mi razmere v tem resorju zelo poznane.


3.     Kje vidite glavne izzive za slovensko državo in kje so glavni izzivi za Koroško? Kje ima, poleg temeljne infrastrukture, po vašem mnenju Koroška največje rezerve?

Odgovor: Izzivi Slovenije so vsekakor sanirati izkrivljeno podobo naše socialne in pravne države.Ko ugotoviš,da živiš v družbi ,ki se je razslojila samo v multimilijonarje,ki vladajo v vseh vejah oblasti in na koncu še medijem in na veliko večino obubožanih državljanov ,potem te postane strah kam vse to vodi ? Ko bo država postala res prijazna z vsemi njenimi vsebinami do državljanov,ko bo mlad par brez težav prišel do doma,se veselil vsakega novega rojstva ,brez težav šolal svoje otroke,imeli vsi ustezne zaposlitve,delavci
pošteno plačani ,zdravstvo in sodstvo delovalo brez težav in za vse ter ko bomo zadovoljni
hodili v zaslužen pokoj ,potem bodo ti izzivi doseženi.A glede na to kaj se dogaja ,sem postal skeptik in zelo zaskrbljen.Prav podobno mislim za našo regijo ,ko bodo tu živeli zadovoljni ljudje ,potem bo izziv dosežen.Vidim pa velike rezerve v razvoju turizma ,posebej na Koroškem,potem je tu razvoj bio kmetijstva, ter osvojitev novih čistih tehnologij kot je veter ,sonce,biomasa in dati veliko v raziskave in ravoj.Možgani pa naj ostanejo po študiju doma,kajti le tako bomo obdržali stik z razvitim svetom.


4.     S katerimi ukrepi bi preprečili izkoriščanje delavcev v podjetjih?

Odgovor: Če bi bili delavci ustrezno plačani in bi lahko skozi mesec dostojno živeli ,potem bi lahko rekli ,da živimo v pošteni družbi.Vedeti je treba ,da delavci k dobičku družbe prav tako prispevajo svoj delež na enoto proizvoda.Zakonsko bi bilo treba korigirati določene sklope kot so najnižja izplačila, soudeležba na dobičku ,obvezni regres in božičnica ter zagotoviti en topel obrok dnevno.Tu je še zaščita žensk ob rojevanju in kolikor se za vse to nadzirati z učinkovito delovno inšpekcijo.Posebno poglavje pa so posledice delavcev za zdravje ,kjer gre za poklicne bolezni ,ki se ne priznavajo in odškodnine ,ki so pa itak tabu tema.Zadnja zadeva pa so davki ,ki morajo biti res pri višini minimalni za delavca.

5.     Do vas pristopi podjetnik, ki vam zagotovi, da bo nakazal 500.000€ dobrodelni ustanovi na Koroškem v primeru, da v parlamentu podprete oziroma pomagate pri lobiranju za neko odločitev. Kaj storite?

Odgovor: Težko je dati pameten odgovor na hipotetično vprašanje.Zagotovo sem za ,da podjetnik nakaže omenjeno vsoto dobrodelni ustanovi.Glede lobiranja je pa tako: lobiraš lahko  v nekaj negativnega ali za kakšno pozitivno stvar.Seveda sem za slednje.

6.     Kakšne so po vašem mnenju ključne prednosti in ključne slabosti v ustanovitvi Koroške pokrajine?

Odgovor: Ker bodo nerazvite občine in pokrajine z ustanovitvijo pokrajin dobile konkretno več sredstev kot do sedaj kar je glavni cilj decentralizacije oz.policentralizacije Slovenije.Na podlagi tega ,bo prišlo do razvoja v teh delih.Slabost se lahko pojavi v obliki povečanja finančnega bremena države zaradi širjenja državne uprave v kolikor ne bo racionalizirana v največji možni meri.Če se to ne bo zgodilo,bo šlo spet vse skozi povečanja obdavčitev.

6.1    Kje bi moral biti sedež Koroške pokrajine? Zakaj? Katero mesto pri tem vprašanju podpira vaša stranka – Ravne ali Slovenj Gradec?

Odgovor: Sedež Koroške pokrajine mora biti zagotovo na Ravnah na Koroškem.Geografsko gledano je Ravne bolj upravičeno.Res ,da smo mnogo let politično izgubljali v primerjavi s SG,a je treba poudariti,da se v zadnjih letih tehtnica za Ravne nagiba zaradi politične volje  to izpeljati,zaradi ugodnih gospodarskih kazalcev v tem delu ,ustanavljanju pomembnih institucij v okviru države npr.višje
šolski center in še bi lahko naštevali.Ne dvomim in sem optimist glede sedeža na Ravnah.


7.     S katerim od obeh političnih pojmov se lažje identificirate oziroma kateri vam je bližje - kapitalizem ali komunizem. Zakaj?

Odgovor: Z nobenim pojmom se ne bi mogel identificirati.Preprosto zato ,ker je komunizem totalitarni sistem,kapitalizem pa je podobno  kot narava krut in neizprosen,zmagajo le »najmočnejši«. Škoda je  ,da posamezniki v sistemu nimajo enakih izhodiščnih položajev in so zato posamezniki ,ki so v slabšem položaju že v startu  v zaostanku.Vsi se pač,žal, ne rodimo enako sposobni ali materialno preskrbljeni. Našemu kapitalizmu močno manjka dobra socialna,zdravstvena, pravna in še kakšna komponenta.Naš sistem se absolutno na razvija v zdravo družbo,takšno ,kot smo si jo zamislili in želeli v zgodnjih devetdesetih…

8.     Ali je po vašem mnenju udeležba posameznega volilnega upravičenca na volitvah in referendumih njegova državljanska pravica ali državljanska dolžnost?

Odgovor: Udeležba volilnega upravičenca na volitvah je njegova državljanska pravica in hkrati državljanska dolžnost.Saj le tako posameznik prispeva svoj demokratični glas na volitvah.

8.1    Kakšno je vaše mnenje o neudeležbi na volitvah in referendumih?

Odgovor: Zame je to nezrelo početje ,kajti zavedati se moramo,da z udeležbo na volitvah ali referendumih sooblikujemo politično voljo in  sile ,ki posredno  krojijo naše bodoče življenje.
 

Zadnje objave na Bajti


images/stories/articles.jpg
Ponedeljek, 16 Maj 2016 20:07
kolegice.jpg
Torek, 10 November 2015 19:22
Natalija
Ponedeljek, 09 November 2015 11:15
risa_a5.jpg
Nedelja, 08 November 2015 10:51
TaborZdravihSol2015.jpg
Torek, 27 Oktober 2015 21:12
povabimmail.jpg
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 19:20
kks_logo.jpg
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 19:06
coverbringit.png
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 18:20
zborovske-mohorjan.jpg
Četrtek, 15 Oktober 2015 22:41


Lopa je nastala s podporo:

Lopo podpirajo

Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti