Bajta Bajtini projekti Lokalne volitve 2008 Milan Mrđenovič - Zelena Koalicija

Naključno iz intervjujev in kolumen

Volk dlako menja ... ?
Jernej Prodnik | Torek, 10 Julij 2012
Jernej Prodnik

"Ampak le malo čez polovico poti škorpijon piči. Preden oba utoneta, mu začudena žaba reče: »Res ne razumem, zakaj si me pičil, sedaj bova oba utonila.« Škorpijon ji odvrne: »Tak pač sem, to je v moji naravi.«"

Bajtini projekti

Bajta hodi po sv(e)to

Pasica


Ste še slišali,
pesem upora
?

ŽPZ KOMBINAT!

Kombinatke

Volilno okrožje Mežiška dolina Volilno okrožje Mislinjska dolina Volilno okrožje Dravska dolina
            Ravne na Koroškem  
Slovenj Gradec    Dravograd - Radlje                 

 
MILAN MRĐENOVIČ - ZELENA KOALICIJA


1.     Koroška nujno potrebuje hitro cesto. Kakšne ukrepe boste kot koroški poslanec izvedli po vaši izvolitvi? Naštejte in obrazložite konkretna dejanja!


Odgovor: Seveda jo potrebujemo, vendar se mi zdi, da v tej državi preveč denarja vlagamo v infrastrukturo, ki nam prinaša zadolžitve na dolgi rok, namesto da bi vlagali v ljudi, nova znanja, ekološke kmetije, turizem, socialo, razvoj gospodarstva itd., hočemo nova delovna mesta! Kot poslanec se bom potrudil poiskati boljšo in perspektivnejšo rešitev za Koroško, kot so recimo železnice, ki so cenejše. Oživeli bi staro progo SG-Velenje in ves tranzitni tovor preselili na tire. Ta rešitev se mi zdi bolj poceni in ekološko sprejemljiva, ter varnejša za okolje in ljudi. Torej, niso hitre ceste in avtoceste edina rešitev!

2.     V katere tri parlamentarne odbore bi se vključili, če bi imeli pri tem popolnoma prosto izbiro. Zakaj? Kateri v vašem izboru se vam zdi najbolj pomemben?

Odgovor: Vključil bi se v odbor za socialo, kulturo in lokalno samoupravo. Najpomembnejši pa se mi zdi odbor za socialo, ker je danes mali človek preveč izpostavljen kapitalističnem izkoriščanju, glede na to, da sam izhajam iz delavske družine, ki se preživlja z nizkimi dohodki, se zato toliko bolj zavedat pomembnosti sociale v naši družbi, kot tudi problemov, katere bi reševal oz. predlagal rešitve. V prihodnosti je treba skrbeti za nove ideje, nova delovna mesta in nove kadre.  Občina Ravne pa bi morala nemudoma postati mestna občina, da bi lažje konkurirala Mislinjski dolini.

3.     Kje vidite glavne izzive za slovensko državo in kje so glavni izzivi za Koroško? Kje ima, poleg temeljne infrastrukture, po vašem mnenju Koroška največje rezerve?

Odgovor: Glavni izziv države je, kot sem že povedal, spodbujanje in vlaganje v podjetništvo, obrtništvo in razvoj znanosti oz. novih idej, ekologija, sociala, nova delovna mesta itd. Država preveč denarja vlaga v sektorje, kjer se denar netransparentno porablja, zato bi z preusmeritvijo finansiranja in ugodnimi davčnimi olajšavami spodbudil porast majhnih samostojnih podjetji, ki bi vlagale denar v nova znanja itd. Največja rezerva Koroške regije, pa je njena narava, kjer bi se lahko kamot razvil kmečki turizem, zdravilišče, zimski turizem, skratka rezerv je veliko, le da sedanji poslanci nič ne delajo na tem. 

4.     S katerimi ukrepi bi preprečili izkoriščanje delavcev v podjetjih?

Odgovor: V kapitalizmu ni pravičnosti. Zato tudi ni možno predlagati ukrepe, ki bi preprečili izkoriščanje delavcev, razen v primeru, kjer bi se lastniki podjetji sami odpovedali dobičku v korist delavcu, ki ga ustvarja. Edini možni ukrep za preprečevanje izkoriščanja je, da se določi zakon, ki bi delavcem omogočal pravico do soupravljanja in obvezni udeležbi pri delitvi dobička, vendar kapitalisti na to nikoli ne bi pristali. Skratka, v kapitalizmu se ne more preprečiti ali odpraviti izkoriščanje, lahko pa se omejijo njene posledice, zato pa je treba vlagati v socialo v smislu: cenejši prevozi za delavce, boni, razni popusti itd. 

5.     Do vas pristopi podjetnik, ki vam zagotovi, da bo nakazal 500.000€ dobrodelni ustanovi na Koroškem v primeru, da v parlamentu podprete oziroma pomagate pri lobiranju za neko odločitev. Kaj storite?

Odgovor: Zadeva bi mi postala sumljiva, zato bi jo prijavil Kosovi protikorupcijski komisiji.

6.     Kakšne so po vašem mnenju ključne prednosti in ključne slabosti v ustanovitvi Koroške pokrajine?

Odgovor: Edina prednost, ki jo v regionalizaciji vidim je v tem, da nam bo novi center bližji kot Ljubljana. Slabost pa v tem, da bi lahko z napačnimi odločitvami ostali brez vsega, saj bi nas v tem primeru zagotovo pojedli Avstrijci. Tega si pa ne želimo!

6.1    Kje bi moral biti sedež Koroške pokrajine? Zakaj? Katero mesto pri tem vprašanju podpira vaša stranka – Ravne ali Slovenj Gradec?

Odgovor: Kot samostojni kandidat menim: podpiram sedež v Slovenj Gradcu, ker nam je bližji, da pa Ravne ne more biti sedež pokrajine se pa gre zahvaliti našim prejšnjim poslancem, ki so nas slabo zastopali in niso storili nič, da bi Ravne dvignili vsaj v mestno občino, da bi lahko vsaj sanjali na svoj center. 

7.     S katerim od obeh političnih pojmov se lažje identificirate oziroma kateri vam je bližje - kapitalizem ali komunizem. Zakaj?

Odgovor: Najprej bi rad popravil vprašanje. Kapitalizem in komunizem si nista v nasprotju, ker je prvi družbenoekonomski sistem, drugi pa ideologija. Če mislite na nasprotje kapitalizem:socializem mi je seveda bližji socializem, ker je bolj human in delovnemu človeku prijaznejši sistem. Pod socializmom smo tudi zgradili večino narodnega bogastva od katerega danes živimo, če ga še niso prodali tujcem!

8.     Ali je po vašem mnenju udeležba posameznega volilnega upravičenca na volitvah in referendumih njegova državljanska pravica ali državljanska dolžnost?

Odgovor: To bi morala biti državljanska dolžnost, saj se v nekaterih bolj naprednih demokratičnih državah, kot je Belgija, plača kazen, če zanemarjaš to dolžnost.

8.1    Kakšno je vaše mnenje o neudeležbi na volitvah in referendumih?

Odgovor: Krivda gre poslancem in DZ, ki ni sprejel ostrejšo zakonodajo, ki bi poslance obvezala k temu, da spoštujejo referendumski izid, ne pa da se iz njega norčujejo. Tako potem še jaz ne vidim smisla v referendumih.


 

Zadnje objave na Bajti


images/stories/articles.jpg
Ponedeljek, 16 Maj 2016 20:07
kolegice.jpg
Torek, 10 November 2015 19:22
Natalija
Ponedeljek, 09 November 2015 11:15
risa_a5.jpg
Nedelja, 08 November 2015 10:51
TaborZdravihSol2015.jpg
Torek, 27 Oktober 2015 21:12
povabimmail.jpg
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 19:20
kks_logo.jpg
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 19:06
coverbringit.png
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 18:20
zborovske-mohorjan.jpg
Četrtek, 15 Oktober 2015 22:41


Lopa je nastala s podporo:

Lopo podpirajo

Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti