Bajta Bajtini projekti Lokalne volitve 2008 - naslovna

Naključno iz intervjujev in kolumen

Prevaljska farsa
Petra Lesjak Tušek, Večer | Torek, 19 Maj 2009
Petra Lesjak Tušek, Večer "Tokrat je za vrhunsko predstavo, v kateri je odigral glavno vlogo, poskrbel kar sam, potem ko so mu zavezniki pomagali spisati scenarij /.../ Napeto glasovanje, ki drama- tično prevesi tehtnico v županov prid. In vrhunec farse: izraz presenečenja ob domnevno nepričakovani odločitvi."

Bajtini projekti

Bajta hodi po sv(e)to

Pasica


Ste še slišali,
pesem upora
?

ŽPZ KOMBINAT!

Kombinatke


Volitve 2008 na Bajti

Parlamentarne volitve 2008 na BajtiSpoštovane bralke in spoštovani bralci. Le nekaj klikov vas loči do zapisanih odgovorov kandidatov za poslanske stolčke na osem Bajtinih vprašanj. Vprašanja smo skušali poslati vsem 42 kandidatom na območju Koroške, odgovore pa smo prejeli od triindvajsetih, kar predstavlja dobro polovico. Za začetek navajamo tri neizpodbitna dejstva.

Prvič, jasno je, da Bajta ni Večer, da Bajta ni Delo, da Bajta ni Dnevnik, še manj pa je Bajta RTV Slovenija ali  Pop TV. Vseeno pa je Bajta specifičen medij, ki cilja na bralce iz specifičnega območja. V nekem smislu gre torej za medij, ki želi zapolniti eno izmed medijskih niš – koroški medijski prostor.

Drugič, jasno je, da se pri Bajti nismo lotili nacionalnega soočenja mnenj, ampak smo se pri našem »soočenju« osredotočili na kandidate, ki kandidirajo na Koroškem. Tudi zato, ker s svojimi prispevki in delom ciljamo predvsem na Koroško, Korošice in Korošce. Ravno iz tega razloga smo pet vprašanj povezali s Koroško.

Tretjič, jasno je, da bi od kandidatov, ki se potegujejo za poslanski stolček na Koroškem, lahko pričakovali, da bodo z veseljem odgovorili na vprašanja, ki so eksplicitno povezana s Koroško, predvsem pa skušali na vse možne načine priti do prostora v različnih medijih.

Volitve na Koroškem 2008

V nekem idealnem scenariju bi torej glede na vsa zgornja dejstva pričakovali, da bomo brez težav dobili 42 odgovorov. Dobili smo jih le 23, pri čemer je potrebno poudariti, da nam je uspešno uspelo stopiti v stik z 34 kandidati. Iz tega lahko potegnemo kar nekaj sklepov, ki jih bomo »zapakirali« v nekaj različnih in izmišljenih predpostavk, zakaj se 11 kandidatov ni odločilo odgovoriti.

»Vprašanja so sicer zanimiva, vendar zaradi prezaposlenosti nimam časa odgovoriti.«
Ob tem nujno sledi sledeči pomislek: kje je potem ostalih 20 kandidatov našlo čas za svoje odgovore? Kako bi v strankarski centrali reagirali na takšen izgovor?

»Na vprašanja sem nameraval odgovoriti, vendar sem popolnoma pozabil na rok za odgovor.«

Ob tem nujno sledi ta pomislek: bi pozabili tudi na vprašanja od nacionalke, dnevnega časopisja? So kandidati pri nacionalnih medijih sploh dobili svojo priložnost?

»Koliko glasov pa sploh lahko pridobim z odgovarjanjem na ta vprašanja?«
Ob tem nujno sledi: tudi, če z odgovori pridobi kandidat le 5 glasov je vsak od teh petih glasov vreden truda – maksimalno 30 minut tipkovnice. Drugo vprašanje je, koliko glasov lahko, če sploh, kandidat zaradi ne-odgovorov izgubi?

Končna sodba je lahko le ena in edina: spletni portal Bajta in njegove bralke in bralci so za nekatere kandidate enostavno nepomembni hkrati pa so nekateri kandidati: a) vdani v usodo, b) se zanašajo na nacionalne strankarske kampanje in na obcestne plakate, oziroma c) kandidirajo zaradi kandidature same in ne zato, da bi bili izvoljeni. Ob tem je pomenljivo dejstvo, da je bilo nekatere kandidate praktično nemogoče kontaktirati.

Prijetno branje odgovorov in hvala vsem kandidatom za sodelovanje.

Opomba: odgovori niso lektorirani, pri vnašanju smo popravljali le manjše lapsuse.

(navigacijo po volilnih okrajih najdete na vrhu spletne strani)

Volitve 2008 na Bajti

Pokomentirajte odgovore ali udarite polemiko na Bajtinem forumu. Vabljeni. Klik, klik.

 

Zadnje objave na Bajti


images/stories/articles.jpg
Ponedeljek, 16 Maj 2016 20:07
kolegice.jpg
Torek, 10 November 2015 19:22
Natalija
Ponedeljek, 09 November 2015 11:15
risa_a5.jpg
Nedelja, 08 November 2015 10:51
TaborZdravihSol2015.jpg
Torek, 27 Oktober 2015 21:12
povabimmail.jpg
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 19:20
kks_logo.jpg
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 19:06
coverbringit.png
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 18:20
zborovske-mohorjan.jpg
Četrtek, 15 Oktober 2015 22:41


Lopa je nastala s podporo:

Lopo podpirajo

Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti