Bajta Bajtini projekti Lokalne volitve 2008 Gvido Garbus - LIPA

Naključno iz intervjujev in kolumen

»Bajta vas voli«
Lucija Kac | Torek, 12 Oktober 2010
Lucija Kac

"Banalnost takšnih sporočil očitno prepoznavajo tudi nekateri kandidati, saj smo lahko opazili tudi plakate, na katerih je pisalo »Ja, tudi mi smo za xy občino«.  Super sarkazem, duhovito, prijetno za videt, zapomljivo … a spet morda malo premalo za to, da pokažejo, da jim je mar za volivce."

Bajtini projekti

Bajta hodi po sv(e)to

Pasica


Ste še slišali,
pesem upora
?

ŽPZ KOMBINAT!

Kombinatke

Volilno okrožje Mežiška dolina Volilno okrožje Mislinjska dolina Volilno okrožje Dravska dolina
            Ravne na Koroškem  
Slovenj Gradec    Dravograd - Radlje                 

 
GVIDO GARBUS, LIPA


1.     Koroška nujno potrebuje hitro cesto. Kakšne ukrepe boste kot koroški poslanec izvedli po vaši izvolitvi? Naštejte in obrazložite konkretna dejanja!


Odgovor: Ne gre si zatiskati oči pred dejstvom, da je cestna infrastruktura temelj razvoja posameznih področij. Tako sam, kakor tudi v stranki LIPA se zavedamo, da je želja premalo, potrebno bo vzpostaviti sistem učinkovitega financiranja, premalo je nacionalna strategija cestnih povezav – ki praviloma ostaja le v obliki napisanega teksta. Sam bom, in to je moja zaveza, kot prioriteto področja, ki ga bom zastopal v parlamentu vzpodbudil končno izgradnjo. Prepričan sem, da znam in zmorem, skupaj z svojo skupino strokovnjakov, izpostavil dejstvo nujne potrebe. Sam sem Korošec, tu živim in ta prostor je moj, zato vem, da bom uporabil vsa poslanska vprašanja, pobude, zakonske akte in ves svoj vpliv za realizacijo hitre ceste – to je moja zaveza.

2.     V katere tri parlamentarne odbore bi se vključili, če bi imeli pri tem popolnoma prosto izbiro. Zakaj? Kateri v vašem izboru se vam zdi najbolj pomemben?

Odgovor: Kot pokončen Korošec, se zavedam večine potreb kraja, ki ga bom zastopal v parlamentu. Vem, da le z aktivnim delom v parlamentarnih odborih lahko naredim največ za svoj kraj. V stranki LIPA imamo dogovorjeno, da bom zastopal Koroško v:
•    Odboru za promet (infrastrukturo)
•    Odboru za gospodarsto in
•    Odboru za decentralizacijo (odbor, katerega bom predlagal kot ustanovitelj sam!)
 
3.     Kje vidite glavne izzive za slovensko državo in kje so glavni izzivi za Koroško? Kje ima, poleg temeljne infrastrukture, po vašem mnenju Koroška največje rezerve?

Odgovor: Naša Koroška potrebuje nov zagon, žal pa nas je aktualna oblast preveč obremenila, ves denar, ki ga ustvarimo tu, nam ga vzamejo in nič ne vrnejo – žal smo postali zanemarjena pokrajina. Sam bom (zakon imamo že pripravljen) vložil spremembo, ki bo spreminjala upravičenca do davka od dobička podjetij. Verjamem, da bi ta davek moral biti v veljavi občin, le-te pa bi se odločale ali ga pobirajo ali pa gospodarske subjekte opravičijo tega davka. S tem, bi omogočili, da bi Koroška postala oaza za gospodarske subjekte, vsi pa vemo, da nova podjetja pomenijo nova delovna mesta in pravičnejšo socialno politiko. Koroška potrebuje davčno razbremenitev. Korošci pa velike upe polagamo v razvoj turizma,ki je naša zaspana "princeska".

4.     S katerimi ukrepi bi preprečili izkoriščanje delavcev v podjetjih?

Odgovor: Pri stranki Lipa,Moja Slovenija,smo se odločili,da,v kolikor bom izvoljen,da v sodelovanju z Barbaro Žgajner Tavš, pripravim novelo zakona o pravicah zaposlenih. V naši državi se mora prenehati z čaščenjem individualnega bogastva na račun skupne revščine. Sam prisegam na pravičnost in na upravičenost do uspeha v obliki udeležbe vseh. Zato bi rad še enkrat poudaril, da v stranki Lipa ne ponujamo praznih obljub,saj je v ospredju našega predanega dela bil vedno človek,njegove potrebe in zaščita njegovih pravic. Da vse to mislimo še kako resno,pa je dovolj že podatek ,da je bila stranka Lipa v zadnjem mandatu najbolj delavna stranka v parlamentu,saj je vložila preko 600 poslanskih pobud in vprašanj,več pomembnih zakonov ter bila oster kritik slabih političnih predlogov.

5.     Do vas pristopi podjetnik, ki vam zagotovi, da bo nakazal 500.000€ dobrodelni ustanovi na Koroškem v primeru, da v parlamentu podprete oziroma pomagate pri lobiranju za neko odločitev. Kaj storite?

Odgovor: Poznam slovensko zakonodajo (zakon o lobiranju), vedno sem težil k spoštovanju pravil, ob tem pa poudarjam, da bom za mojo Koroško v okviru vseh pravic in dolžnosti, ki jih bom kot poslanec imel, storil vse. Sem ponosen Korošec, stranka LIPA mi bo ob tem stala ob stani. Vsako odločitev, ki bo za Koroško dobra bomo podprli in jo tudi realizirali!

6.     Kakšne so po vašem mnenju ključne prednosti in ključne slabosti v ustanovitvi Koroške pokrajine?

Odgovor: Koroška potrebuje samostojno pokrajino, o tem ni nobenega dvoma – takšno bo moje stališče tudi v bodoče. Slabosti v tem ni! V kolikor hočemo, da sledimo ostalim, razvitejšim regijam v naši državi potem o tem ni dvoma. Koroška je bila vedno, tako skozi zgodovino, kakor tudi skozi sedanjost, upravičena do lastnih pravic in potreb. Ne smemo se zanašati na druge. Korošci smo vedno bili in vedno bomo ponosni na svoje korenine. Jaz pa jih bom gradil v parlamentu. Saj vendar smo Korošci zmeraj za »mušter«bili.

6.1    Kje bi moral biti sedež Koroške pokrajine? Zakaj? Katero mesto pri tem vprašanju podpira vaša stranka – Ravne ali Slovenj Gradec?

Odgovor: Sem  človek, ki verjame v Koroško modrost in zares je zadnji čas,da vrnemo Ravnam na Koroškem njeno neodtujeno pravico do sedeža Koroške regije ,saj le ta izhaja iz njene dolgo zamolčane in pretvarjane zgodovinske resnice. Ravne na Koroškem so bile in bodo vedno glavno mesto Koroške regije. Tudi v stranki Lipa, Moja Slovenija podpiramo Ravne na Koroškem za glavno mesto Koroške regije. Dihati s Koroško jo pomeni tudi razumeti.

7.     S katerim od obeh političnih pojmov se lažje identificirate oziroma kateri vam je bližje - kapitalizem ali komunizem. Zakaj?

Odgovor: Vedno sem in vedno bom verjel v ljudi! Ljudje smo tisti, ki si zaslužimo več. Ne sme se nadaljevati politika, ki je nagrajevala le izbrance in prijatelje SDS-a, vsi si zaslužimo več. Sam se identificiram s poštenjem in načelnostjo, nikoli ne bom in tudi do sedaj nisem bil kimavec, sem ponosen Korošec in to bom tudi ostal. Kakorkoli kdorkoli imenuje to mi je vseeno, vem le, da je bila Koroška do sedaj slabo zastopana v parlamentu.

8.     Ali je po vašem mnenju udeležba posameznega volilnega upravičenca na volitvah in referendumih njegova državljanska pravica ali državljanska dolžnost?

Odgovor: Obstoječa politika je do sedaj izkoriščala referendume za lastno promocijo in cenene politične igrice – sam na njih ne pristajam. Ljudem pa bom vedno prepuščal najpomembnejše odločitve – verjamem v Korošce, ker vem, da zmoremo več. Sam sem vedno težil k pogovoru in zavedam se, da lahko k napredku pripomorem tudi sam ob pomoči ljudi. Vsak posameznik pa se ima pravico odločiti ali bo na referendum/volitve odšel ali ne.

8.1    Kakšno je vaše mnenje o neudeležbi na volitvah in referendumih?

Odgovor: Želim si, da bi se volitev udeležilo čim večje število ljudi, kajti dejstvo je, da imamo državljani samo enkrat na štiri leta možnost vplivati na politike. Premalo je, da si le v pogovornem vzdušju želimo sprememb – v kolikor jih hočemo, moramo iti na volitve. Prepričan sem, da bo glas za LIPO tisti glas ki nam bo v ponos. Sicer pa kot rečeno, verjamem v ljudi!


 

Zadnje objave na Bajti


images/stories/articles.jpg
Ponedeljek, 16 Maj 2016 20:07
kolegice.jpg
Torek, 10 November 2015 19:22
Natalija
Ponedeljek, 09 November 2015 11:15
risa_a5.jpg
Nedelja, 08 November 2015 10:51
TaborZdravihSol2015.jpg
Torek, 27 Oktober 2015 21:12
povabimmail.jpg
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 19:20
kks_logo.jpg
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 19:06
coverbringit.png
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 18:20
zborovske-mohorjan.jpg
Četrtek, 15 Oktober 2015 22:41


Lopa je nastala s podporo:

Lopo podpirajo

Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti