Bajta Kšajtni Ostalo Leposlovne objave Nina Retko - Za konec

Kulturniški profili znanih Korošcev

Majda Ravnikar, nekdanja smučarka in pisateljica
Majda Ravnikar

Majda Ravnikar, nekdanja uspešna smučarka, je pred kratkim izdala svoj književni prvenec “Koroška, moj mali veliki (smučarski) svet”, s katerim je na najboljši način izrazila svojo dolgoletno ljubezen do Koroške, smučanja in literature.

Leposlovne objave

  • Primož Karnar - Slovenc naj bo!


  • Simon Orgulan - Tisti, ki je bil pahnjen v juho nesmisla - 3.del


  • Nina Retko - O grehu in pokori
  • Katja Martinčič - Č-B ples

Bajta hodi po sv(e)to

Pasica
Nina Retko - Za konec PDF natisni E-pošta
Prispeval Nina Retko   
Nedelja, 21 December 2008 00:00

Nina Retko Nina Retko - Za konec

V tem mrzlem mesecu, v teh mrzlih časih, ljudje nismo lutke, a to stežka pokažemo. Ko očetje kupujejo igrače za svoje otroke (tako, kot so včasih to meni) in žene kravate za svoje može, je to bistvenega razloga. Ljudje nismo marionete, ki jih lahko obesiš in jim daješ (napačnega) upanja. Ljudje nismo stvari, ki jih lahko fosforiziraš ali vtisneš v kamen kot fosile, da bi stoletja čakali na kanček pozornosti. Da se ljudje ogrejejo, je potrebno več in več kot le več, da se vrnejo k človeškosti.

Na tisoče jih strada, ne samo zaradi praznega želodca, temveč zaradi čustev, pomanjkanja čustev. Občutek praznine se kopiči v njihovih ustih in se kasneje preseli v drobovje, v bijoče organe. Ker stiska in bije in boli od ničesar, je tudi človek sam ničesar vreden. Bolezen se širi na druge. In jih prazni. In potem postane božič še en izgovor za to, da je njegovo bistvo v odganjanju praznine. Ki je, kako ironično, kako prikladno, bistven del ljudskega praznika. Daj človeku lažnega upanja in dal ti bo srce in dušo. Vse misli in dneve ti bo posvetil. Reci mu, naj pozabi na vse, le na toploto ne, čeprav si mu jo vzel in on tega ne ve. Ljudje, toplote več ni. Poteptali so jo mastodonti, s svojimi petami so pohodili zadnje koščke sreče. Trpite in se sramujte, svoje prazne vreče sreče. Ljudem smrdi iz ust. Ker jim gnije srce.

Ko se prodaja koledarje in voščilnice, je to čas -še en izmed mnogih-, ki nima srca.

Prodajanje sentimentalnosti na račun drugih. Veseli prazniki brez pristnih objemov. Brez pristnih voščil in želja. Odprto okno v topli sobi in piha veter. Dobrodošel prvi sneg. Ni te veliko. Izgubljaš na pomenu. Stopiš se na instantnih odnosih. Ti so kot iz prahu narejena kava, brez pravega vonja in občutka za okus. Ponujajo nam jo na vsakem koraku. Ker ne maram prahu in ne instantnega, bom sama. Ker ne verjamem v zadnjo noč, ker nimam volje za druge ljudi, ki se veselijo dneva za tem in ker je svet le burka, ki bo spremenil svojo atitudo do vsega, takoj ko bo napočil čas za nov praznik. Nasmej se mi bolj z občutkom, vpij od groze, zagrizi vame z razlogom, bodi lev, pokaži čustva. Ne govori, kako ti je všeč, če pa ti ni in se zdi, da ti pomenim marioneto. Ne verjamem v druženja. Ne verjamem v odnose. Ljudje jih nismo sposobni. Veseli se burke. Jaz jo vedno spregledam. Ne vidiš? List sem, ki me odpihne. Ti to pridno izrabljaš. Zato sanjam krila. Da kot list poletim, kamor me nihče ne more odpihniti. Pusti me, da sem sama. Naj bo mrzlo.

Ljudje nočemo biti lutke. Toploto si lahko pričaramo sami, saj sreča ne išče več poštenih ljudi, ker se razprodaja. Da bomo z drugimi delili ogenj in veselje. Da bomo z drugimi v viharju človeških muhavosti. Da bi nov dan začeli drugače. To so želje na spisku. Kako drugače? Tako, da ne bi bilo več enako prejšnjemu. Da bi imeli upanje in ne slame v glavi. Pokaži svoj pravi obraz in pozabi na svojo igro. Da bi naslednjič lovila snežinke, tistih peščico parih, ki si bodo dale duška in okrasile rjava tla. Moje želje. Za jutri.

 

Naključno iz Kšajtnih

The Mars Volta - Frances The Mute (2005)
Rubrika: Muzika
The Mars Volta so se po uspešnem prvencu De-Loused in Comatorium, izdanem leta 2003, vrnili s še bolj ambicioznim projektom. Skupina,...
Propagandhi - Supporting Caste (2009)
Rubrika: Muzika
V teh novodobnih časih, ko moramo v poplavi glasbe sami ločevati zlato od dreka(kot pri zlati mrzlici, ko so strici čepeli...
Potopis: Indija
Rubrika: Potopis
V DELHI-ju so tik pred zoro ulice samotne. Le krave in psi. Diši ta svet. In tudi boli, saj revščina in realnost udarita v samoti...
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti