Bajta Kšajtni Ostalo Leposlovne objave Milčin kotiček - Spomladansko čiščenje...samo kdaj???

Kulturniški profili znanih Korošcev

Majda Ravnikar, nekdanja smučarka in pisateljica
Majda Ravnikar

Majda Ravnikar, nekdanja uspešna smučarka, je pred kratkim izdala svoj književni prvenec “Koroška, moj mali veliki (smučarski) svet”, s katerim je na najboljši način izrazila svojo dolgoletno ljubezen do Koroške, smučanja in literature.

Leposlovne objave

  • Primož Karnar - Slovenc naj bo!


  • Simon Orgulan - Tisti, ki je bil pahnjen v juho nesmisla - 3.del


  • Nina Retko - O grehu in pokori
  • Katja Martinčič - Č-B ples

Bajta hodi po sv(e)to

Pasica
Milčin kotiček - Spomladansko čiščenje...samo kdaj??? PDF natisni E-pošta
Prispeval Milča   
Torek, 05 Maj 2009 10:22

Milčin kotiček Milčin kotiček - Spomladansko čiščenje

 

Danes je moje razmišljanje čisto vsakdanje. Vsi to počnemo – nekateri intenzivneje, drugi manj. Pa ne bom pisala o seksu. Nič ne morem, da bi bilo drugače. Meni pa je leglo na dušo in tam leži …


Draga Tevža,

oprosti, ker se nisem tako dolgo oglasila. Nisem imela časa, ker sem jedla! Ja, prav si razumela, jedla sem, preveč seveda, kot vedno! Nekaj časa mi že roji po glavi ta hrana, o njej bi rada s teboj spregovorila, ker vem, da tudi tebi veliko pomeni in da nimaš nikoli prave mere. Sva že dve.

Zadnje čase sem imela v rokah kar nekaj znanih slovenskih revij in časopisov in v prav vsaki, ki je izšla marca ali pa kasneje, sta članek ali dva o zdravi prehrani in o spomladanskem čiščenju telesa. Vse sem prebrala in lahko bi jih prebrala še nekajkrat, pa se me prav nič ne prime. Gledam slike lepih deklet, ki so to čiščenje že dale skozi oziroma tega sploh ne potrebujejo, ker itak zaužijejo v celem tednu moj poldnevni obrok. Kaj ti hočem povedati.? Samo to, da jemo preveč, ne vsi, ampak nas je že zelo veliko. Širimo se hitreje kot  ravno sedaj aktualna prašičja gripa oziroma sploh ni prašičja, ampak nekaj čisto tretjega, ne vem prav. Gripe se bojimo vsi, hrane nihče. Pa venomer nosim signalno lučko v sebi , ki non-stop utripa rdeče, pa nič. Obnašam se kot divji petelin, ko  poje (takrat ne vidi in ne sliši, no, če nisi vedela!). In vsak dan srečam veliko, veliko takih, ki imajo podobno lučko kot jaz, pa je tudi ne ubogajo.

Vendar imam vsaj eno  opravičilo – če se človek še tako pripravlja, je težko izvedljivo. Kar naprej so prazniki in kar naprej ima kdo rojstni dan ali god ali je kdo naredil diplomo oz. kakšen izpit ali se je rodil otrok in še bi lahko naštevala in na vsaki od takšnih »prireditev« se vedno veliko in dobro je. Si predstavljaš, da se vsi mastijo okoli tebe, ti pa z litrom vode in za na vrh požvečiš eno kislico in dva lista regrata. Halo! Prosim! Saj boš v središču pozornosti, vendar boš lačna in posledično slabe volje in brez energije. Energija pa je pomembna, sploh tista do neba opevana, pozitivna, ki jo rabimo za vsako dnevno funkcioniranje. Potem pa se odločiš, za hrano seveda, in začaran krog se vrti naprej.

No greva od začetka tega leta. V januarju po novem letu, ko se začenja novo obdobje, ne moreš kar na vrat na nos na čiščenje, saj je zunaj še mrzlo in telo ne bi preneslo takšnih velikih podvigov in šokov. Konec meseca bi mogoče že nekako šlo, pa imata dve prijateljici v razmaku sedmih dni rojstni dan, deset dni pred njima pa ga je imel še prijatelj (skoraj sem pozabila). Tako januar absolutno odpade. Februarja je veliki dan našega velikega človeka. Tako se na predvečer našega kulturnega praznika spodobi, da se napijemo in tudi najemo. V čast in spoštovanje našega pesnika. Čez dober teden praznuje tretja prijateljica in kar za njo je še pust, ki je masten okrog ust in taki smo tudi mi. Sedaj se bo hitro oglasil kdo, ki mi bo povedal, da se lahko postno in tudi očiščevalno obdobje dogaja med pustom in veliko nočjo. Pravilno. Se strinjam, vendar na žalost je bilo v tem obdobju toliko najrazličnejši praznovanj z namenom in tudi tako brez namena, da spet ni bilo pravega časa, niti prave motivacije. Pred veliko nočjo še »Abraham«, da smo se lahko še na velik cerkveni praznik dobro pripravili in si namensko razširili želodce in smo pričakali vse dobrote tega obdobja v najboljši formi. Evo in že je tu najlepši mesec v letu in jaz posledično starejša za leto dni ter seveda zopet sita do konca. Lepo te prosim, kdo pa bo stradal na svoj praznik in se čistil zdaj, ko smo že dodobra zakorakali v pomlad.


Zdaj pa mi  povej, kdaj bi torej bil čas za pomladansko čiščenje teles in duha obenem, v jeseni? Kolikor te poznam – in veš, da te poznam zelo dobro – je najbrž letos tudi tebe povozil čas in se nisi očistila. Kaj bova torej, počakali na naslednjo leto, kajti tudi poletje in zima nista najboljša letna časa za takšne zadeve, ali pa bova mogoče kje vmes našli teden ali dva, ko bodo morda vsi pozabili na naju in ne bo kakšnega povabila. Malo premisli in mi javi, saj veš – v dvoje je lepše in bolj učinkovito.

Skoraj bi  se pozabila dotakniti 1. maja, praznika dela. Kje si ga preživela? Predvidevam, da na kakšnem sindikalnem srečanju in veselo jedla na sindikalne bloke; mastne klobase in zraven pila pivo, vzklikala praznične parole, ki jih niti dobro ne razumeš, in bila  preprosto srečna.

Če je bilo tako, sva zopet dve! Pa še luštno je bilo. Živel 1. maj, živeli prazniki, živele polne mize in polni trebuščki.

Sedaj pa čisto zares, vzemi se roke, določi datum in me pokliči. Mogoče pa nama uspe!


Saj veš, kaj ti večkrat povem: upanje umira zadnje!


Rada te ima,

Milča (neočiščena)

 

Naključno iz Kšajtnih

In-Sane - Trust These Hands... Are Worthless (2009)
Rubrika: Muzika
Gornjeradgonške punkrock »staroste« In-sane, katerih začetki segajo v leto 1997, so v decembru (2009) izdali svoj drugi album z naslovom Trust...
Potopis: Budimpešta - drugi del
Rubrika: Potopis
Kako je trojica RM, DB in GG proslavila Kristovo rojstvo, si lahko na spodnjem naslovu preberete v prvem delu potopisa oz....
Phyllida Lloyd - Mamma Mia! (2008)
Rubrika: Film
MAMMA MIA! je postala Broadwayska uspešnica (nominirana kar za 5 »Tončkov«) vse odkar se je pojavila na Broadwayu že v letu...
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti