Bajta PR' NAS KULtura Ure kulture na Dnevu literature (FOTO)
Ure kulture na Dnevu literature (FOTO) PDF natisni E-pošta
Prispeval Barbara Žvirc, foto: Miha Kolar, Ana Pisar   
Sreda, 18 Maj 2011 17:09

Petek, 13. 5. 2011, pregovorno nesrečen, bi moral biti za koroške ljubitelje literature (in kulture) vse prej kot to. V okviru Koroškega kulturnega festivala Kompleks v organizaciji KMKC Kompleks so jim bila namreč vrata mladinskega centra od 16. ure dalje na stežaj odprta za potop med besede vseh oblik in velikosti na tako imenovanem Dnevu literature.

Dvorana Kompleksa

Nekaj čez četrto  popoldansko se je napovedani program Dneva literature pričel z video intervjujem mladega Korošca Toma Novosela, ki je v marcu 2011 izdal svoj prozni prvenec Normala utruja. Okoli 15 poslušalcev (kar je žalostno malo za tako dobro pripravljen in oglaševan dogodek) je z zanimanjem pogledalo video, ob katerem se je marsikateremu porodilo tudi kakšno vprašanje, na katerega je Tomo v nadaljevanju z veseljem in iskreno odgovoril.

Razvila se je debata o predsodkih do različnih ver (za vse tiste, ki na prvi predstavitvi Tomove knjige in na pogovoru v Kompleksu manjkali, naj povem, da je Normala utruja ateistično-teistično delo, ki bralca skozi dnevniške zapise iz ateistične postopoma pripelje do islamske vere), o Tomovem »poskusnem« prestopu v Islam (za potrebe nastajanja knjige) ter o različnih odzivih okolice na njegov celoten projekt »Islam«.

Zanimiva zgodba, temelječa na resničnem izkustvu in na nemalo zanimivih in nepredstavljivih doživetij, ki jih je Tomo (pre)izkusil, je v Kompleksov Dan literature izstrelila iskrene besede mladeniča, ki se je na neobičajen način otresel veliko predsodkov, kot pravi sam.

Nadaljevali smo v duhu koroške narečne besede, ki jo dan današnji premalokrat slišimo. Še dobro, da imamo zanesenjake, ki se koroško besedo umetniško ne samo izražajo, ampak jo tudi promovirajo širom po Sloveniji. Dva izmed njih sta z nami delila svojo ljubezen do pisanega in uglasbenega koroškega narečja.

Domačin Peter Buhvald, mladi profesor geografije in sociolog kulture, povezovalec prireditev in priložnostni literat, nas je navdušil z lastnim besedilom v koroškem narečju Dvojezična šranga, ki je nastalo za točno določeno priložnost ob poroki prijateljice z Američanom, v sebi pa skriva zanimiv običaj šranganja, ter s poezijo, delno napisano v koroškem narečju, z motivi (delo v rudniku, delo na polju, Vorančeve Solzice …), tipičnimi za koroške kraje.

Vsem dobro znani kantavtor, zaveden Korošec Milan Kamnik, pa nam je z glasbo, za katero navdih črpa tudi iz del Prežiha in Mitje Šipka (Svetneči Gašper, Skurne besede, Koroška pesem …) pred oči priklical ljube koroške prizore. Vmes je z nami delil še kratko zgodovino svojih glasbenih začetkov in kantavtorstva, se pošalil na račun kakšne zanimive peripetije ter potarnal nad slabim obiskom koncertov in nad glasbeno kulturo obiskovalcev le-teh.

Foto: Miha Kolar

Dan literature si težko predstavljam(o) brez literarnega večera oziroma literarnega pogovora. Tokrat je Kompleks gostil pesnika in urednika s celjskega, Zorana Pevca, s katerim je besede izmenjaval voditelj pogovora, pesnik Gašper Bivšek, še en Korošec, ki se v svoji poeziji vrača k ruralnemu življenju na domači, koroški grudi.

Oba pesnika sta že nekoliko številčnejše občinstvo popeljala od filozofije pesništva  do trenutno najboljših pesniških narodov – Američanov, Poljakov in Slovencev. Na vmesnih postajah pogovora smo prisluhnili Pevčevemu branju lastne poezije, debatirali smo o položaju pesnika, ter skupaj ugotovili, »da je od ljubezni močnejša samo smrt, pa še to ni nujno« in »da je bolje imeti tristo slabih pesnikov kot tristo tajkunov«.

Ker se je večer iz popoldneva že prevešal v noč, in ker ima ta pregovorno svojo moč, še posebej ob spremljavi glasbe, je zdaj že dodobra napolnjena dvorana na odru pozdravila glasbenika Vito in Draga Repnika. Vita je s svojim neponovljivim glasom ob kitarski spremljavi očeta in s čudovitim izborom slovenskih in tujih zimzelenih skladb začarala dvorano.

Mrmranje besedil, vmesni aplavzi navdušenja in pozibavanje poslušalcev so ustvarili prijetno večerno atmosfero in kot bi mignil je repertoar dvaindvajsetih pesmi (med njimi Orion, Mlade oči, Ne čakaj na maj, Brez besed, Poletna noč, Dekle iz zlate ladjice, Son of a Preacher Man, Me and My Bobby McGee, Piece of My Heart …) izzvenel med poslušalce, ki so, tako kot je v navadi na dobrih koncertih, zahtevali bis.

In ga tudi dobili. Z Leavin' on a Jetplane sta se Vita in Drago malo pred enajsto večerno pomešala med številne obiskovalce, ki so jima želeli izreči čestitke ob čudovitem nastopu, in tako se je končal še en dan Koroškega kulturnega festivala Kompleks.

Dobrih sedem ur kulture je minilo v super družbi, ob prijetni izmenjavi takšnih in drugačnih besed ter ob mehkem božanju koroškega narečja, pomešanega z glasbo. Seveda bi si želeli več obiskovalcev/poslušalcev, kar pa je ob kulturnih dogodkih na Koroškem, razen če to niso vrhunske gledališke predstave in koncerti, utopično pričakovati.

Stanje bo takšno vse dokler bodo za vsakim vogalom (po štirikrat na mesec) prepevale razne Tanje Žagar, Mileti Kitići in Brendiji. Ne me razumeti narobe, že nič kolikokrat sem slišala pregovor »sto ljudi, sto oči« in nimam nič proti tovrstni glasbi, vendar bi se Korošci kdaj lahko udeležili tudi kakšnega dogodka, ki bi jim približal drugačne zvrsti kulture, jim dal misliti in na katerem ob zvokih harmonike ne bi zastonj delili golaža in strankarskih trakov za ključe.

Foto: Ana Pisar

Organizatorji si po drugi strani zaslužijo vse pohvale za zanimiv program tako na Dnevu literature kot tudi za celotno izvedbo Koroškega kulturnega festivala Kompleks, ki se bo v prihodnjih dneh poslovil z Jazzom na prostem z Mio Žnidarič, Stevom Kinkom in prijatelji (četrtek, 19. 5. 2011, Grajski park na Ravnah na Koroškem, pričetek ob 20:00), velikim zaključnim koncertom za vse generacije, kjer bomo lahko prisluhnili zasedbi Jinx ter domačinom Nitrox in Farty Animals (petek, 20. 5. 2011, parkirišče pred Preša pubom, pričetek ob 20:00), stand up večerom s Klemnom Mauhlerjem (sobota, 21. 5. 2011, Grajski park na Ravnah na Koroškem, pričetek ob 20:00) in zabavo s sodobno elektronsko glasbo (sobota, 21. 5. 2011, KmKc Kompleks, pričetek ob 21:00).

Celoten program Koroškega kulturnega festivala Kompleks si lahko ogledata tukaj, vsi pa ste toplo vabljeni, da zaključek festivala preživite v družbi Kompleksa na enem izmed preostalih dogodkov.

 

Najbolj brano iz KULture

Bajtin referendum

Ste danes dobre volje?
 
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti