Bajta PR' NAS KULtura Tabor Zdravih šol prvega kroga na Ravnah
Tabor Zdravih šol prvega kroga na Ravnah PDF natisni E-pošta
Prispeval Slavica Klančnik, foto: Marija Mirnik   
Torek, 27 Oktober 2015 21:12

TABOR ZDRAVIH ŠOL PRVEGA KROGA NA OŠ PREŽIHOVEGA VORANCA RAVNE NA KOROŠKEM

"VAU, SMO DOBRI!"

ČETRTEK, 22. 10. 2015

Prebudili smo se v nekoliko kislo, jesensko jutro, a že kmalu so se pokazali prvi koščki jasnine in naznanjali lep, sončen ter uspešen jesenski dan.

In res se je zgodil. Na naši šoli - tudi Zdravi šoli prvega kroga -  je bil to prav poseben dan, saj smo gostili 8 Zdravih šol iz vse Slovenije: od Primorske do Prlekije, Dolenjske in Gorenjske, pa Maribora in Ljubljane in tudi iz domačih logov- Slovenj Gradca. Obiskali so nas vodje Zdravih šol, skupaj z mladostniki, Jure Ploder z NIJZ - OE Ravne ter nacionalna koordinatorica Zdravih šol Slovenije Mojca Bevc in se z nami družili vse dopoldne in še v popoldanski čas.

Tabori so stalnica Zdravih šol in njihov glavni cilji so: izmenjava zgledov dobrih praks, druženje  v prijetnem, lokalno obarvanem vzdušju,bogat kulturni program, delavnice za mladostnike ter spoznavanje lokalnih geografsko-zgodovinskih znamenitosti ter predvsem 'fun in odklop' za boljše počutje - duševno zdravje. Za šolo gostiteljico pomeni to velik izziv, saj predstavlja svoje pomembne dosežke, ustvarjalnost in vrednote kot so sodelovalnost, strpnost, kreativnost, timsko delo idr. Gre za medpredmetno, medrazredno, sodelovanje  med razredno in predmetno stopnjo ter tudi lokalno sodelovanje.

Tabor zdravih šol 2015

Prvi gostje so bili iz OŠ Karla Destovnika Kajuha iz Ljubljane. Pospremili smo jih  v čudovito, jesensko obarvano avlo, delo učencev in mentorice, profesorice Alijane Tertinek. Najprej fotografija mladostnikov v prav posebnem okolju - likovni krožek je, pod vodstvom iste mentorice,  izdelal  tudi model z jesenskimi motivi, prazninami za obraze in 'škloc' fotoaparata Sandija Ocepka je zabeležil vtise naših gostujočih mladostnikov 8. in 9. razredov (hudomušne fotografije so ob koncu dobili za spomin) in tako je protokol potekal vse do zadnje skupine. Kmalu so se nam pridružile še ostale skupine iz osnovnih šol: Veržej, Prežihov Voranc Maribor, Bistrica ob Sotli, OŠ Trebnje, Druga OŠ Slovenj Gradec, OŠ Antona Tomaža Linharta  iz Radovljice ter OŠ Milojke Štrukelj iz Nove Gorice.

Pri vhodu so jih pozdravili naši sedmošolci: Maruša, Špela,Gaja in Daša, Noemi,  Karin, Anže, Nina, Žiga, Maja, Jaš, Anže in jim na prsi pripeli priponko, ki simbolizira javorov list - delo profesorice Andreje Keber- in jih prijazno pospremili našemu dogajanju naproti.Obiskali sta nas tudi novinarki ga. Petra Lesjak Tušek za Večer, ga. Anita Špringer s Šole, da se ti zrola in naše dogajanje ujeli v kamero ali mu dali pisno podobo.

Po začetnem druženju, ob skrbno pripravljenih zdravih lokalnih dobrotah naših kuharic, pod vodstvom Franje Gosnik, se je začelo zares. V mali telovadnici so že čakali nastopajoči na našem Mini mega žuru (manjšemu bratu naših velikih, že tradicionalnih Mega žurov).

Hudomušni in igrivi uvod učenk Pie Buhvald in Zale Igerc (avtorice Slavice Klančnik) je izzval prvi bučen aplavz publike in nato so sledili prekrasni nastopi pevskega zbora pod vodstvom profesorice Tanje Krivec - celotna publika je pritegnila venčku koroških pesmi. Sledilo je virtuozno izvajanje na kitari našega sedmošolca Urbana Reiterja, svetovnega prvaka v kategoriji do osemnajstega leta. Zopet so navdušile plesalke pod vodstvom profesorice Saše Knez, pa nastop harmonikarja Žige Obretana, ki je prav tako izzval spontano ploskanje.

Za češnjo na torti pa so poskrbeli naši prvošolci z igro: Med je zdrav v Zdravi šoli, avtorice in mentorice Aleksandre Slatinšek Mlakar in do konca raznežili našo publiko. Še enkrat se je zaiskrilo pod petami plesalk, ki so prvi dogodek zaključile v kavbojskem ritmu.

Temu je sledilo drugo, zelo uspešno dogajanje. Mladinska igra '"Vau, smo dobri!" pod mentorstvom profesorice Bojane Verdinek. Ta slogan  je bil izbran tudi za generalno temo našega Tabora. Vsi gledalci, gosti Tabora in ostala publika, so bili navdušeni nad hudomušnostjo, avtentičnostjo in dovršenostjo predstave. Bravo!

Po predstavi so osmo - in devetošolce (domače ter goste) čakale delavnice na temo različnih zasvojenosti: internetne, odnosne, z drogami. Našemu  vabilu za izvajanje delavnic  so se prijazno odzvali Boris Veler z Zavoda Nora ter Tina Jert in Božena Blanuša s projekta Človek. Odzivi učencev  po delavnicah so bili,  da je bilo prijetno in da so pridobili veliko koristnega znanja ter veščin.

Sledilo je uradno druženje vseh vodij zdravih šol, skupaj z gospodom ravnateljem, Stanislavom Osojnikom, kjer smo, prav tako v prijetnem in sproščenem vzdušju drug drugemu predstavili zglede dobre prakse in načrte našega delovanja v prihodnje v okviru projekta Zdrava šola.

Kosilo za vse goste - še eden okusen in zdrav obrok, (za poslastico učencem je poskrbela naša vodja prehrane Karolina Kumprej Pečečnik z okusnimi mafini) nato pa so naše profesorice: knjižničarka Simona Grabner, zgodovinarka Marjeta Petrovič in geografinja Simona Uranc odigrale vlogo vodičk, (skupaj še z nekaterimi osmo - in devetošolci naše šole: Mete, Alena, Hane, Gašperja, Kenana in Davida, Filipa, Pie ter Zale) in vse gostujoče mladostnike popeljale po Ravnah na spoznavanje znamenitosti in posebnosti našega kraja, pa na ogled bisera, Koroške osrednje knjižnica dr. Franca Sušnika. Vzporedno pa so si vodje ZŠ in nacionalna koordinatorica Mojca Bevc ter spremljajoči učitelji: Franja Ofič, Aleksandra Slatinšek Mlakar, Vanja Benko in ravnateljem Stanislavom Osojnikom ogledali Prežihovino, kjer jim je gospod Miroslav Osojnik  predstavil  in osvetlil ta znameniti kraj z različnih vidikov.

Vrnitev na šolo, še zadnje prijetno druženje, simbolična obdaritev učencev in mentorjev ter slovo.


Naj ob koncu omenim še ožji tim za pripravo dogajanja na Taboru:

Slavica Klančnik (idejna vodja prireditve in aktivno sodelovanje pri celotnem dogajanju), Aleksandra Slatinšek Mlakar, Nina Vidovič, Vanja Benko, Bojana Verdinek, Alijana Tertinek, Tanja Krivec, Aleksandra Knez, Vesna Baltić, Tanja Mavrel, Toni Ramšak, Simona Grabner, Marija Mirnik, Andreja Keber, Janja Čebulj, Marija Jurgec ter ravnatelj Stanislav Osojnik.

Za dosego vseh zgoraj navedenih ciljev pa so se trudili še: tajnica Dragica Gorenšek, ki je lično zavila darila in bila v veliko pomoč pri organizaciji, računovodkinja Gordana Ramšak, pomočnica ravnatelja Veronika Kotnik, Darja Vrhovnik in Cvetka Petrič,  ter kolegice 2., 3. in 4. razredov – Katja Štern, Jasna Bezjak Završnik, Milena Sinanovič in Tanja Mavrel. Na pomoč so priskočile tudi gospe čistilke. Za lokalne posnetke se je trudil Gregor Čuk, za fotografije in tehnično pomoč sta poskrbeli Nives Kasper Mrdavšič ter Marija Mirnik, računalniška obdelava pa je bila domena Vesne Baltić.

Celotno dogajanje bodo zbrali in strnili v obliko zgibanke učenci novinarskega krožka pod mentorstvom profesorice Vanje Benko.

Bilo je nepozabno in naj dodam še sveže odzive naših dragih gostov.

"Spoštovana Slavica in Stane!

Še enkrat najlepša hvala za brezhibno izpeljano srečanje učencev  in mentorjev 1. kroga Zdravih šol! ("iz celega sveta" :))
Zavedamo se, da je bilo vloženega ogromno vajinega truda in truda vajinih sodelavcev, da smo se vsi mi počutili tako prijetno.

Vse je bilo, kot ste si zamislili - od toplega sprejema, medijske pokritosti, aktivnega sodelovanja učencev, spoznavanja, obojestranskega uživanja pri simpatičnem Mega Žuru in mladinski predstavi, do geografsko-zgodovinsko-etnološkega izleta, domače kulinarike in seveda, našega spontanega in prijateljskega druženja ...

Celo na prisrčna spominska darila niste pozabili! Ob vseh dobrotah pa še dober hlebec kruha za popotnico... :)). "

Mojca Bevc - nacionalna koordinatorica ZŠ Slovenije


"Slovenjegraški učenki sta si že rezervirali naslednje srečanje:). Res lep dan in prijetno druženje. Hvala za vse!"

Nives Kodrun - Druga OŠ Slovenj Gradec

"Res je bilo lepo. Bistričani se strinjamo z Mojco. Pošiljamo lepe pozdrave na Ravne na Koroškem in se veselimo srečanja v Radovljici. Lepo bodite."

Marina in kolektiv OŠ Bistrica ob Sotli

"Pozdravljena Slavica in Stane,

super  je bilo pri vas, hvala vsem za prijetno in sproščeno druženje. Naši otroci so že na poti  domov izrazili  želje po večkratnih, podobnih srečanjih in druženjih.

Hvala vama, da sta sprejela več naših učencev, bili so zelo navdušeni in so že v navezah z vašimi.

Vsem pa za lastno krepitev duševnega zdravja želim “odklop” in dober dopust naslednji teden.

Lepe sončne pozdrave iz Radovljice vam pošiljam in  povabilo za naslednje šolsko leto."

Nada Šmit - OŠ Antona Tomaža Linharta

"Tudi s sončne Nove Gorice lepe pozdrave!

Pridružujem se lepim mislim. Tudi naši učenci so rekli, da bi to lahko bilo večkrat. Vsem nam je bilo zelo lepo, sproščeno, poučno ter zabavno.

Hvala ravnatelju in Slavici za vse."

Lilijana Sulič - OŠ Milojke Štrukelj

"Nam, Dolenjcem, je bilo pri vas zelo lepo.

Hvala vsem za prečudovit dan, lepe počitnice, pa še vikend naj se vleeeečee!"

Marija Kovač - OŠ Trebnje

 

Najbolj brano iz KULture

Bajtin referendum

Ste danes dobre volje?
 
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti