Bajta
KULtura


Koroška društva povezana v Mesec poezije PDF natisni E-pošta
Prispeval Uredništvo Bajte   
Torek, 19 November 2013 21:45

Kar nekaj koroških društev in organizacij s področja kulture se je povezalo v skupen projekt Mesec poezije, pobudo za katerega je prevzelo Društvo za razvijanje znanja – Klub Koratio. Trije vikendi so in še bodo ponudili različne literarne dogodke, vsem pa je skupna poezija, spremljala pa jo bo tudi v uglasbeni obliki. Do 20. novembra se lahko mladi prijavijo na zanimive literarne delavnice Pišem, da pišem, ki bodo konec novembra potekale na Ravnah pod mentorstvom priznanih ustvarjalcev – Gašperja Bivška in Glorjane Veber. Več na www.mesecpoezije.si.

November na Koroškem zdaleč ne bo dolgočasen, saj so moči združila društva in organizacije, ki tudi sicer pogostokrat organizirajo različne kulturne dogodke – Društvo za razvijanje znanja Klub Koratio, JSKD Območna izpostava Dravograd, Klub koroških študentov, Javni zavod Dravit, Zveza kulturnih društev Dravograd, Javni zavod za šport, kulturo, turizem in mladino Radlje ob Dravi ter Koroški mladinski kulturni center Kompleks. Krovni projekt Mesec poezije pod svojim okriljem združuje tri dogodke. Minuli vikend se je v Dravogradu odvijala že 14. Pesniška olimpijada, ki vsako leto gosti priznane mentorje ter številne udeležence širom Slovenije pa tudi tujine. Prihajajoči vikend se dogajanje seli v Radlje ob Dravi, kjer se bo odvil literarni večer Odprta knjiga s Ferijem Lainščkom ter Ditko. Zadnji vikend novembra pa prinaša literarne delavnice Pišem, da pišem, prve tovrstne, ki poleg literarnega kaljenja prinašajo tudi literarni večer v Rudniku Mežica ter prve Mlade rime na Koroškem.

Organizatorji še posebej vabijo mlade pisoče, da se prijavijo na literarne delavnice, ki se bodo na Ravnah na Koroškem odvijale med 29. novembrom in 1. decembrom pod mentorstvom priznanih pesnikov Gašperja Bivška ter Glorjane Veber. Prijave so možne preko spletne strani

»Mesec poezije, ki bo novembra prevetril kulturno podobo Koroške, vključuje mlada, obetajoča poetična peresa in publiko razvaja z besedo v pisani in uglasbeni obliki. Z optimizmom me navdaja dejstvo, da nas je toliko mladih združilo moči pod okriljem poezije in veselim se že, kaj bo projekt prinesel naslednje leto,« je o krovnem projektu Mesec poezije povedala njegova idejna vodja Ana Pisar.

Več o dogodkih na www.mesecpoezije.si.


 
Vabilo: Lokalna partnerstva PDF natisni E-pošta
Prispeval Uredništvo Bajte (*projekt Korociv)   
Nedelja, 17 November 2013 23:24

Spoštovani nevladniki, ste kdaj na poti v službo opazili na kakšnem travniku divjo deponijo? Ste kdaj pomislili, zakaj se mladina zbira v parku in se opija? Ste v zgodbah v oddajah kot je Tednik prepoznali poznan obraz is soseske?

Prepričani smo, da vas je to zmotilo. Enako smo prepričani, da ste ob tem največkrat pomislili, da bi država ali občina na tem področju morali narediti več. Ste pomislili tudi, da je življenja v lokalni skupnosti naša skupna odgovornost? Slišali ste za uspešne akcije kot je Očistimo Slovenijo ali za akcije gasilskih društev, vseh sosedov in ostalih, ki lahko kaj prispevajo, ko so skupili skupaj in obnovili pogorelo hišo?

Takšnih primerov je precej. Primerov, ko so se zbrali ljudje iz vseh vetrov, profilov, znanj in veščin in rešili majhne, pa tudi velike primere. Takšnih primerov bi lahko bilo še več. Samo prepoznati je potrebno probleme, ki jih lahko z malo časa in dobre volje rešimo skupaj in tako poskrbimo, da bo življenje v naši skupnosti boljše.

Zato vas vabimo, da se nam pridružite v ponedeljek, 18.11.2013 ob 17.00 uri, v mali sejni sobi v stavbi občine Ravne na Koroškem, kjer bomo vsi skupaj in vsak posebej iz svoje lastne perspektive (kot javni uslužbenec, podjetnik ali nevladnik) razmišljali o tem, kaj nas v naši lokalni nosti moti, kaj lahko skupaj rešimo in kako se tega lotiti.

Prosimo vas, da svojo udeležbo potrdite na telefonsko številko 031 308 896 (Jure Strah).


 
Čreva na plot! PDF natisni E-pošta
Prispeval KMKC KompleKS   
Torek, 12 November 2013 20:02

Ne, saj ne, dobro muziko in šov na plan! V najlepšo klet na Koroškem, torej KMKC Kompleks, 15. novembra prihajata Slon in sadež! Novo sezono Kompleks.IT koncertov bo otvorila dvojica, ki je ni potrebno posebej predstavljati, a vseeno …


"Skupina Slon in Sadež nastane leta 2001, vmes naredi tudi nekaj glasbe in drugih smešnih stvari." (Mi o nas) Več tukaj

Na sporedu bodo tudi akcije, stay tuned!

Vstopnina:

  • 5 € v predprodaji (TIC Ravne, Kocka Bar Poljana, KMKC Kompleks, Havana, Pop bar ter Mitnica Muta);
  • 7 € na dan dogodka.

POZOR! Ob nakupu vstopnice v predprodaji v baru Kompleksa gratis Hausbrandt kavica! ;)

Ne spreglejte nagradne igre na Bajtinem FB-ju! 
 
Štefan Marflak: Železarjem – Štavharija 2013 PDF natisni E-pošta
Prispeval Uredništvo Bajte, foto: ravne.si   
Torek, 15 Oktober 2013 11:12

Da sta ravenska »fabrika« in mesto Ravne nerazdružljivo povezana, vemo vsi Ravenčani. Kakšna je povezava med umetnostjo in železarstvom, pa znova dokazuje ravenski akademski slikar Štefan Marflak.

Korošec, ki se je pred nekaj leti vrnil na Koroško, na Ravne, se že vse življenje zaveda, kako je Mežiško dolino, posebej pa še Ravne, zaznamovalo fužinarstvo. Zaznamovalo je tudi njegovo življenje, saj so bili njegovi predniki povezani z železarstvom, sam pa je v mladih letih videl, kako se goni kovaški meh.

Iz nekdanjih fužin je na Ravnah nastala sodobna železarna, v kateri so pridne roke železarjev in kovinarjev ustvarjale pogoje za življenje sebi in svojim najdražjim. In prav tem ustvarjalcem naše sedanjosti, je Marflak poklonil sliko, objekt »Železarjem – Štavharija 2013«.

Ideja izdelati takšno delo je zorela v njem že nekaj let. Mogoče je celo nadaljevanje njegovega zadnjega ciklusa »TA POT – TA SLIKA«, s tem da je platno zamenjala pločevina, barvo pa so dopolnili različni predmeti iz kovine: nakovala, kladiva in različni ostanki, ki nastanejo pri litju v ravenski  topilnici.

Sliko je postavil na mestni plato, ki stoji med starim mestnim jedrom in železarno in tako simbolno povezuje kraj in »mati fabriko«, okoli katere se že nekaj stoletij odvija ravenska zgodba.

Kustos Jernej Kožar je na otvoritvi povedal, da je slika izjemno umetniško delo, ki je lahko Ravnam v ponos.  Poleg sporočilnosti, ki jo nosi, pa vidi njen pomen tudi v tem, da jo lahko vidimo vsi in vedno. Gre za tako imenovano urbano kulturo, kjer umetniško delo ni »zaprto« v galeriji ali kakšni privatni zbirki umetnin, ampak je vedno prisotno in na očeh in v užitek vsem.

V kratkem nas bo Marflak znova razveselil s svojimi stvaritvami. Za mesec februar pripravlja razstavo slik s podobno vsebino, materiali in sporočilnostjo, kot jo nosi slika »Železarjem – Štavharija 2013«. Kolikor ga poznam, vem, da nas  bo s svojo umetniško inovativnostjo in ustvarjalnostjo znova  presenetil.

 
Večer z varuhom na Ravnah na Koroškem PDF natisni E-pošta
Prispeval Uredništvo Bajte   
Torek, 08 Oktober 2013 22:40

Vabljeni na dogodek Večer z varuhom, ki bo potekal na Ravnah na Koroškem v ponedeljek, 14. 10. 2012, ob 18:00, v Koroški osrednji knjižnici dr. Franca Sušnika. Na dogodku bo sodelovala varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer, s katero boste spregovorili o najpogostejših kršitvah pravic v vaši regiji in načinih kako jih razreševati.

Odigrana bo tudi predstava gledališča zatiranih o kršenju socialnih pravic, v sklopu katere boste povabljeni, da  s svojimi predlogi aktivno sodelujete in predstavite načine razreševanja kršitev. Ob koncu dogodka bo sledilo druženje varuhinje z udeleženci dogodka. Vstop je prost.

Program dogodka:

18:00 Otvoritev dogodka »Večer z varuhom«

18:15 – 18:30 Nagovor varuhinje človekovih pravic

18:30 – 19:15 Predstava Gledališča zatiranih

19:15 – 19:45 Pogovor z varuhinjo človekovih pravic

19:45 – 20:30 Pogostitev

 
<< Začetek < Prejšnja 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Naslednja > Konec >>

Stran 11 od 98
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti