Bajta
KULtura


Na koncu ti še vedno preostane striptiz PDF natisni E-pošta
Prispeval Jure Lesjak, Foto: Robert Marin   
Petek, 29 Avgust 2008 14:46
Pripoved o miselnih tokovih obiskovalcev Locala

Izognimo se sprva ustaljenim uvodnikom. Danes nam ne sedejo. Preverimo raje nekaj hipotetičnih banalnosti. Sredi tedna želimo imeti na Ravenskih dnevih v Localu več obiskovalcev kot ponavadi. Pomislimo. Točno, imejmo one-man band. Vokal in kitara. Kaj hočeš več? Nismo ravno prepričani, da bo kdo prišel. Le zakaj bi? Torej, odpade. Hm, kaj pa en frajer na harmoniki, ki res obvlada sceno? Ravenčanov se bo trlo. Ampak ta meh nam že malo najeda. Bližje, toda nočemo še ene vaške veselice.

Naenkrat pa nezavedni klic vprašujoče in malo v zagati nagovarja samega sebe. »Kaj pa striptiz? Misliš resno, striptiz? Striptiz. Striptiz!« In že ga imamo tik pred očmi. Teza, da na takšnih prireditvah vidiš ljudi, za katere si ne bi nikoli mislil, je v Localu zavrnjena. Vse tako rekoč tipično. Posamezniki z belimi nogavicami do kolen, saj veste, tisti z jeans kompletom (z jakno čez ramo, se razume). Nadalje, posamezniki s prekrižanimi rokami – s fitnesa. In nenazadnje, tisti, ki jih ne moremo definirati. V pričakovanju bomo spili pivo. Za pogum. »Evo! Glej, glej!« Prišla je, tista iz sanj. Ekstaza. Po petih minutah preneha s plesanjem. »Saj še ni konec, kajneda?« Zopet se pojavi, tokrat še bolj vznemirjajoča. »Ko bi le prišla k meni... Bo pa naslednjo rundo. Noč je še dolga!« Po drugem petminutnem izhodu se ni vrnila. »Kaj bomo pa sedaj?« Tisti z belimi nogavicami in jeans kompletom si rečejo: »Ma gremo rajš na pir, posti babe. So pa ja Ravnški dnevi!« Možje s fitnesa gredo razočarani domov, ker jih vroča plesalka ni opazila. Tistih pol ducata nedefiniranih pa odide domov, dokler je še čas. Gospodje zatisnejo oči in nekaj trenutkov čakajo na sončni vzhod, ki bo danes veličasten samo za njih.
 
Uradni začetek rajanja po mestu Ravne PDF natisni E-pošta
Prispeval Jan Klančnik   
Četrtek, 28 Avgust 2008 14:00
Pa smo dočakali. S krajšim govorom Damjana Ziha, predsednika Turističnega društva Ravne, so se na terasi pred nekdanjo kavarno tudi uradno začeli sedmi Ravenski dnevi, ki sicer potekajo že od ponedeljka. Kmalu zatem je v ravenskem gradu ob avdienci poslanca Mira Petka, nekaterih pomembnih občanov ter manjšega občinstva potekala še otvoritev razstave ob 760. obletnici omembe Guštanja.

Ljudje so se na Čečovju zbrali v kar zavidljivem številu. Toliko jih verjetno ni bilo tam niti v najboljših časih bivše trgovine Žagar. In prav vsi so se zabavali. Tisti, ki jih niso pritegnile melodije iz ust pogumnežev, ki so stopili na oder v tekmovanju karaok, so uteho našli v brezplačnem pasulju in pečenem krompirju. Oboje je prispeval lastnik Floride bara, Ilija Vidović, ki je teraso pred barom odstopil nastopajočim. Na improviziranem odru se je zvrstilo šestnajst mladih in nekaj manj mladih, bolj ali manj nadarjenih pevk in pevcev, prav vsi pa so pokazali zvrhano mero samozavesti. Ob nastopu zmagovalke v mlajši konkurenci Gaje Mlakar ni mogel nihče ostati hladen, še posebej pa ne ob poslušanje zmagovalne skladbe v izvedbi Julije Merkač.

Ko se je uradni program na Čečovju bližal h koncu, se je na Gradu začel odvijati formalnejši del otvoritve Ravenskih dni. Na začetku je zbranim nekaj besed namenil župan občine Ravne, Tomaž Rožen. Poudaril je, da imamo na Ravnah zgodovino ter gospodarsko tradicijo, na katero smo lahko ponosni in ki nam mora pomagati izoblikovati lastno identiteto, hkrati pa je ključno, da se neobremenjeno ozremo v prihodnost. Za njim sta besedo prevzeli predstavnici koroške osrednje knjižnice ter koroškega muzeja, ki sta povedali še nekaj besed o samih eksponatih ter o nastanku razstave, ki se vrti okrog častitljive obletnice prve omembe Guttensteina. Slednja bo na ogled  naslednjih štirinajst dni, v isti stavbi pa si lahko ogledate še odlično razstavo o razvoju železarstva na Koroškem in v Sloveniji, ki bo na Ravnah gostovala do četrtega oktobra. Med obiskom si lahko ogledate stare delavske knjižice, varovalne čelade, fotografije in druge muzealije.

 

 

 
Sedmi Ravenski dnevi PDF natisni E-pošta
Prispeval Igor Ranc   
Petek, 22 Avgust 2008 01:40
Danes sta na Ravnah direktor Koroškega zavoda za kulturo Aleksander Kotnik in predsednik Turističnega društva Ravne Damjan Zih na tiskovni konferenci predstavila program sedmih Ravenskih dnevov.

Kotnik je poudaril, da so letos združili moči Koroški zavod za kulturo, Turistično društvo Ravne in pa občina Ravne na Koroškem, saj letos mineva 760. let od prve omembe Raven v pisnih virih. Do sedaj je Ravenske dneve vselej izvajalo Turistično društvo. Nadalje je Kotnik izrekel javno priznanje Zihu, saj je po njegovih besedah neverjetno s kako nizkim proračunom je Zih v preteklih letih pripravljal Ravenske dneve. Na vprašanje o višini letošnjega proračuna Kotnik ni podal odgovora, saj ostaja še nekaj odprtih postavk, so pa sredstva višja kot pretekla leta. Dodal je še, da letošnji Ravenski dnevi predstavljajo dober temelj za izvedbo v prihodnosti.

Zih je dejal, da so pripravili pester in zanimiv program, ki bo zadovoljil vse okuse in vse generacije. Vse prireditve so brezplačne, dogajanje v šotoru pa bo letos skrčeno na štiri dni. Turistično društvo bo v začetku prihodnjega leta začelo s pripravami na kulinarično prireditev znotraj Ravenskih dnevov, za katero bi Zih rad, da postane zelena nit prireditve. K sodelovanju v pripravi kmečke jedi bodo skušali pritegniti čim več turističnih društev iz vse Slovenije.

Program in vse ostale informacije so na voljo na tem naslovu.
 
V Dravogradu tri na enem PDF natisni E-pošta
Prispeval Igor Ranc, Foto: Robert Marin   
Torek, 22 Julij 2008 22:17
V Dravogradu so se v soboto na enem prizorišču odvili kar trije dogodki. Ob treh so »lukno« okupirali skaterji, ki so se med sabo pomerili v rolkarskih spretnostih, ob sedmih pa se je začelo neke vrste ligaško tekmovanje za najmočnejšega Slovenca – Martin Krpan.

Rock koncert, Dravograd

Ekipa Bajte se je na prizorišču pojavila tik pred začetkom sklepnega dela – rock koncerta, ki so ga otvorili Voyage, pop-rock zasedba z ženskim vokalom in žensko bobnarko. Večinoma so se posluževali igranja priredb, slišali pa smo lahko tudi nekaj avtorskih skladb. Par metrov pred odrom je poplesavalo nekaj otrok, sicer pa publika ni ponudila omembe vrednega odziva.

Voyage so se z dobro izvedenimi priredbami sicer trudili pripraviti publiko do sodelovanja, vendar je le-ta ostala hladna. Razloge gre iskati v tem, da so se na prizorišču znašli vsi – stari, mladi, srednje stari in srednje mladi, sam nastop Voyage pa je deloval bolj kot zvočna kulisa, saj so se obiskovalci pogovarjali, pili in jedli.

Bolj koncertno je prizorišče delovalo med nastopom 6pack Čukurja, ki je s svojima spremljevalcema – bobnarjem in basistom, nastopil takoj za Voyage. 6packa je napovedal Dejan Vivod, pri čemer smo izvedeli, kdo so organizatorji in soorganizatorji, publika pa je najglasnejši aplavz večera namenila domačinu, Gregorju Vrtiču, ki je poprej na tekmovanju za najmočnejšega Slovenca zasedel četrto mesto. Vivod je vse prisotne pozval tudi k udeležbi na praznovanje NK Dravograd, ki je s tekmo proti Crveni Zvezdi v nedeljo obeležil šestdesetletnico obstoja. Na žalost boste bralci Bajte prikrajšani za fotografije in reportažo iz tega nedvomno velikega dogodka.

6pack Čukur se je izkazal za relativno dobrega animatorja, saj mu je uspelo od hladne publike iztisniti kar nekaj aplavzov in glasov. Najbolj navdušena je bila manjša gručica izjemno »promilno« ranjenih mladeničev, ki so poplesavali v prvih vrstah. Najpogumnejši je 6packa celo prepričal v to, da je lahko z njim odpel eno pesem, kar pa se je pričakovano izkazalo za katastrofo. 6pack je s pomočjo matrice na računalniku svoj nastop izpeljal zelo solidno, kljub temu, da jim je matrica po njegovih besedah povzročala nemalo težav.

Zadnji so nastopili »lokalni rock šerifi«, Piksna iz Mežice. Pričakovano se je publika ob njihovem nastopu najbolj razživela, saj so z mešanico avtorskih skladb in perfektno izvedenih priredb stoječo publiko vseskozi držali na nogah, veliko večino sedeče publike pa prisilili k ritmičnemu premikanju katerega izmed štirih udov. Dober scenski nastop, dobro ozvočenje ter dobra doza prvobitnega rock'n'rolla.

V »lukni«, ki bi jo lahko imenovali koroške Križanke in ki zaenkrat nikakor ne izkorišča svojih potencialov, se je dogodek okrog druge ure zjutraj zaključil. Pohvale organizatorjem za pestro soboto, manjša graja gre edinole relativno neaktivni publiki, ki bi lahko iz glasilk in rok iztisnila bistveno več.


Več fotografij lahko najdete v Albumu.

 
Katalena briljirala v Radljah PDF natisni E-pošta
Prispeval Igor Ranc   
Sreda, 16 Julij 2008 03:26
V sklopu Koroškega kulturnega poletja je v Radljah minuli vikend v prijetnem ambientu pred dvorcem Radlje gostovala žanrsko neopredeljiva zasedba Katalena. V dobro uro in pol trajajočem koncertu so predstavili nekaj svojega repertoarja iz štirih albumov.

Bajta je tokrat prvič gostovala v Radljah, zato ne preseneča, da je osemčlanska delegacija, sestavljena iz pisca, fotografa, rezervnega fotografa, fotografinje, enega rednega sodelavca, ene redne sodelavke in rednega pisca po forumu, ob vožnji do Radelj z negotovostjo ugibala, kje se dvorec nahaja. Bolj po naključju smo brez težav našli prizorišče.

Organizatorji so se odločili, da bodo koncert pripravili v prijetni kulisi okolice dvorca, med drevesi, tako rekoč na travi. Ličen oder, gasilske klopi in pa prijetno vreme so obetali lep večer modernizirane folklorne glasbe.

Vesna Zornik, Katalena

Če bi dejal, da me kostanjeva veja, ki mi je zakrivala pogled na Boštjana Gombača, ni rahlo motila, bi se zlagal. Ne glede na to je bila postavitev na trato izjemno dobra odločitev, saj se je Katalena odlično zlila s kuliso, sestavljeno iz stoletnih dreves.

Zvok je bil odličen, za kar se imamo zahvaliti kar Kataleni, saj so s seboj pripeljali tonskega mojstra in po do sedaj zbranih podatkih tudi ozvočenje. Obisk je bil dober, saj so bile zasedene vse gasilske klopi, poleg tega pa je mnogo obiskovalcev uživalo kar v okolici, bodisi na trati sede, stoje ali na nekaj klopcah v okolici.

Osvetlitev odra in nasploh sama scenska postavitev, z zanimivim oldtimerjem na levi strani odra, je delovala sila posrečeno in predvsem intimno. Redni sodelavec Bajte je ob tem pripomnil, da ima raje klubsko vzdušje, česar mu ne moremo zameriti, saj je klubski človek.

Sam koncert je bil dober, glasbeniki so še enkrat več dokazali, da odlično obvladajo svoj posel. Briljirali so vsi, še posebej pa vokalistka Vesna Zornik, multi-instrumentalist Boštjan Gombač in kitarist Boštjan Narat. Slednja sta v nekaterih pesmih pokazala tudi svoje vokalne sposobnosti, ki so očitno pogoj za pristop h Kataleni, saj se je tekom koncerta pokazalo, da znajo dobro prepevati prav vsi člani skupine.

Predvsem Narat in Gombač sta poleg virtuoznega igranja dobro zabavala publiko še z vnosom zametkov stand-up komedije na oder. Sam sem bil nad izborom pesmi malo razočaran, saj so se posvetili predvsem novemu albumu, medtem ko na set-listi ni bilo nekaterih večjih uspešnic. Vendarle pa moje ocene o izboru skladb niso merodajne, saj Kataleno premalo poznam.

Katalena so še enkrat potrdili, da gre za izjemne glasbenike, z odličnim občutkom za komponiranje ter prirejanje ljudskih pesmi, njihova največja kvaliteta pa je v tem, da s perfektno eksekucijo poskrbijo za to, da lahko v koncertu uživa skorajda vsak. V svoj glasbeni izraz več kot uspešno vpletajo elemente jazza, funka, rocka in bluesa.

Publika je na koncertu glede na odzive uživala in si z vztrajnim aplavzom prislužila tudi a-capella dodatek, ki so ga izvedli kar pred odrom. Nadpovprečen dogodek, pri čemer moram poudariti, da me je dobro polovico koncerta tako rekoč v šahu držal vzneseni oboževalec Katalene, ki je očitno njihov prihod na Koroško prekomerno praznoval za kakšnim šankom. Iznenada se je namreč zvrnil iz gasilske klopi na tla ter se hitreje kot je padel tudi pobral nazaj. Po nestrokovni oceni je bil vzrok v šnopsu in vinu, pri čemer dopuščam možnost, da ga je iz klopi na tla položila vznesenost od res odlični skladbi. Strah, da se naslednjič zvrne name, je bil odveč.
 
<< Začetek < Prejšnja 91 92 93 94 95 96 97 98 Naslednja > Konec >>

Stran 91 od 98
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti