Bajta
KULtura


Pregled leta: Dosežek, presežek v kulturi PDF natisni E-pošta
Prispeval Jernej Prodnik   
Sreda, 30 December 2009 10:59

Konec vsakega leta narekuje kratek presek doseženega in ustvarjenega. Temu ne bo nič drugače na Bajti, kjer bomo pregledali kaj so bili letošnji glavni presežki v kulturi in kateri so bili s kulturo povezani dogodki, ki si jih bomo najbolj zapomnili. To nalogo bomo ponovili tudi v športu, na novega leta dan pa boste lahko prebrali še članka o Koroških polomijah leta ter o dogodkih, ki so Koroško v tem letu najbolj zaznamovali. Začenjamo s kulturnimi presežki ...

Kultura na Koroškem v letu 2009


Presežek leta: Tri desetletja revije Odsevanja

Letos so minila tri desetletja, odkar je začela izhajati revija Odsevanja. Revija je svojevrsten fenomen za tako majhen prostor, saj so se v uredništvu že v začetku zavestno omejili na prispevke avtorjev, ki pripadajo Koroški. Kljub tej odločitvi so v tem času objavili že skoraj 4000 s članki in fotografijami zapolnjenih strani, samo v zadnjih desetih letih pa je v njih objavljalo 282 ljudi. Suhoparne številke, a vseeno povedo svojo plat o vplivu Odsevanj na Koroški kulturni prostor. Revija je bila izvrstna odskočna deska številnim avtorjem, ta prostor pa bo zagotovo odsevala še v naslednjih desetletjih.

Odsevanja


Šest desetletij dveh Koroških knjižnic

V letošnjem letu sta visok jubilej obeležili tudi dve osrednji Koroški instituciji. Najprej ravenška Koroška osrednja knjižnica dr. Franca Sušnika, nato pa še slovenjgraška Knjižnica Ksaverja Meška. Da bi si brez obeh izjemno težko predstavljali ne le izobraževalni proces, ampak tudi kulturno in družbeno življenje, je komaj vredno poudarjanja. Pomen obeh je na vseh nivojih brez dvoma izjemen, in ne glede na morebitne spremembe v zapisu knjig, bosta svoje široko poslanstvo zagotovo ohranjali tudi v prihodnje.

Jubilej koroških knjižnic


Dve visoki odlikovanji Karlu Pečku

Starosta Koroške kulture Karel Pečko je letos prejel kar dve visoki odlikovanji, ki sta obeležili njegov izjemen prispevek za širše družbeno okolje. Najprej so ga seveda morali prepoznati v tujini, da so se ga nato spomnili tudi doma. S strani Republike Avstrije je namreč najprej prejel častni križ za znanost in umetnost prvega reda, najvišje odlikovanje, ki ga ta država podeljuje na področju znanosti in umetnosti. Nato je tega akademskega slikarja, umetnika in kulturnika z Zlatim redom za zasluge odlikoval še predsednik Danilo. Priznanje je prejel skupaj s Tonetom Pavčkom, njegov doprinos za Koroško pa je bil na številnih nivojih brez kakršnihkoli dvomov preprosto neprecenljiv. Bravo, Karel!

Karel Pečko


Festival Evropa

Festival Evropa oziroma Europafest, ki se je skozi večji del letošnjega leta odvijal v avstrijskem Pliberku, je privabil tudi številne obiskovalce iz Slovenije. Poleg številnih glasbenih dogodkov, ki so se odvijali na dveh mestnih trgih, je osrednji projekt predstavljala  Evropska razstava (Europa Ausstellung), ki so jo pripravljali kar dve leti, ogledalo pa si jo je prek 15 tisoč ljudi. Obiskovalci so med drugim lahko videli dela Alfreda Kubina, Oskarja Kokoschke in Egona Schieleja, razstava pa je bila podnaslovljena Vizije božjega (Visionen des Göttlichen). Da je mesto zares živelo s Festivalom Evropa je bilo hitro jasno vsakomur, ki je hodil po Pliberku, saj so številna umetniška dela razstavljale tudi privatne galerije, ki jih tam ne manjka.

Festival Evropa


Jubilej Pesniške olimpijade

Deset let je minilo od prve Pesniške olimpijade, ki mlade pesnice in pesnike združuje vsako leto, krepi poznanstva in rojeva prijateljstva. Projekt zajema dvodnevno druženje ob izobraževanju, udeležencem so namreč na voljo različne delavnice, vsi pa se predstavljajo tudi publiki na literarnem večeru. Jubilej Pesniške olimpijade, ki ni več le Koroški projekt, so letos počastili na literarnem večeru v Dvorcu Bukovje, ki so se ga poleg številne publike udeležili tudi »olimpijci« preteklih let.

Pesniška olimpijada


Častna omemba: Jazz v Kompleksu

Že nekaj časa čast kluba Kompleks poleg Maksa Gregorja rešujeta entuziasta Franc Kokal in Robi Jamnik, ki organizirata jazz koncerte, po novem pa sta ljubiteljem te glasbene zvrsti ponudila celo jazz abonma. Možnost, ki bi se jo najbrž lahko iskalo kar daleč naokrog, a se je ne bi našlo. Neverjetno, ampak na začetku so z ostalimi ljubitelji jazza koncerte financirali celo čisto sami, vstopnine pa niso bili pripravljeni zaračunavati! To leto po uspešnosti ter obiskanosti ni bilo nič drugačno kot prejšnja in le želimo si lahko, da z vlaganjem energije nadaljujeta tudi v prihodnje ... Obenem pa, da bi Koroška premogla še več tovrstnih entuziastov, ki se jih po različnih ljubiteljskih društvih najde več kot dovolj. Častna omemba in čestitke zato tudi vsem ostalim prostovoljnim delavcem na področju kulture!

Jazz v Kompleksu


Kaj vse smo v pregledu zgrešili, kaj bi nujno morali vključiti? Povejte svoje mnenje na Bajtinem forumu, ki je že lep čas največji Koroški forum, vsakodnevno pa se na njem krešejo mnenja.

 
Že 12. Božično-novoletni direndaj v Mežici PDF natisni E-pošta
Prispeval Urša Korošec, foto: Robi Sedovšek   
Sobota, 26 December 2009 16:09

V soboto, 19. decembra, je v prenovljeni športni dvorani Osnovne šole Mežica potekal tradicionalni – že 12. Božično novoletni direndaj. Kakor preteklih nekaj let, je bilo za izvedbo projekta tudi letos zadolženo društvo Izobraževalno Kulturno Društvo Mladih Perkmandelci Mežica. Njihovi člani so za letošnji Direndaj ponovno pripravili obilo aktivnosti za vse obiskovalce. 

12. Božično novoletni Direndaj

Predvsem najmlajše je najprej razveselil prihod Božička pred šolo. Dogajanje se je zatem preselilo v telovadnico, kjer so, tako za Božička, kot tudi za vse obiskovalce, Mežiški osnovnošolci pripravili kratek kulturni program s katerim so prepričali Božička, da so bili letos resnično pridni in si zaslužijo vsaj kakšno skromno darilce. Darilo pa je bilo vse prej kot skromno… Poleg bonbonov, ki jih je Božiček velikodušno delil, so se obiskovalci lahko sladkali s sveže pečenimi domačimi keksi v pekarni Mišmaš, ki jo organizira društvo Gorna Mežica, najmlajši pa so lahko svoje želje zaupali Božičku v Božičkovem kotičku, kjer so se lahko tudi fotografirali.

Ves čas so potekale tudi ustvarjalne delavnice, ves čas je lahko staro in mlado preizkušalo svojo natančnost v nagradni igri z mehkimi žogami, za nekaj časa pa je odprl vrata celo frizerski kotiček. Perkmandelci so izvedli srečelov, ki pa ga je bilo zaradi razprodanih srečk kar hitro konec. Priložnost za (skromen) zaslužek so Perkmandelci letos dali mežiškim devetošolcem, ki so v času prireditve prodajali praznično obarvane izdelke, da bi izkupiček lahko porabili pri končnem izletu oz. pri izvedbi valete.

Kot izjemno zanimiva in privlačna je izpadla igra s pinjatami, ki so se je najbolj razveselili najmlajši, saj sta bili pinjati (maketi iz lomljivega materiala) v obliki jelenčkov napolnjeni s sladkarijami. Upam pa si trditi, da je obiskovalcem zagotovo najbolj ostal v spominu atraktiven nastop svetovno znane košarkarsko-akrobatske skupine Dunking Devils, ki so mlade in stare enostavno očarali z izvedenimi saltami, skoki in drugimi vragolijami z žogo. Še toliko bolj je bilo občinstvo navdušeno, ker je skupina v svoje točke vključevala tudi občinstvo.

Za zaključek bi lahko rekla, da so bili s triurno prireditvijo (za katero se skriva večtedensko pripravljanje) zadovoljni vsi – tako obiskovalci kot tudi organizatorji, ki še ne pomnijo tako dobre udeležbe, in to kljub slabim vremenskim razmeram. Člani IKDM Perkmandelci so bili z obiskom in s potekom prireditve resnično zadovoljni, zato že potekajo pogovori, kaj bodo pripravili za naslednji Direndaj, da bo prireditev še boljša, bolj obiskana, in pestrejša.

Več fotografij lahko najdete v Albumu.

 
Mohorjeva založba Celovec zopet podarila knjige PDF natisni E-pošta
Prispeval Uredništvo Bajte   
Torek, 22 December 2009 14:40

Mohorjeva družba Celovec - logotipMohorjeva družba Celovec je letos skupaj z Zveznim ministrstvom Republike Avstrije za šolstvo, umetnost in kulturo zopet podarila knjige v vrednosti 50.000 EUR. Letošnji prejemnik knjig je bila ustanova Anin sklad (http://anin-sklad.rkc.si/), kateri je včeraj (21. december) vrednosti bon izročil veleposlanik Republike Avstrije v Republiki Sloveniji, dr. Erwin Kubesch skupaj z direktorjem Mohorjeve družbe Celovec, dr. Antonom Korenom.

Akcija z naslovom “Podarimo knjige” je sicer že osma po vrsti, v času trajanja akcije pa je bilo podarjenih že za okoli 25.000 izvodov knjig v skupni vrednosti okrog 450.000 EUR. V prvih letih akcije so knjige donirali slovenskim osnovnim šolam, knjižnicam in župnijam, v zadnjih letih pa zlasti nevladnim organizacijam, ki delujejo na področju lajšanja socialnih stisk državljanov Republike Slovenije, kakršna je tudi ustanova Anin sklad.

Na tak način Mohorjeva družba Celovec še naprej uresničuje vizijo svojega ustanovitelja, škofa Antona Martina Slomška, ki si je še posebej prizadeval za širitev slovenske knjige med tiste ljudi, ki zaradi materialne ali druge stiske le-te ne morejo kupiti sami.

Iz Mohorjeva družbe Celovec še dodajajo, da z letošnjo donacijo želijo še posebej naglasiti, da zlasti v obdobju finančne in gospodarske krize, ko so se zlasti zaradi brezposelnosti številne družine znašle v novih stiskah, ne smemo pozabiti na omiko, ki jo v naše življenje prinašajo knjige in da človek resnično “ne živi samo od kruha”.

 
Božično-novoletni sejem v Črni na Koroškem PDF natisni E-pošta
Prispeval Jure Lesjak, foto: Romana Lesjak   
Ponedeljek, 21 December 2009 12:48

Minuli vikend se je v centru Črne na Koroškem odvijal Božično-novoletni sejem, ki je kljub močnemu sneženju privabil zavidljivo veliko število obiskovalcev. Le ti so si lahko na različnih stojnicah izbrali najrazličnejše izdelke, ki so jih pod organizatorstvom Osnovne šole Črna in Turističnega društva razstavljala številna društva iz tamkajšnjega kraja.

Božično-novoletni sejem

Na Božično-novoletnem sejmu so poleg Osnovne šole in Turističnega društva sodelovali še črnjanski vrtec, Center za usposabljanje, delo in varstvo, lastniki nekaterih črnjanskih trgovin, društvo kleklarjic in čebelarsko društvo. Četudi sta sneg in mraz vseskozi hotela ovirati tako razstavljalce in obiskovalce, prešernega vzdušja nikakor nista uspela odpeljati.

Več fotografij lahko najdete v Albumu.

 
"Včasih", novi single Sama Kozarja PDF natisni E-pošta
Prispeval Jure Lesjak   
Sobota, 19 December 2009 22:11

Samo KozarPred dobrima dvema mesecema smo na Bajti objavili prvo pesem prodornega koroškega reperja Sama Kozarja (pesem "Bodi zvezda" lahko najdete tukaj), od današnjega dne dalje pa boste lahko poslušali nov single, ki nosi naslov "Včasih" (video posnetek se nahaja spodaj).

Samo Kozar se v pesmi vrača v svojo rano mladost, v kateri je, tako pravi perspektivni "polagalec rim", bilo več prostora za svobodo in veselje, hkrati pa je s prijatelji takrat živel predvsem bolj brezskrbno življenje kot danes, pri čemer mu je žal, da so se z nekaterimi kolegi skozi leta oddaljili, četudi so pred blokom skupaj preživeli skoraj sleherni dan v mladosti.

Koroški reper, ki se v videoposnetku pokaže v številnih različnih nogometnih dresih, tudi poudarja, da je s pesmijo želel opozoriti, da so bile še ne dolgo tega drugačne oblike druženja med mladimi oziroma kot pravi v verzih: "bli smo mulci, do mraka skakal smo po ulci, mali sulci iz betona, nismo meli msn-ja, niti telefona". Iz tega izhodišča Kozar nadaljuje, da je bilo včasih veliko lepše, ker si samo stopil skozi vhodna vrata in videl polno prijateljev, danes pa je potrebno vsakega posebej poklicati, če ga želiš videti. K sreči, dodaja glasbeni ustvarjalec, se lahko na svobodno mladost spomne na treningih mlajših nogometašev v Črni na Koroškem, ki jo s ponosom omenja tudi v pesmi "Včasih": "Črna, vedno boš v mojmu srcu", pravi.

Kozar zaključuje, da je zelo vesel, ko od starih prijateljev prejme sms sporočilo, v katerem mu čestitajo za pričujočo pesem, ter hkrati ne pozabijo omeniti, da njihove skupne mladosti ne bodo nikoli pozabili. Posebno zahvalo za nastanek novega singla pa namenja Dragu Repniku, za katerega pravi, da je resnično človek na mestu: "za razliko od drugih ne ostane zgolj pri obljubah, temveč le te tudi vedno izpolni".

Samo Kozar je pred kratkim sodeloval tudi v intervjuju od A do Ž. Najdete ga lahko tukaj.

 
<< Začetek < Prejšnja 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 Naslednja > Konec >>

Stran 61 od 98
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti