Bajta
KULtura


Potopisno predavanje Ivane Pajenk PDF natisni E-pošta
Prispeval Katja Žunec   
Sreda, 23 Februar 2011 19:09

TajskaV četrtek, 24. februarja, bomo v Kompleksu na Ravnah na Koroškem prisluhnili prvemu potopisnemu predavanju (v sklopu treh) Ivane Pajenk. Skupaj s svetovno popotnico se bomo odpravili proti vzhodu v predavanju z naslovom »S tovorno ladjo proti horizontu«. V drugem delu pa bomo spoznali življenje ljudi na Tajskem v predavanju »Tajska – ljudje večnosti«.

Ivana Pajenk pravi, da jo radovednost žene v nova poznanstva in nove svetove, odkrivanje različnih kultur, kar pričara čarobne trenutke. Zato je del svojega življenja namenila raziskovanju nepozabnih kotičkov sveta. Potovanja in spoznavanje čudovitega sveta so njen navdih.

V prvem delu potopisnega predavanja z Ivano Pajenk bomo spoznali, kako je popotnica s 190-metrsko tovorno ladjo z nosilnostjo 56.600 ton razsutega tovora tri mesece potovala povzhodu. Tako bo v predavanju z naslovom »S tovorno ladjo proti horizontu« pripovedovala o tem, kako je izplula iz Kitajske ter potovala vse do Indije ter ob tem doživela nepopisno moč narave, božanske zarje ter pravljične sončne zahode.

V drugem delu pa se bo dotaknila Tajske v predavanju za naslovom »Ljudje večnosti – Tajska«. Spoznali bomo pleme Long Neck, kjer je popotnica slišala izpoved prikrite resnice, prisilnega delovanja v sistem ter videla, kako živeti brez identitete. Predstavila nam bo tudi nacionalni park Khao Sok, kjer vlada razkritje divjine ter prečudovita narava, ki se kaže skozi raznolikost cvetja ter ogromnih dreves.

 Vabljeni!

 
Otvoritev razstave Stojana Graufa PDF natisni E-pošta
Prispeval Marko Košan, foto: Danica Hudrap   
Nedelja, 20 Februar 2011 20:24

Občutljivo likovno tipalo akademskega slikarja Stojana Graufa je v obsežnih risarskih ciklih zadnjih let zazrto v efemerne, navidez neatraktivne, a slikovite krajinske izseke, ki se mimo obrisov vedut zaustavljajo zlasti ob naključnih detajlih, ki jih v ihti vsakdanjega življenja tolikokrat in preveč lahkotno spregledamo, čeprav so tukaj, ves čas ob nas in z nami ter nas vsaj nezavedno polnijo z energijo, še kako potrebno za vsakdanje preživetje.

Graufovo oko, konica svinčnika, žametna črnina oglja, ki si ga pripravlja (kuha) sam, in včasih le prah krede na konicah prstov se zapredajo v sugestivno likovno beleženje vtisov, ki se kot nekakšna cerebralna kaligrafija odtiskujejo najpoprej v mentalno podobo nadvse fizičnega stika z naravo in nato v trdno strukturirano likovnino. Na sprehodih po okolici domačega mesta, ob reki Dravi ali na pobočjih bližnjega Pohorja, a tudi na potovanjih in avanturističnih poletnih dogodivščinah na divjih dalmatinskih otokih ali pa na vandranju po prepadnih jasah pod koroško Peco se Graufov likovni tok misli sproti prevaja v ekspresivno črtno risbo, ki ostaja nosilka likovne zgodbe tudi na oljnih podobah na platnu.

Slike Stojan Grauf

A terenski krokiji mu nato služijo večinoma le kot svojevrstni likovni rokovnik, kot žlahtni detonator, saj mnogokaterim izmed njih šele kasneje, doma, z asociativno zarotitvijo »duhov« narave v ponovitvah motiva skuša obrusiti in izostriti likovno vrednost in obenem obdržati vtis vzdušja avtentičnih ambientov. Mnogi se zlijejo v emblematične odtise, ki hlastajoče pripovedujejo zgodbo o čudoviti fenomenološki pojavnosti vsega, kar nas obkroža, čeprav ponotranjeno, obrnjeno k sebi in k zelo osebnemu občutenju drhtenja gozda, vode, kamna ...

Kljub navidezno skopim likovnim sredstvom, kakršne ponujata risalo in papir, se skicozni vtis tudi ob ponovitvah v ateljeju vselej sestavi v vznemirljivo, neposredno in silovito čutno telo podobe. Fraktalno razbiti elementi prelomljene risarske linije izžarevajo ritem izurjene poteze, ki navduši s svojo primarno totalnostjo, v zaokroženih ciklih podob istega ali sorodnega motiva pa se približujejo abstrahiranemu vzorcu nekakšne intimne mandale, s katero se Grauf »neslišno«, znotraj jasno prepoznavne vizure pogleda v naravo, sprehaja po nedoločljivem robu zavednega in nezavednega odkrivanja samega sebe v stremljenju k uravnoteženemu umevanju sveta.


Sugestivni risarski zapisi Stojana Graufa nam ponujajo elementarno likovno pripoved, kakršno je sodobni čas pompoznih in šokantnih elektronskih podob, ki neprekinjeno drsijo prek ekranov in mimo naših uročenih oči, brezobzirno odrinil na rob naše pozornosti. Graufov žlahtni risarski »tour de force«, s katerim sledi komaj zaznavnemu trepetanju travnih bilk in pajčevinastemu prepletu drevesnih vej, ki kot koprena zakrivajo pogled k bolj masivnim tvorbam narave, izostruje ustaljene predstave in nas opozarja na dragocene detajle, za katere se včasih zdi, da se zrcalijo le še v minulost.

Razstava je na ogled v galeriji Kulturnega centra Ravne, ogledate pa si jo lahko vse do 31. marca 2011.

 
Prvi pesniški večer KKŠ PDF natisni E-pošta
Prispeval Ana Pisar, foto: M. Kolar in K. Gorenšek   
Petek, 18 Februar 2011 10:46

Na sobotni večer, 12. februarja 2011, je KMKC Kompleks na Ravnah na Koroškem postregel s pesniškim večerom, prvim v sklopu Pesniških večerov Kluba koroških študentov.

Pesniški večer, foto: Klemen Gorenšek
Foto: Klemen Gorenšek

Na njem so se predstavili odlični mladi koroški literati – Gašper Bivšek, Primož Karnar in Barbara Žvirc. Koroški poeti so na svoji ustvarjalni poti že izdali knjižne prvence – vsi imajo svojo pesniško zbirko, Gašper ima v pripravi že svojo tretjo – Provinca.Mrak, ki bo tako kot druga (Skorjevec) izšla pri Beletrini. Vsi trije pa se s svojo poezijo redno predstavljajo javnosti z objavami v uglednih literarnih revijah, z nastopi na raznoraznih literarnih večerih in delovanjem na pesniških delavnicah.

Poleg branja svoje, avtorske poezije, so poeti brali tudi poezijo slovenskega pesnika Franceta Prešerna in tako počastili slovenski kulturni praznik, ki ga obeležujemo v čast Prešernu. Ob skodelici čaja, figah in sadnemu kruhu, se je večer, nežen in poetičen, odvil tudi ob glasbeni spremljavi Anje Kunc in videoprojekciji Mihe Kolarja.

Pesniški večer KKŠ, foto: Miha Kolar
Foto: Miha Kolar

Namen pesniškega večera je bil izpolnjen – počastitev slovenskega kulturnega praznika in hkrati predstavitev mladih poetov, ki predstavljajo kulturni potencial Koroške. Z organiziranjem Pesniških večerov KKŠ želi klub kulturno izobraževati predvsem dijake in študente, pa tudi ostalo populacijo. Ob številnih možnostih za zabavo mlade generacije se včasih prezre njihovo kulturno ozaveščenost, problem kulturnega udejstvovanja in predvsem problematiko negativne konotacije besede kultura, ki je med mladimi večkrat prisotna. S sklopom literarnih večerov ter z ostalimi prireditvami in delovanjem na kulturnem polju je cilj Kluba koroških študentov povečati obisk kulturnih prireditev, kulturno opismenjevati mlado generacijo ter s tovrstnim pristopom doseči boljši položaj kulture na območju celotne Koroške.

Tako si v letošnjem letu lahko obetamo še vsaj dva literarna večera, ki bosta s svojo vsebino in konceptom gotovo samosvoja. Ob skrbi za negovanje koroškega kulturnega delovanja je KKŠ nastopajočim literatom tudi podelil simbolično darilo – knežji kamen. S tovrstnim poklonom se namreč simbolizira trud in volja literatov za ohranjanje slovenskega jezika, prav tako kot se je obred ustoličevanja knezov ves čas ohranjal v slovenskem jeziku.


 
Vabljeni na četrti večer stand up komedije v Dvorec Bukovje PDF natisni E-pošta
Prispeval Barbara Žvirc   
Sreda, 16 Februar 2011 15:33

Stand upV Dvorcu Bukovje v Dravogradu (bivša vojašnica) se nam v petek, 18.02.2011, ob 19. uri obeta že četrti, in tako predzadnji, stand up večer v organizaciji Javnega zavoda Dravit Dravograd.

Januarja (petek, 21.01.2011) se je še enkrat več polna dvorana Dvorca Bukovje skoraj valjala po tleh od smeha. Lucija Čirović, ki jo mnogi bolj poznate kot čistilko Fato iz serije TV Dober dan, je v spremstvu Martine Ipša dvorano skoraj spravila na tla (Martini se bomo lahko nasmejali tudi v zadnji predstavi stand up abonmaja v petek, 25.3.2011, ko se vrača na oder dvorane v spremstvu Tine Gorenjak). Obe, tako Lucija kot Martina, se znata na svoj račun pošaliti tako dobro, da nihče niti podvomi ne v resničnost njunih šal. Tako smo lahko prisluhnili dogodivščinam Lucije kot hčerke in tete, njenim trem naj izjavam leta 2010 in osvajalskim podvigom. Podvigom osvajanja moških, seveda. Tem je precej časa namenila tudi Ipša, ki je vmes navrgla še nekaj življenjskih modrosti (»Nisem predebela, samo joške imam premale.«) in resnic. Za konec je z nami delila še svoje iznajdbe (mogoče bi bilo dobro, da bi katero izmed njih patentirala?) – od pojočega tampona do tampona z USB priključkom.

Vsi tisti, ki se dosedanjih stand up večerov niste udeležili, imate priložnost, da se udeležite zadnjih dveh. Ta petek, 18.02.2011, ob 19. uri v Dvorec Bukovje prihajata slovenski stand up komik Janez Usenik in Hrvat Stojan Matavulj. Usenikovi začetki »govorništva« segajo na Radio Študent, na komercialni POP TV pa se je uril kot novinar na področju gospodarstva, mednarodnih odnosov, politike, športa in še kje. Nedvomno je človek, ki nam bo postregel s šalami z vseh omenjenih področij. Stojan Matavulj je igralec Hrvaškega narodnega gledališča Varaždin in kot tak ima na zalogi tudi kakšno gledališko peripetijo, poznan pa je tudi po svojem neposrednem stiku s publiko. Brez obotavljanja lahko trdim, da se nam nad Dravogradom tudi tokrat obeta vrhunski stand up večer, ki nikogar ne bo pustil ravnodušnega (in nenasmejanega).

Plakat (klikni za povečavo)


Če se torej želite iz srca nasmejati in za konec tedna še nimate načrtov, ste v petek toplo vabljeni v Dvorec Bukovje. Vstopnice za predstavo lahko kupite v info pisarni v Dravogradu (poleg cerkve Sv. Vida), v tajništvu JZ Dravit v Dvorcu Bukovje ali pred predstavo. Zaradi omejenega števila mest se priporoča predhodna rezervacija vstopnic na telefonski številki 02 87 23 583 ali po e-pošti na naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. .

Še zmeraj velja, da lahko vsi tisti, ki ste bili na prvem stand up večeru v Dvorcu Bukovje, kjer smo zaman čakali nastop Ane Marije Mitić (zakaj ga nismo dočakali, si lahko preberete v tem članku), in tega še niste storili, z uporabljeno vstopnico prvega večera uveljavite petdeset odstotni popust pri nakupu vstopnice za petkov ali za kateri koli naslednji stand up večer v Dvorcu Bukovje. Imetniki abonmajske kartice, ki tega še niste storili, pa lahko uveljavite petdeset odstotni popust za katero koli predstavo istega organizatorja.

Več o nastopajočih si lahko preberete tukaj, da pa boste ažurno obveščeni o prihajajočih večerih smeha, se lahko pridružite tudi Facebook skupini JZ Dravit Dravograd.

Smejte se, smeh je pol zdravja in najboljše zdravilo!

 
Kuverta – gledališki mikrokozmos sodobne pokvarjenosti PDF natisni E-pošta
Prispeval Barbara Žvirc, foto: drama.si   
Torek, 15 Februar 2011 13:13

V začetku februarja je Narodni dom v Mežici gostil drugo predstavo gledališkega abonmaja. Tokrat se je zgodila La busta, kot se je v izvirniku zapisalo Scimoneju, po naše Kuverta. Predstava je prva slovenska uprizoritev kakšnega dela sodobnega sicilijanskega dramatika, režiserja in igralca Spira Scimoneja, premierno pa jo je Slovensko narodno gledališče Drama iz Ljubljane uprizorilo lanskega 24. septembra.

Parabolo o sodobni demokraciji, kot so pred premierno uprizoritvijo zapisali na spletnih straneh MMC RTV SLO, je režiral tržaški režiser Marko Sosič (prevedel Srečko Fišer), vrhunsko igro in interpretacijo v vseh časih in razmerah aktualnega besedila pa so prikazali štirje (pri)znani slovenski gledališčniki, Rok Vihar (Tajnik), Alojz Svete (Neki gospod), Matija Rozman (»X«) in Jurij Zrnec (Kuhar).

Kuverta

Predstavo Kuverta lahko prestavimo v kateri koli prostor, ki ga definira »demokracija«, pa bo še vedno enako dobro funkcionirala pred očmi gledalca. Družbenokritične razsežnosti predstave so po besedah Sosiča odraz angažiranega teatra, ki je z uprizoritvijo najbrž želel opozoriti, da tudi naš prostor, tako družbeni, politični in socialni, v svojih globinah skriva temačne skrivnosti in prikrita hudodelstva. Jezik izvirnika - sicilijanski jezik, problematika
in zaznamovanost prostora so na nek način diktirali razvoj in tempo slovenske različice, slovenski ustvarjalci predstave pa so dano odlično integrirali in občinstvu tako ponujajo mikrokozmos sodobne družbe pred lastnim pragom.

Predstava se ne ponaša z veliko besedila, se pa besede in besedne zveze večkrat ponavljajo. Prav ta repetitivnost je poleg premorov glavni pokazatelj, da ima jezik v predstavi pomembno vlogo. Repetitivnost skupaj z obliko giba osvetli praznost sveta, v katerem se znajde glavni lik, prejemnik kuverte (Alojz Svete). Karakterne značilnosti ostalih treh likov to praznost in dvomljive okoliščine, čudno ozadje ter spletke tistih, ki držijo niti in usodo prejemnika kuverte v rokah, le še bolj poudarijo.

Kuverta, okoli katere se predstava vrti, je tako glavna nosilka vprašanja, ali bo človek, k kuverto v dobri veri, da prinaša nekaj dobrega, prejme in se poda v iskanje odgovora, iz nastale situacije odšel kot zmagovalec (nagrajenec), ali pa ga bo sistem, ki mu kuverto na pot pošilja, s svojim dvomljivim ozadjem in podtikanji, zlomil njegovega duha.

Iz Sosičevih besed je čutiti, da je tekst nastajal na ravni igralskega diskurza, v pretanjeno celoto pa se je zlil z odlično in precizno dramaturgijo Barbare Skubic. Scenograf Peter Furlan, (scenografija je še dodatno »narisala« čisto pravi prostor dogajanju), kostumograf Igor Pahor, skladatelj Mitja Vrhovnik Smrekar, oblikovalka giba Rosana Hribar in oblikovalec luči Milan Podlogar pa so tisti, ki so predstavi pomagali vdahniti končno podobo.

Tudi druga predstava gledališkega abonmaja ND Mežica ni razočarala, kar priča o premišljeni izbiri abonmajskega programa. Zvesti obiskovalci »mežiških« predstav, ki dvorano napolnimo do zadnjega sedeža, si tako želimo le, da bi se le-te nadaljevale tudi po koncu abonmajskega obdobja in da bi bil Narodni dom še naprej mecen koroške kulture.

Vsi ljubitelji gledališča ste tako že ta petek, 18.2.2011, ob 19:30. uri vabljeni na ogled tretje predstave gledališkega abonmaja (predstava je tudi za izven). Na oder prihaja glasbena komedija Bepop, kjer blesti igralec, stand up komik in TV voditelj Tadej Toš. Predstavo je režiral Veno Taufer, izvedlo pa jo bo Slovensko narodno gledališče Drama iz Maribora. Vstopnice si lahko rezervirate na telefonski številki 051 234 226, na spletni strani www.narodnidommezica.si ali na e-naslovu: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. .

 
<< Začetek < Prejšnja 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 Naslednja > Konec >>

Stran 41 od 98
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti