Bajta
KULtura


Predstavitev knjige Toneta Škarje na Ravnah PDF natisni E-pošta
Prispeval Maja Dretnik   
Nedelja, 09 Oktober 2011 18:43

V četrtek, 6. 11. 2011, je v okviru Koroškega kulturnega mozaika v Koroški osrednji knjižnici dr. Franca Sušnika potekala predstavitev knjige Po svoji sledi: Alpe, Kavkaz, Himalaja, avtorja Toneta Škarje, vrhunskega alpinista, gorskega vodnika, pisca in fotografa. V uvodu je nekaj besed o avtorju in njegovem delu spregovoril Matjaž Šerkezi, alpinist, alpinistični inštruktor in gorski reševalec, ki je zaposlen na Planinski zvezi Slovenije. Letošnji dobitnik Bloudkove plakete za življenjsko delo na področju športa, Tone Škarja, je v nadaljevanju spregovoril o svojih vzponih in stenah, o odgovornosti vodje številnih odprav, o doživljanju gora in sporočilu, ki ga dajejo, o ugankah življenja in smrti, o prijateljstvu in preizkušnjah. Predstavitev se je nadaljevala s pomočjo powerpointa in ob spremljavi glasbe.

Tone Škarja je predstavil svojo knjigo "Po svoji sledi"

Knjiga Po svoji sledi je najobsežnejše delo našega alpinista, ki je bil pri vseh dogajanjih ves čas zraven, pa vendar je vedno hodil povsem po svoji poti. Tone Škarja je delo pisal pravzaprav vseh 55 let svojega alpinističnega udejstvovanja. Najprej na kratko v svoj dnevnik in sam zase, sedaj pa tudi za bralce. Njegova hribolazniška in gorniška pot se je začela v Kamniških Alpah in drugih naših ter bližnjih tujih gorah, nadaljevala na Kavkazu, potem pa dosegla vrh z odpravami na Kavkaz in v Himalajo. Na 414 straneh je avtor opisal neverjeten razvoj in podvige slovenskega alpinizma in himalajizma in nam  predstavi nam  skoraj vse naše alpiniste.


 
Zapisi ognja v Koroški osrednji knjižnici PDF natisni E-pošta
Prispeval Simona Vončina   
Sreda, 05 Oktober 2011 15:52

V ponedeljek, 3. oktobra 2011 so v razstavišču Koroške osrednje knjižnice odprli razstavo Zapisi ognja avtorice Marije Rudolf. Gospa Marija Rudolf je kot keramičarka že dobro desetletje znana v koroškem in širšem slovenskem prostoru. Po poklicu kemolaborantka je svoja aktivna leta preživela v laboratoriju za livarske raziskave Železarne Ravne, kjer se je profesionalno srečevala s kremenčevim peskom, ki je ena osnovnih surovin v keramiki. Vseskozi je v njej tlela želja po izražanju skozi glino. Po upokojitvi l. 91' je svoje znanje na področju keramike začela pridobivati na številnih tečajih in delavnicah doma in v tujini in končala šolanje za mentorje na HTBL Ortweinschule v Gradcu.

Razstava Marije Rudolf - Zapisi ognja

Od vsega začetka je članica Društva keramikov in lončarjev Slovenije, članica društva Majolika Podravske regije. Je dobitnica številnih nagrad in priznanj. Njena kreativna iskanja v glini presegajo zgolj uporabne namene. S svojimi deli odločno stopa na področje umetniške keramike ter instalacij v glini. Marija Rudolf vsako leto sodeluje na razstavah Društva keramikov in lončarjev Slovenije, kiparskih razstavah Zavoda za kiparstvo, mednarodnem ex-tempore keramike v Piranu. Njena dela pridejo skozi selekcijska sita številnih bienalnih, trienalnih in drugih razstav v Sloveniji in v tujini.

Leta 2000 je sodelovala tudi na 5. keramičnem bienalu v Kairu. Leta 2006 je skupaj  z zamejskih slikarjem, arhitektom in kiparjem Karlom Voukom pod naslovom Odsevi časa postavila na ogled svoja dela v cerkvi sv. Vida v Dravogradu. Za njo je tudi kar nekaj samostojnih razstav (v Čajnici Peč v Slovenj Gradcu, Galeriji Arka v Izoli, Galeriji Štiblc v Mežici ter delo meseca v Cerkvi Marije Snežne v Piranu, razstava Mala šola porcela v Slovenski Bistrici),  a v domačem kraju njena dela še niso bila predstavljena. V takšnem obsegu pa še nikoli na Koroškem.

Želja avtorice je bila, da na odprtju razstave nekaj besed spregovori Mitja Šipek, s katerim jo vsaj posredno povezuje njena poklicna pot v laboratoriju Železarne Ravne. O avtorici, njenem delu in materialu, ki si ga je izbrala za svoj izraz pa je spregovorila Simona Vončina, bibliotekarka in umetnostna zgodovinarka.

Razstava bo na ogled do 13. oktobra 2011, v času, ko je knjižnica odprta.

 
Nova sezona Jazz Ravne - Virtuozni poklon legendam PDF natisni E-pošta
Prispeval Ana Pisar, foto: Miha Kolar   
Torek, 04 Oktober 2011 09:04

Koroški mladinski kulturni center  Kompleks si skoraj ne bi mogel zamisliti bolj virtuozne in fascinantne otvoritve nove sezone kot je jazz večer, ki jih že pet let zapored ponuja Jazz Ravne.

Jazz

Kot vedno sem bila tudi tokrat impresionirana nad izjemnostjo glasbenih izvajalcev in v trenutku zapeljana v fantastično vzdušje, ki ga jazz večeri ponujajo. »Biti zraven, ko na Ravne prihajajo odlični glasbeniki, je dejanje prestiža in ljubezni do te izjemne glasbene zvrsti – jazza. In do sebe.« so zapisali v zloženki ob peti sezoni Jazza Ravne in gotovo še kako drži! Vodji projekta Robi Jamnik ter Franc Kokal in umetniški vodja Samo Kolar so uspeli kulturno prebuditi Ravne na Koroškem z abonmajem jazza, nam, publiki, pa vedno znova ponujajo samo najboljše, zato se na jazz večere vračamo v zavidljivem številu. Kompleks je bil namreč tudi tokrat skoraj premajhen, vendar brez odličnega koncerta ni ostal noben jazz sladokusec.

Sama sem dogajanje na ta četrtkov jazz večer, 29. septembra 2011, spremljala nekoliko iz ozadja, kar mi je omogočalo tudi opazovanje publike, ki je ves čas z vzkliki in bučnimi aplavzi navdušeno pospremila koncert in tudi posamezne solo izvedbe glasbenikov. Preigravali so mentorji mladih, večinoma koroških džezistov – David Jarh, Igor Bezget, Samo Kolar, Luka Herman Gaiser ter Matic Črešnik. Navduševati so jim pomagali mladi upi – Žan Plohl, Matej Mirnik, Tilen Čepin, Aljaž Dobnik, Filip Dihpol, Oskar Kolar, Jaka Vovk, Aljoša Pavlič, Tilen Beigot, z odličnim vokalom pa se je predstavila Urška Starovasnik. Koncert je bil posvečen okroglim obletnicam velikanov jazza: Milesu Davisu, Lousiu Armstrongu ter Johnu  Coltranu.

V uvodniku zloženke so še zapisali: »Življenje je zelo podobno jazzu in najboljše je, ko improviziraš,« je ugotovil George Gershwin. Te misli smo se držali v Jazz Ravne od vsega začetka, zato, da smo vam lahko ponudili najboljše, kar smo lahko, zato, da dogodki v Kompleksu trajajo in zato, da lahko napovemo 5. sezono.« Ta prinaša sledeče koncerte:

  • petek, 21. 10. 2011– Karlheinz Miklin Double Trio (A/SRB/ZDA) v Kompleksu;
  • četrtek, 17. 11. 2011 – Jazoo (SLO) v Kompleksu;
  • četrtek, 15. 12. 2011 – Blues Breakers – Jazzno 2012! (A) v Kompleksu;
  • četrtek, 19. 1. 2012 – Interfoam (DK) v Kompleksu;
  • torek, 7. 2. 2012 – New York, New York (SLO/A) v Kulturnem centru Ravne;
  • četrtek, 22. 3. 2012 – BB RTV SLO – v spomin na Boška Petrovića (SLO) v Kulturnem centru Ravne;
  • četrtek, 19. 4. 2012 – Artur Dutkiewicz – Hendrix piano (PL) v Kulturnem centru Ravne.

Prepričana sem, da bo tudi peta sezona Jazza Ravne postregla z vrhunskimi večeri, ki vsekakor ne bodo razočarali svoje publike. Zato, bodite z njimi, bodite zraven. »Bodite del jazza na Ravnah.«

 
(Ne)moč regionalnih medijev PDF natisni E-pošta
Prispeval Uredništvo Bajte   
Petek, 30 September 2011 09:41

(Ne)moč regionalnih medijevV četrtek, 6. oktobra, ob 19. uri, bo v Koroški galeriji likovnih umetnosti (Slovenj Gradec) potekala debata Društva novinarjev Slovenije v regijah z naslovom "(Ne)moč regionalnih medijev".

Gosti:

Jožica Dorniž (Dolenjski list)
Nataša Brulc Šiftar (Murski val, Pomurski aktiv DNS)
Vesna Humar (Primorske novice)
Špela Kuralt (Novi tednik - Radio Celje)
Dejan Rat  (Radio Maribor)
Marko Vrečič (Koroški radio)
Jure Lesjak (www.bajta.si)

Debato o vlogi, pomenu in problemih regionalnih medijev bo vodila Petra Lesjak Tušek.

 
Simbioz@ na Koroškem! (FOTO) PDF natisni E-pošta
Prispeval Ana Pisar   
Torek, 27 September 2011 23:23

V jeseni se obeta vseslovenski prostovoljski projekt Simbioz@, v okviru katerega bodo mladi prostovoljci v tednu med 17. in 21. oktobrom starejše navduševali nad uporabo računalnika in interneta. Brezplačne delavnice so locirane tudi na območju Koroške, prav tako pa pri nas veselo potekajo razne promocijske aktivnosti projekta in pridobivanje novih udeležencev ter prostovoljcev!

Simbioza


Projektu se je pridružil tudi KKŠ

Ker projekt nosi skoraj že pozabljene vrednote kot so medgeneracijsko sodelovanje in prostovoljska pomoč, se je Klub koroških študentov odzval pobudi ekipe Simbioz@ in se pridružil širjenju dobrega glasu o projektu! V času jesenskih srečanj so tako člani ekipe KKŠ na Prevaljah starejšim mimoidočim predstavljali Simbiozo in jih navduševali k prijavi. Klub koroških študentov je tudi vpisno mesto, kjer se lahko vsi starejši prijavijo na brezplačne delavnice ter info točka, kjer lahko pridobite več informacij. Prav tako se je odprla tudi nova lokacija izobraževanj, in sicer KMKC Kompleks.

Brezplačne delavnice na Koroškem


Na območju Koroške bodo delavnice potekale v kar sedmih krajih na različnih lokacijah:

• Črna na Koroškem – Osnovna šola Črna na Koroškem;
Dravograd – Knjižnica Dravograd;
Muta – Knjižnica Muta;
Podvelka – Osnovna šola Brezno Podvelka, Osnovna šola Brezno Podvelka – Podružnična šola Kapla na Kozjaku;
• Radlje ob Dravi – Knjižnica Radlje ob Dravi;
• Ravne na Koroškem – Koroška osrednja knjižnica dr. Franca Sušnika in Mladinski zavod Kompleks;
• Slovenj Gradec – Druga osnovna šola Slovenj Gradec, Knjižnica Ksaverja Meška, MOCIS – Center za izobraževanje odraslih Slovenj Gradec.

Mladi pomagajo starim staršem na poti v e-svet!

Projekt je odlična in neprecenljiva izkušnja tako za mlade kot za starejše. Mladi namreč lahko projekt izkoristijo kot priložnost, da naredijo nekaj dobrega, preizkusijo svoje sposobnosti in omejitve ter pridobijo referenco, ki jim bo v pomoč pri iskanju zaposlitve. Starejši pa bodo s pomočjo potrpežljivih mladih prostovoljcev le premagali strah pred neznano »škatlo« in spoznali, kako koristen je lahko računalnik oziroma internet ter se seznanili z dejstvom, da jim lahko omogočita pogostejše stike s svojimi bližnjimi tudi preko spleta.

 
<< Začetek < Prejšnja 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 Naslednja > Konec >>

Stran 31 od 98
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti