Bajta PR' NAS KULtura Uvod v Platonovo filozofijo - Stran 2
Uvod v Platonovo filozofijo - Stran 2 PDF natisni E-pošta
Prispeval Ana Pisar, Anja Benko, Foto: Anja Benko   
Nedelja, 25 Januar 2009 22:45
Indeks člankov
Uvod v Platonovo filozofijo
Stran 2
Vse strani

Dr. Franci Zore je v predavanju predstavil in komentiral tudi Platonovo idejo Dobrega, ki odpira široko področje interpretacij in je ideja idej – ima poseben status med idejami . Pri tem je poudaril, da je nujno pozabiti sodobno pojmovanje dobrega (dobro kot v smislu etike) in da nam mora »dobro« pomeniti veliko stvari ter ga razumeti zelo široko. Podal je primer »dobre sekire« – to je sekira, ki dobro seka, ki je »sekirasta« v svojem smislu. Vsaka stvar je dobra, ko je takšna, kakršna je – to je vrlina. Za kup stvari vemo, kaj je njegova vrlina (npr. vrlina sekire je, da dobro seka). Zakomplicira pa se pri človeku.


Zastavi se vprašanje, kaj je pri človeku tisto, kar ga dela za človeka in kakšen je pravzaprav dober človek. Idejo Dobrega je potrebno definirati kot uzrtost, kot tisto, kar se da uvideti. Obstajata pa najmanj dve razlagi, kaj ideja Dobrega je. Prva (v Državi komaj omenjena) je, da je ideja Dobrega onkraj bitnosti, bistva (vse ideje izražajo bistvo, dajejo ostalim stvarem bit). Bistvo spoznavamo z umom. Ideja Dobrega je višja od uma, presega spoznavajoče, je prvo počelo, ki je človeku nespoznavno, sega onstran bivajočega (zaradi svoje odličnosti). Tu se potem interpretacije ponovno razlikujejo. Rešitev po Zoretovem mnenju je, da je ideja Dobrega nespoznavna, novoplatonistična mistika enega. To je druga razlaga.

Zato je dr. Franci Zore omenil tri glavne zadeve, ki se tičejo Platonove filozofije. Te so: (1) vprašanje sveta kot celote (kozmos kot svet, ki je urejen), (2) vprašanje človeka, človekove duše (v antičnem svetu duša sinonim za življenje, mrtev človek nima duše, duša je vse, kar človeka oživlja) in zadnje (3) vprašanje – vprašanje polisa (ureditve grške državice). Slednjemu je Platon namenil kar dosti političnih spisov, pri čemur besede »političnih« zopet ne smemo razlagati v današnjem pomenu besede.

Posebej je omenil Platonovo delo Politeja (Zoretova opomba je bila, da je prevod Država neprimeren, saj beseda Politeja pomeni ureditev grše polis), najbrž iz razloga, saj jo prebiramo dijaki ravenske gimnazije. V njej Platon kritizira demokracijo, se ukvarja z zgoraj omenjenim vprašanjem – vprašanjem človeške duše, ki jo razdeli na tri dele in z analogijo med dušo ter državo postavi teorijo o svoji idealni državi, v kateri vladajo filozofi. (In spet je pomembno, da je filozof v današnjem svetu intelektualec, izobražen posameznik, ne zgolj filozof, ki to lahko postane z diplomo.) Ostalim obširnim temam, ki so v Politeji zajete, se predavatelj ni posvetil, saj za njih preprosto rečeno ni bilo več časa in že te, ki jih je predstavil, so bile dovolj obsežne za razpravo, ki je sledila.

Če se je zdelo predavanje zgolj ponovitev učne snovi Platona v srednji šoli, so vprašanja iz strani publike prinesla zahtevnejše polemike. Zakaj se Platon umika k prispodobam, ali obstaja tudi pojem idealne družbe, je človek v Platonovi državi svoboden, zakaj ne obstaja ideja Zla, pa do raznih kontradikcij, ki smo jih uspeli odkriti v času popotovanja v Platonovi Politeji na tem predavanju in med poukom filozofije … Vsa ta vprašanja in dileme so samo doprinesle k uro trajajočemu odličnemu razgovoru, v katerem je dr. Franci Zore pojasnil dileme in odgovoril na zastavljena vprašanja.
 
Vsi, ki vas je zanimivost predavanja prepričala, pa tudi tisti, ki vas filozofija zanima, vabljeni 10. februarja, ob 18. uri, v Kuharjevo dvorano Koroške osrednje knjižnice, kjer bo potekalo drugo predavanje v ciklu humanističnih pogovorov, in sicer z doc. dr. Borisom Vezjakom z Oddelka za filozofijo na Filozofski fakulteti Univerze v Mariboru. Naslov njegovega predavanja bo: »Kako doseči Platonove ideje?«

Vec fotografij lahko najdete v Albumu. 

Najbolj brano iz KULture

Bajtin referendum

Ste danes dobre volje?
 
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti