Bajta PR' NAS KULtura Kritika kritike
Kritika kritike PDF natisni E-pošta
Prispeval Ana Pisar, foto: Jernej Prodnik   
Sreda, 04 Marec 2009 17:26

Na torkovo pozno popoldne, 3. 3. 2009, se je odvilo še zadnje predavanje v sklopu predavanj Platon za začetnike, ki so jih sooblikovali Gimnazija Ravne na Koroškem, Koroška osrednja knjižnica dr. Franca Sušnika in filozofsko društvo Zofijini ljubimci.

Tokratni predavatelj dr. Bojan Borstner si je predavanje zamisli nekoliko drugače, saj nismo bili deležni kritike Platonove filozofije, kot bi glede na naslov predavanja pričakovali, ampak je kritiziral Popprovo kritiko Platona, torej podal kritiko kritike Platonove filozofije.

Bojan Borstner, predavanje o Platonu.

Pojasnil je, da Popper ni razumel Platona oz. ga je razumel na svoj način, zato se mu kritika ne zdi upravičena. Označil jo je kot primer slamnatega moža in ne Platonovih misli. Ob tem se je dotaknil tudi Popprovega ustvarjanja in razložil kontekst Platon-Popper.

»Skozi Popprovo kritiko na temnem nebu sveti Periklej,« so bile uvodne besede predavatelja v natančnejše razlaganje Periklejevega govora, v katerem zelo neposredno opiše demokracijo in razlaga o Atencih. Ti so v strahu spoštljivi do zakonov, za razliko od bolj robatih in kmečkih Špartancev veliko bolj gosposki, ljubijo lepo samo po sebi kot tako, zato niso potratni; ne iščejo ugodja. Ljudje v Atenah ljubijo znanost, usmerjeni so v dejavnosti, ki niso gospodarne, a niso pomehkužene. Za razliko do svojih sosedov atenski vojaki reagirajo sami. Atenci verjamejo v enotnost misli in delovanja. So ljudje, ki so srečni, ker posedujejo pogum (Periklej govori o vojaškem pogumu) in ker so svobodni. Ravno tu je tema prešla na razpravljanje o svobodi v različnih kontekstih.

Iz fotogalerije:

Kritika Platonove filozofije, Foto: Jernej Prodnik Kritika Platonove filozofije, Foto: Jernej Prodnik Kritika Platonove filozofije, Foto: Jernej Prodnik Kritika Platonove filozofije, Foto: Jernej Prodnik Kritika Platonove filozofije, Foto: Jernej Prodnik Kritika Platonove filozofije, Foto: Jernej Prodnik

V tej točki se je dr. Bojan Borstner ustavil pri definiciji svobode posameznika, svobode družbe in razmerju med njima. Pojasnil je tudi problem svobode pri Platonu predvsem v kontekstu svobodne izbire.  

Tako kot vedno doslej se je predavanje sklenilo z vprašanji iz publike in ker je bil tokratni odziv bolj mlačen, je profesor filozofije na ravenski gimnaziji Andrej Adam (ki je zaslužen za ta »mali simpozij« o Platonu) pojasnil, da je kritika Poppra v nekaterih točkah vendarle upravičena. Tako se je sledeča razprava zavlekla vse do sedme ure, ko smo od sedenja in težkih mislih bili že povsem izčrpani in kot takšni zapustili Kuharjevo dvorano. 

Več fotografij lahko najdete v Albumu.

 

Najbolj brano iz KULture

Bajtin referendum

Ste danes dobre volje?
 
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti