Bajta PR' NAS KULtura Razgaljeni Bosanski psiho
Razgaljeni Bosanski psiho PDF natisni E-pošta
Prispeval Jernej Prodnik, Slika: J. Prodnik, A. Košuta   
Petek, 01 Maj 2009 16:07
Ravenski Local je bil netipična - še precej bolj pa nepričakovana - lokacija koncerta bosanskega elektro-kantavtorja Damirja Avdića, poznanega tudi pod psevdonimi Diplomatz, Graha, Bosanski psiho in še kakšnim. Koncert, ki si ga je določen del Koroške publike, ki redno obiskuje koncerte, želel in tudi obetal že precej časa, se je zato zaradi napovedane lokacije ob prvih namigih zdel kot zajebancija. Manjša provokacija, ker že nekaj časa ni udarilo ime, zaradi katerega bi človek poskočil ob najavi.

Damir Avdić, Local - Ravne

A prav lokal Local je bil lokalna lokacija, kjer se je zgodil eden boljših koncertov na Koroškem v zadnjem času. Pozitivna presenečenja gre navdušeno pozdraviti, a obenem je vredno privzdigovanja obrvi, zakaj se drugje za Diplomatza ne najde prostora. Prav, pa naj bo tako.


Avdićev nastop ni ravno primer poslušljive muzike po podalpsko, zato se ljudi ni trlo. Bilo jih je dovolj, nekaj se jih je bojda malce muzalo, kar nekaj pa jih je najbrž bilo tudi malenkost šokiranih. V vsakem primeru Bosanski psiho spada ne le med Balkanske, ampak morda celo svetovne unikume. Gre namreč za izvajalca, ki igra na štrom priklopljeno kitaro, kar je poleg agresivnega vokala tudi edina zvočna kulisa, ki jo nudi. Na Ravnah je povsem brez premora, iz enega v drugega, serviral predvsem komade iz prve plate.Kot se izkaže tudi v živo, bi bilo dodajanje drugih instrumentov k izvedenemu setu precej kontraproduktivno dejanje. Težko bi bil bolj poln in vseprisoten. Razgaljenost, ki jo Avdić projecira skozi besedila, se s tem kaže še v nastopu, ko vpije sam in odtujen proti temu ponorelemu svetu. Sporočilo, ki se zdi v skoraj vseh primerih posredovano, je v njegovem neposredno, brez prikrivanja in noro. Le če se postaviš na pozicijo lunatičnega Bosanskega psiha lahko razmišljaš racionalno in govoriš resnico. Vprašanje, kdo je tu v resnici nor,
ali kdo je pijan in kdo res trezen, s tovrstnim razkritjem ne potrebuje posebnih odgovorov.

Damir Avdić na Ravnah, Foto: Jernej Prodnik, Aleš Košuta Damir Avdić na Ravnah, Foto: Jernej Prodnik, Aleš Košuta Damir Avdić na Ravnah, Foto: Jernej Prodnik, Aleš Košuta Damir Avdić na Ravnah, Foto: Jernej Prodnik, Aleš Košuta

Damir Avdić je fenomen, kritik razmer, ki zadane v srčico. Pod vprašaj postavi toliko gledišč, da bi ga najbrž z največjim veseljem zavrnila velika večina občestva. To je cena za iskrenost. Bil je tam, in videl stvari, o katerih govori; to izkustvo mu daje legitimnost, da podre vse kar je in zahteva nekaj novega. Seveda, ampak kaj? »Ne nudim odgovorov, samo postavljam vprašanja,« pravi. In to je ključ. Dokončni odgovori bi le oropali možnosti premisleka ter že a priori ponavljali napake, storjene v preteklosti. Vprašanja so dovolj, saj si bo odgovore poiskal vsakdo, ki jih bo hotel. Največkrat je namreč že v vprašanjih odgovor.

Več fotografij lahko najdete v Albumu.

 

Najbolj brano iz KULture

Bajtin referendum

Ste danes dobre volje?
 
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti