Bajta PR' NAS KULtura Začetek poletnega kulturnega dogajanja v Slovenj Gradcu
Začetek poletnega kulturnega dogajanja v Slovenj Gradcu PDF natisni E-pošta
Prispeval Uredništvo Bajte, foto: Tomo Jeseničnik   
Sobota, 27 Junij 2009 16:44
Z nastopom Pihalnega orkestra železarjev Ravne in skupine Halgato prejšnji petek na Ravnah se je otvorilo letošnje Koroško kulturno poletje. Slednje se je ta teden pričelo tudi v Slovenj Gradcu, kjer so najprej v torek nastopili  glasbeniki pihalnega orkestra Slovenj Gradec, čez dva dni pa se je na graščini Rotenturn odvil še muzikal AbbaMia.

Prireditvi sta potekali v atriju graščine Rotenturn

Pihalni orkester Slovenj Gradec je naslednik Mestne godbe Slovenj Gradec, ki je bila ustanovljena leta 1934. Med vojno godba ni delovala, leta 1947 pa je bila bila rehabilitirana s pomočjo Tovarne meril ter njenih delavcev in od takrat naprej deluje neprekinjeno. Orkester se je po letu 1980 intenzivneje pričel vključevati v širša dogajanja – revije, srečanja in tekmovanja. Pod taktirko različnih dirigentov je bil orkester vedno uspešnejši, največji napredek pa je dosegel pod umetniškim vodstvom g. Petra Valtla, ki orkester vodi še danes. Orkester je stalni udeleženec raznih revij in srečanj. Na 29. tekmovanju slovenskih godb leta 2009 je orkester prejel srebrno plaketo v najvišji koncertni težavnostni stopnji.

Pevke in pevci ženske skupine Nova in Mešanega komornega zbora Carinthia Cantat so pripravili glasbeni spektakel s priokusom sedemdesetih, ko je bil ansambel Abba na višku moči. V prvem delu koncerta se je predstavila ženska vokalna skupina Nova pod umetniškim vodstvom zborovodje Janje Kresnik. Drugi del koncerta pa je izvedel Mešani komorni zbor Carinthia Cantat, ki deluje od leta 1996. So prejemniki treh odličij z Naše pesmi v Mariboru..

Če ste prireditvi zamudili, vsekakor ne zgrešiti galerije, za katero je fotografije prispeval Tomo Jeseničnik.

 

Najbolj brano iz KULture

Bajtin referendum

Ste danes dobre volje?
 
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti