Bajta PR' NAS KULtura Projekt Pesniška olimpijada praznuje 10. rojstni dan
Projekt Pesniška olimpijada praznuje 10. rojstni dan PDF natisni E-pošta
Prispeval Barbara Žvirc   
Sreda, 11 November 2009 16:41

10 pesniških let nazaj se je rodil projekt poimenovan Pesniška olimpijada. »Mama« in idejna voditeljica projekta, Vesna Roger Lužnic, tudi sama pesnica, je ob podpori Kluba Koroških Študentov, Zveze kulturnih društev in JSKD Območne izpostave Dravograd, na Koroško naselila prijetno dvodnevno jesensko pesniško druženje, ki mladim pesnicam in pesnikom ponuja tri pesniške delavnice s priznanimi mentorji iz slovenskega literarnega prostora, literarni nastop ter, najpomembnejše, spoznavanje morebitnih novih literarnih možnosti, priložnosti in prihodnjih pesniških poti v družbi bratov in sester po besedi, obogatenih z izkušnjami in smernicami mentorjev.

Deseta pesniška olimpijada

Pesniška olimpijada je namenjena vsem dijakom in študentom, ki so si za svoje orodje dialoga s svetom izbrali poezijo in ki želijo podrobneje spoznati njene širne ceste, ali kot so že enkrat zapisali snovalci Pesniške olimpijade, »obogatiti svoje znanje o umetnosti pisanja literarnih del, se seznaniti z različnimi tehnikami in slogi pisanja, se družiti z mladimi ustvarjalci, z njimi deliti pesniški navdih, se postaviti v vlogo poslušalca in ovrednotiti svoje pesmi in pesmi drugih ter se predstaviti javnosti.«

V preteklih devetih letih »olimpijskih pesnikovanj« so svoje izkušnje in ustvarjalne užitke s sprehodov po svetu poezije z nami deli pesniki in pisatelji Marjan Mauko, Artur Štern, Andrej Makuc, Marija Kolar, Mitja Čander, Jurij Hudolin, Robert Titan Felix, Marjan Pungartnik, Uroš Zupan, Zoran Pevec in mnogi drugi. Med mladimi ustvarjalci iz vse Slovenije so prepoznali skrite pesniške talente - Gašperja Bivška, Tjašo Razdevšek, Primoža Karnarja, Jasmino Cigrovski, Jana Šmarčana, Barbaro Žvirc, Ano Pisar, Majo Visinski Andrejc in druge, katerih knjige nas danes nagovarjajo s knjižnih polic in vabijo v pisane svetove raznovrstnih zgodb.

Sprememba, ki prihaja z 10. Pesniško olimpijado je v organizacijski strukturi. Vključno z letošnjo deseto, bodo organizacijske vajeti Olimpijade prihodnjih nekaj let v rokah avtorice tega besedila, seveda še zmeraj ob izdatni pomoči JSKD OI Dravograd, ki ga vodi Robert Preglau. Za Vesno sva obula velike čevlje, za katere upava, da so lepo uhojeni, mehki in s trdnim podplatom, ki bo preživel še mnogo zapisov na spominske plošče mladih ustvarjalcev, anekdot in dogodivščin ter rojstnodnevnih tort presenečenja.

Ob svojem jubileju bi si v svetu poročnih obletnic letošnja 10. Pesniška olimpijada zaslužila naziv rožnata, numerologi pa bi ji ob tem lepem jubileju zapisali, da ji število 10 prinaša vizijo in njeno uresničitev ter močno in pozitivno energijo ustvarjalnosti, ki zmore ideje in zamisli prenesti v realnost, sploh če so združene z ljubeznijo in modrostjo.

Njeni ustvarjalci smo letošnje pesniško praznovanje pripravili z vso ljubeznijo in modrostjo, ki smo jo z izkušnjami preteklih let pridobili. Za razliko od prejšnjih, dvodnevnih tekmovalnih olimpijskih let, je letošnja 10. Pesniška olimpijada strnjena v en prazničen večer, v katerega bomo na prijetno jesensko soboto, 14. novembra 2009, v dvorani Dvorca Bukovje nad Dravogradom, pripeljali vse naše besede, združili spomine z obeti, literarni večer z glasbo (kot smo to v vseh teh letih radi počeli) in prijetno s koristnim. V roke vam bomo položili še svežo knjižico, Zbornik Pesniške olimpijade, v katerem bo predstavljena njena zgod(b)ovina, njeni snovalci in tisti, ki so ji (do)dajali vrednost in razpoznavnost ter vizijo za vsa prihajajoča leta.

Z največjim spoznanjem, da Pesniška olimpijada ni več samo projekt, temveč način vsakoletne izmenjave različnih pesniških identitet in prijateljsko srečanje duš, ki na literarnih kažipotih zavijajo po poteh Poezije, vas toplo vabimo na pisan potep po življenjskih kolesnicah Pesniške olimpijade, kjer se lahko vsakdo odene v svoje poetično ogrinjalo, si za zmeraj izposodi kakšno našo olimpijsko besedo in se odpelje skupnim zmagam naproti!

Barbara Žvirc
Vodja projekta Pesniška olimpijada

 

Najbolj brano iz KULture

Bajtin referendum

Ste danes dobre volje?
 
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti