Bajta PR' NAS KULtura Orkester slovenske filharmonije na Prevaljah
Orkester slovenske filharmonije na Prevaljah PDF natisni E-pošta
Prispeval Uredništvo Bajte   
Torek, 18 November 2014 21:50

V okviru Sedemnajstih Sušnikovih dnevov bo v soboto, 22. novembra, ob 19.00 uri, na Prevaljah potekal koncert Orkestra slovenske filharmonije.

Lebičeva glasba za violončelo in orkester

Naslov ne pomeni popolnega odmika od tradicionalne oblike solističnega koncerta, se pa od njega oddaljuje po enostavčnosti, po različnih manj običajnih povezavah med posameznimi deli, pa tudi v soigri med solistom in orekstrom. O Glasbi za čelo in orkester iz leta 2011 je skladatelj zapisal: » Gradivo za to delo sem poiskal v mojem elektroakustičnem Ateljeju III (1976) za čelo in magnetofonski trak, ga osredotočil v oblikovno celoto ter usmeril v tesno soigro solista in orkestra. Solistični part, ki terja veliko virtuoznost in muzikalnost, je nastjal z mislijo na odlično čelistko Karmen Pečar.«

Kljub preprostemu naslovu »Glasba…« pa tudi iz tega Lebičevega dela govori zanj značilna glasbeno – zvočna eksistencialna povednost.

Karmen Pečar se je rodila leta 1984 v Ljubljani. Violončelo se je pričela učiti pri petih letih. Leta 2003 je maturirala na Srednji glasbeni in baletni šoli v Mariboru in hkrati diplomirala na Akademiji za glasbo v Zagrebu, kjer je leta 2005 v razredu prof. Valterja Dešpalja tudi magistrirala. Dodatno se je izpopolnjevala pri prof. Reinhardu Latzku na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost na Dunaju. Karmen Pečar je vzbudila pozornost glasbene javnosti, ko je kot trinajstletna deklica debitirala z orkestrom Slovenske filharmonije ter z njim izvedla Elgarjev koncert za violončelo in orkester.

Karmen je kot solistka nastopila že s številnimi orkestri. Med domačimi naj omenimo orkester Slovenske filharmonije, Simfonike RTV Slovenija in Simfonični orkester SNG Maribor. V tujini je nastopila kot solistka že z Berlinskim radijskim orkestrom in mnogimi drugimi. Koncertna pot je Karmen Pečar doslej vodila po Sloveniji, Hrvaški, Avstriji, Nemčiji, Nizozemski, Franciji, Italiji, Republiki Češki, Rusiji in Srednji Ameriki. Med njenimi odmevnejšimi koncerti v zadnjih letih naj omenimo izvedbo koncerta za violončelo in orkester A. Hačaturjana v okviru Oranžnega abonmaja Slovenske filharmonije (november 2011), krstno izvedbo koncerta za violončelo in orkester Lojzeta Lebiča z orkestrom Slovenske filharmonije v okviru Slovenskih glasbenih dnevov 2012, snemanje koncerta za violončelo in orkester Janeza Matičiča s Simfoniki RTV Slovenija marca 2014 in izvedbo Elgarjevega koncerta za violončelo in orkester prav tako s Simfoniki RTV Slovenija v mesecu maju 2014.  Karmen Pečar je bila več let zaposlena na Akademiji za glasbo v Zagrebu kot asistentka prof. Valterja Dešpalja, trenutno pa je profesorica violončela na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani.

*Orkester SF je na Prevaljah gostoval petkrat, zadnjič leta 2003. Veselimo se vnovičnega srečanja s filharmoniki. Koncert SF na Prevaljah je omogočilo podjetje RIKO, za kar  se najlepše zahvaljujemo.


 

Najbolj brano iz KULture

Bajtin referendum

Ste danes dobre volje?
 
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti