Trubadurji z navdihom z Irske natisni
Prispeval Jernej Prodnik   
Nedelja, 01 Marec 2009 22:40

Vedno polni presenečenj in zmeraj zabavni Terrafolk so še drugič v manj kot treh letih obiskali mežiški Narodni dom in ga znova napolnili skoraj do zadnjega kotička. A če bi za koncert, ki se je odvil ob koncu leta 2006 lahko zapisali, da je navdušil predvsem z virtuoznostjo in uigranostjo, so tokrat muzkonterji presenečali z trubadurskim dvorjenjem, skoraj nastopaštvom, zabavljaštvom ter vključevanjem vokala.

Terrafolk v Mežici

Dobitniki prestižne BBCjeve nagrade World Music po izboru občinstva, ki jo je prvi prejel bolgarski virtuoz na klarinetu Ivo »Aga« Papazov, so pripravili skoraj popolnoma drugačen šov kot prvič, ko so obiskali Mežico, s seboj pa so znova imeli gostjo. Prvi koncert je popestrila violinistka Anja Bukovec, tokrat pa je prisotne navdušila prav tako violinista, a obenem tudi izvrstna vokalistka, Una Palliser.

Simpatična Irka, katere stas in glas je dopolnjeval nadvse mehkoben zvok violine, je med drugim zapela pesem Still Resist the Storm, ki je bila v zadnjem času precej predvajana tudi po slovenskih radio postajah, kar je za skupino na žalost (ali pa na srečo) sicer prej izjema kot pravilo.

Palliserjeva, ki sodeluje s skupino že nekaj časa, se je Terrafolku pridružila na slovenski turneji ob izidu novega albuma Full Circle, ki so ga predstavili v enajstih mestih (včeraj so turnejo zaključili s koncertom v Novi Gorici). Obiskovalci v Mežici so torej po svoje bili privilegirani, skupina pogosteje kot doma koncertira po tujini in na svojih potovanjih ponavadi prekrižari celotno Evropo.

Kljub drugačni set-listi in morda celo pristopu, h kateremu je nedvomno prispevala tudi trubadurska pojavnost, bistvo Terrafolka nekaterim menjavam navkljub (h Kataleni je pred leti pobegnil izvrstni Boštjan Gombač, sicer soustanovitelj benda) ostaja skozi leta isto. Uporabljanje zvokov, melodij in vplivov iz vseh možnih vetrov in navidezno nekompatibilnih lokacij, ki jim obenem izkazujejo izjemno spoštovanje ter po malo kar ironizirajo njihovo klišejskost.

 

Iz fotogalerije:

Terrafolk obiskali Narodni dom v Mežici, Foto: Jernej Prodnik Terrafolk obiskali Narodni dom v Mežici, Foto: Jernej Prodnik Terrafolk obiskali Narodni dom v Mežici, Foto: Jernej Prodnik Terrafolk obiskali Narodni dom v Mežici, Foto: Jernej Prodnik Terrafolk obiskali Narodni dom v Mežici, Foto: Jernej Prodnik Terrafolk obiskali Narodni dom v Mežici, Foto: Jernej Prodnik Terrafolk obiskali Narodni dom v Mežici, Foto: Jernej Prodnik Terrafolk obiskali Narodni dom v Mežici, Foto: Jernej Prodnik Terrafolk obiskali Narodni dom v Mežici, Foto: Jernej Prodnik Terrafolk obiskali Narodni dom v Mežici, Foto: Jernej Prodnik Terrafolk obiskali Narodni dom v Mežici, Foto: Jernej Prodnik Terrafolk obiskali Narodni dom v Mežici, Foto: Jernej Prodnik Terrafolk obiskali Narodni dom v Mežici, Foto: Jernej Prodnik Terrafolk obiskali Narodni dom v Mežici, Foto: Jernej Prodnik Terrafolk obiskali Narodni dom v Mežici, Foto: Jernej Prodnik


Poleg tega, da Terrafolkovci radi vključijo kakšno melodijo iz risank naše in vaše mladosti, s katero radi privabijo na usta poslušalcev nasmešek, pa lahko z veseljem ugotovimo tudi, da Marko Hatlak ostaja navdušenec nad grandioznostjo in misterioznostjo Johanna Sebastiana Bacha ... Kljub zadnjim natolcevanjem in ne dvomimo grotesknim lažem, da gre njegovo izvenserijsko produktivnost pripisati ženi, pod čigar napisane note naj bi se prav rad podpisoval. S psihedeličnim parodiziranjem, ki najbrž nima kaj opraviti z njegovimi delinkventnimi dejanji, ga prav rad umesti zraven Družine Adams, kar lepo ponazarja tipično postmoderno zvokovno mineštro, ki jo skupina ustvarja pri večini pesmi.

Malce tatinski Terrafolkovci, ki izmaknejo kjer se le da, in iz tega naredijo svojo kraljevsko pojedino na kateri se zabavajo in veselijo brez prestanka, s Kataleno ostajajo med najboljšimi koncertnimi imeni, ki jih ima za ponuditi slovenski glasbeni prostor. Če ste jih tokrat zamudili, vam toplo priporočam, da jih naslednjič ujamete, vsako rajanje z njimi je nova poslastica.


Bojan Cvetrežnik: »Menjamo, da nam ni dolgčas«

Danes v Mežici niste igrali prvič, vendar nazadnje ste imeli čisto drugačen set kot pa danes. Redno menjate svoje nastope zato, da zadovoljite publiko?

"Mi se predvsem trudimo, da nam ne bi bilo dolgčas (smeh). Če bi ves čas igrali isti program, bi najprej nam postalo dolgčas in posledično tudi publiki. Zato pač delamo, kar nas trenutno razveseljuje in kar radi delamo."
Bojan Cvetrežnik v pogovoru za Bajto

Kako pa ste prišli skupaj z Uno Palliser, da nastopa skupaj z vami?

"Uno smo čisto slučajno spoznali na Edinburškem festivalu (Fringe, v Edinburghu na Škotskem, je eden izmed odmevnejših umetniških festivalov, op.a.) in potem smo jamali nekaj let ter se dobivali na različnih jam sessionih. Dve leti nazaj je v Mariboru na festivalu Glasbeni september, ki se sedaj imenuje Festival Maribor, gostovala z orkestrom. Potem pa smo jo lani povabili, da bi postala redna članica zasedbe Terrafolk za predstavo Full Circle, katere album tudi predstavljamo na tej turneji."


Imeli ste tudi precej velik koncert v Mariboru z lightshowom in pirotehniko, če se ne motim? Ali je bilo to kje drugje, videl sem samo posnetek po televiziji.

"Ne, to je angleška predstava, ki smo jo zaenkrat izvajali na Škotskem, v Angliji, Italiji ... Letos imamo v Franciji eno izmed ponovitev. Zaenkrat tega še nismo uspeli pripeljati v Slovenijo, ker so najbrž stroški preveliki.

To je drugače predstava angleške produkcijske skupine Full Circle, ki nas je povabila k sodelovanju, da naredimo za predstavo glasbo."Kratek pogovor sva z Bojanom zaključila z iskanjem idej, na kak način sem omenjeni nastop povezal z Mariborom. Po globokem razmisleku sem le uspel ugotoviti, da sem ga videl na eni od mariborskih TV postaj, iz česar sem očitno sklepal, da je koncert najbrž bil izvajan v Mariboru.

Povprašal sem ga tudi o njihovi odmevni zgodbi z Ministrstvom za kulturo, ki jim je v lanskem letu odklonilo financiranje. Dejal je, da si niso želeli tako medijsko napihnjene zgodbe, kot je nastala, in da je obenem vesel, da niso eksistencialno odvisni od denarja ministrstva, saj bi se jim v nasprotnem primeru morali v večji meri prilagajati. Zaključim lahko z upanjem, da se že zavoljo vseh ljubiteljev glasbe to ne bi kdaj pripetilo.

Več o skupini Terrafolk lahko izveste na njihovi spletni strani, toplo pa vam priporočamo tudi obisk njihovega MySpace računa, kjer lahko poslušate nekaj njihovih pesmi, med drugim tudi omenjeno Still Resist the Storm. Če pa bi radi še več Irske, si preberite potopis.