Bajta PR' NAS KULtura Nina Bizjak skozi niz pesmi
Nina Bizjak skozi niz pesmi PDF natisni E-pošta
Prispeval Tomo Novosel   
Torek, 22 April 2014 13:23

Ko poslušaš ljudi, se človeku zazdi, da je poezija kot takšna v modernem svetu passé in jutranja slana je menda že davno odpihnila njeno nekoč čarobno milino z besed. Ostanejo samo besede. Suhoparne, tisočkrat (pre)slišane. A pesniki in pesnice pišejo in vrtajo dalje v ljudi, da se bi čarobni prah spet prijel.


Niti ni tako dolgo nazaj, ko sem slišal, da je ženska poezija sinonim za godrnjanje o nasprotnem spolu, o tem, da menstruacija zamuja in o čokoladi ali kaj že. V KMKC Kompleks so gostili Nino Bizjak, ki je vabila s svojevrstnim šovom z naslovom »Večer erotične poezije«, kar je par mojih letnikov očitno zvabilo v dvorano, ki bi prenesla gledalca ali osemnajst več, a nič ne de, Bizjakova je sede čakala na konici odra in prezirala svet pred njo, ali pa je bila samo zamišljena, kdo ve. In ko se je začelo, je bilo slutiti, da bo pritegnila kakšen nasmeh, morda celo pomežik. Ne bi preveč o tem, kaj je pisala in izgovorila, pač pa bolj, kako.

Avtorica je (res) želela nekaj (zares) povedati. Erotika sem ali tja, v bistvu je skozi masko provokativne in erotične poezije šlo za nežno zgodbo ranljivega ženskega bitja, ki išče nekaj več. Več od fuka in praznih avantur, da se takole izrazim. Poleg (zdaj že) ustaljenih klasik à la »Rada bi bila brezčutna kurba« in »Funkcioniranje« je avtorica postregla z gladko tekočim enournim programom poezije, ki bi se lahko tretirala kar kot prozna celota. Poslušalci (bralci) poezije, bilo nas je srednje veliko glede na naravo dogodka, smo Nini sledili skozi gnev, obup, idejo o ljubezni, glasbenih vložkih, do preoblačenja v živo na Kompleksovem odru, ki je pritegnilo pogled ali dva začudenja, pa ne nazadnje do spoznanja, da je rdeča nit poleg večkrat omenjene vodke, za katero avtorica upa, da ne bo edina, ki bo prišla za njo, dobesedno materialno prisotna v njenem žepu, če bi jo že kdo iskal oziroma pod nujno potreboval. Zgodba kot takšna je bila tekoča, dogajanje dinamično, publika pa je bila vpletena in delno izzvana s kakšno provokacijo, nemara, ko je avtorica v naročje sedla enemu izmed gostov in mu izzivalno povedala svoje o njemu in njej.

Nina Bizjak je v veliko pogledih ta večer spletla izredno nepovršinsko, rahločutno zgodbo o življenju nekega dekleta, ki je skozi moč erotike vseeno prikazala krhkost notranjega porcelana ljudi. Brez kančka dvoma je vzela svojo zgodbo in jo naredila v pravi šov, ki prvo kot prvo gladko prekaša marsikatere suhoparne kvazi-ustaljene pesniške večere, kot drugo pa je Nina pokazala kaj vse se da z nekaj lastnega teksta in v tem pogledu, po mojem mnenju, bila brez dvoma konkurenčna profesionalni produkciji, ki za njo – začuda – nima pravega posluha. Skratka: zame navdihujoče in obetajoče, kar se tiče prihodnosti mlade pesnice.

 

Najbolj brano iz KULture

Bajtin referendum

Ste danes dobre volje?
 
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti