Bajta PR' NAS KULtura Osrednja poletna razstava v Slovenj Gradcu in Pliberku
Osrednja poletna razstava v Slovenj Gradcu in Pliberku PDF natisni E-pošta
Prispeval Uredništvo Bajte   
Četrtek, 08 Maj 2014 07:28

PODOBE TELESA: Ekspresivna figuralika v slovenski in avstrijski umetnosti

Koroška galerija likovnih umetnosti: 10. maj - 12. september 2014. Otvoritev: petek, 9. maj 2014 ob 17. uri. Razstavo bo odprl Minister za kulturo, dr. Uroš Grilc.

Muzej Wernerja Berga Pliberk: 10. maj - 9. november 2014. Otvoritev: sobota, 10. maj 2014 ob 11. uri. Razstavo bo odprla namestnica deželnega glavarja, dr. Gaby Schaunig.

Kustos razstave: Marko Košan, Koroška galerija likovnih umetnosti

V Koroški galeriji likovnih umetnosti je na ogled 100 del, v Muzeju Wernerja Berga 55. Razstavlja 45 slovenskih in 30 avstrijskih umetnikov.

Sodelovanje med Koroško galerijo likovnih umetnosti in Muzejem Wernerja Berga iz Pliberka, ki se je vzpostavilo že v lanskem letu z razstavo Weltallende – umetnikov iz Gugginga, se je z letošnjim projektom Podobe telesa/Körperbilder še poglobilo. Projekt, ki je zastavljen kot razstava na dveh lokacijah, se osredotoča na predstavitev ekspresivne figuralike v slovenski in avstrijski umetnosti. V Pliberku je fokus razstave na slovenskih avtorjih, v Slovenj Gradcu pa gre za predstavitev slovenskih umetnikov v dialogu z avstrijskimi. Avtor koncepta razstave na obeh lokacijah je Marko Košan, kustos Koroške galerije likovnih umetnosti, ki je spletel zgodbo okoli osrednjih figur razstave, Slovenca Jožeta Tisnikarja in koroškega Avstrijca Wernerja Berga, dveh velikih mojstrov figuralne umetnosti z močnim ekspresivnim nabojem.


V razstavo, ki jo 9. maja ob 17. uri odpirajo v Slovenj Gradcu in 10. maja ob 11. uri v Pliberku, so vključena temeljna slikarska in kiparska dela slovenskih ustvarjalcev iz najpomembnejših nacionalnih zbirk in dela najvidnejših predstavnikov moderne in sodobne figuralike na avstrijskem Koroškem, predvsem iz zbirke Koroškega muzeja moderne umetnosti iz Celovca (Museum Moderner Kunst Kärnten).

Izbor se osredotoča na dela slovenskih avtorjev,  ki s tematskimi sklopi zaokrožajo pregled figurativne umetnosti od časa preloma s tradicijo v začetku 20. stoletja, preko ekspresionističnih mojstrovin in del magičnega realizma pred in po drugi svetovni vojni. Dela slovenskih umetnikov so postavljena ob bok avstrijskim avtorjem. Poleg zelo poznanih pozicij glavnih protagonistov portretne umetnosti in figuralike na avstrijskem Koroškem, kot so člani kroga umetnikov Nötscha (Nötscher Kreis) - koroških ekspresionistov, so predstavljena tudi dela iz obdobja povojne umetnosti in neo-ekspresivnega slikarstva iz 80-ih, do sodobnih pozicij in diskurzov. Izbor ne ponuja samo pregleda različnih možnosti in oblik, kako upodobiti človeško figuro, ampak sočasno tudi kronološko zastavlja umetnostno zgodovino zadnjih 100 let.

Zgodba razstave se vije preko ekspresionističnih mojstrovin Franceta in Toneta Kralja, magičnega realizma pred in po drugi svetovni vojni v delih Gojmirja Antona Kosa, Franceta Miheliča, Jožeta Ciuhe,  eksistencialističnih podob Marija Preglja, Zorana Mušiča in Janeza Bernika ter nadrealističnih videnj Štefana Planinca in Avgusta Lavrenčiča, do postmodernistične figuralike Zdenka Huzjana, Živka Marušiča, Dušana Kirbiša idr. Razstavo dopolnjujejo kiparska dela Lojzeta Dolinarja, Jakoba Savinška, Zdenka Kalina, Mirsada Begića, Mirka Bratuše in Luja Vodopivca, fotografije Hermana Pivka, Gorana Bertoka, Toma Jeseničnika, Uroša Abrama in video-dokumenti Nataše Prosenc Stearns. Posebno mesto v razstavi pa imajo tudi dela Jožeta Tisnikarja in zbirka »Hommage a Tisnikar«. V izboru avstrijskih umetnikov pa so prisotni glavni zastopniki avstrijskega ekspresionizma, kot Franz Wiegele, Anton Kolig, Sebastian Isepp in Anton Mahringer, ter njihovi sodobniki, ki so prav tako ustvarjali v 20-ih letih preteklega stoletja, ki pa jih uvrščamo izven koroške tradicije, kot so avtodidakt Felix Esterl prav tako Hans (Jean) Egger, Arnold Clementschitsch in Werner Berg. V razstavi pa vidimo tudi dela Marie Lassnig, Kiki Kogelnik, Wolfganga Walkensteinerja, Valentin Omana in drugih. 

V Koroški galeriji likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu je predstavljen reprezentančni izbor del najvidnejših predstavnikov moderne in sodobne figuralne umetnosti na avstrijskem Koroškem iz zbirk Koroškega muzeja moderne umetnosti iz Celovca (MMKK), katerega  avtorica je direktorica MMKK Mag. Christine Wetzlinger-Grundnig. Poleg del avstrijskih umetnikov pa so na razstavo v KGLU uvrščena tudi dela iz nacionalne zbirke Moderne galerije v Ljubljani.

V Muzeju Wernerja Berga v Pliberku so razstavljena dela iz zbirke Koroške galerije likovnih umetnosti in dela iz zbirk Umetnostne galerije Maribor, Galerije Božidarja Jakca iz Kostanjevice, dela iz zbirke Galerije Murska Sobota, Gorenjskega Muzeja, Galerije Velenje in peščica del iz privatnih zbirk.

V okviru projekta Podobe telesa so v pliberški župni cerkvi razstavljena tudi dela velikih dimenzij iz ciklusa »Ecce Homo« Valentina Omana.

Razstava bo v Koroški galeriji na ogled do 12. septembra, v Muzeju Wernerja Berga pa do 9. novembra 2014.

V Muzeju Wernerja Berga sočasno odpirajo tudi razstavo Rdeče vs. Zeleno / Rot vs. Grün kiparskega para Wu Shaoxiang in Jiang Shuo. 

 

Najbolj brano iz KULture

Bajtin referendum

Ste danes dobre volje?
 
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti