Bajta PR' NAS KULtura Karel Pečko prejel častni križ za znanost in umetnost
Karel Pečko prejel častni križ za znanost in umetnost PDF natisni E-pošta
Prispeval Jernej Prodnik   
Petek, 16 Januar 2009 15:52

Akademski slikar in umetnik Karel Pečko je včeraj s strani avstrijskega veleposlanika v Sloveniji Valentina Inzka prejel častni križ za znanost in umetnost prvega reda. Gre za najvišje odlikovanje, ki ga Avstrija podeljuje na področju znanosti in umetnosti, Pečko pa si ga je prislužil z delovanjem v Koroški galeriji likovnih umetnosti in za zasluge pri sodelovanju ter povezovanju med državama.

Karel Pečko v Slovenj Gradcu

Karel Pečko (levo) je med drugim dolga leta vodil tudi Zavod za kulturo v Slovenj Gradcu. Predvsem po njegovi zaslugi je mesto postalo pomembno kulturno središče v evropskem merilu.

 
Karel Pečko se je rodil 29. septembra 1920 v Vuhredu in leta 1954 diplomiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Večino življenja je živel v Slovenj Gradcu, kjer je bil dolga leta direktor Koroške galerije likovnih umetnosti. Poznavalci tega področja znajo povedati, da je prav po njegovi zaslugi Slovenj Gradec takrat dobil v evropskih umetniških krogih zelo pomembno mesto, galerija pa je v času njegovega vodstva gostila številna imena svetovnega formata.
 
Pečko, čigar dela visijo v zasebnih galerijah po vsem svetu, je dobitnik mnogih nagrad in priznanj za svoje delo na likovnem in galerijskem področju, ustvarja pa še danes. V preteklosti se je poleg slikarstva ukvarjal tudi s keramiko in grafičnim oblikovanjem, delal pa je celo scene za lutkovno gledališče.
 
Velja za utemeljitelja slovenjgraške galerije, umetniški mentor pa je bil številnim kasneje priznanim slikarjem, kot so Jože Tisnikar, Tone Repnik ali avstrijski Korošec Ernst Arbeitstein. Prav dejavnost galerije naj bi bila zelo zaslužna za pridobitev naziva Mesto glasnik miru, ki si ga je mesto Slovenj Gradec pridobilo leta 1989.

 

Najbolj brano iz KULture

Bajtin referendum

Ste danes dobre volje?
 
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti