Bajta PR' NAS KULtura "Naš Voranc: Počastimo našega velikega rojaka!" (FOTO+VIDEO)
"Naš Voranc: Počastimo našega velikega rojaka!" (FOTO+VIDEO) PDF natisni E-pošta
Prispeval Jure Lesjak   
Torek, 14 December 2010 15:07

Črnjanski Kulturni dom je konec prejšnjega tedna gostil prireditev "Naš Voranc: Počastimo našega velikega rojaka!", ki se je odvila ob šestdesetletnici smrti koroškega pisatelja in politika Prežihovega Voranca. Lovro Kuhar, rojen 10. avgusta leta 1893 v Podgori pri Kotljah, je umrl 18. februarja leta 1950 v Mariboru.

Prireditev v Črni na Koroškem

Avtor socialnega realizma na Slovenskem je v svojem življenju spisal mnogo znanih del (Samorastniki, Boj na požiralniku, Požganica, Jamnica, Doberdob, Solzice, Čez goro k očetu, Levi devžej ...), ki so odločilno vplivala na razumevanje tridesetih in štirideset let prejšnjega stoletja na naših tleh. Poleg pisanja je bil Prežih aktiven tudi na političnem področju in tako postal eden izmed vodilnih članov Komunistične partije Jugoslavije, zaradi česar ga je za časa Osvobodilne fronte aretirala italijanska protikomunistična milica. Po izročitvi gestapu je bil Voranc kasneje poslan tudi v koncentracijska taborišča Sachsenhausen in Mauthausen. Več o življenju in delu Lovra Kuharja si lahko preberete tukaj.

Fotogalerija

Teden dni pred tradicionalnim pohodom "Čez goro k očetu", ki bo prihajajočo soboto, 18. decembra, potekal že osemnajstič (več spodaj), so v Črni na Koroškem pripravili kulturni program, v okviru katerega so z dramsko predstavo in pripovedjo nekaterih Prežihovih literarnih del nastopili učenci tamkajšnje osnovne šole, s pesmijo in igro sta se obiskovalcem prestavila tudi Milan Kamnik in Mitja Šipek. Prireditev je povezoval Tomi Simetinger, organizatorji pa so v avli Kulturnega doma pripravili tudi manjšo razstavo Vorančevih knjig, fotografij in drugega arhivskega gradiva.

Video: Milan Kamnik, Skurne besiede

Čez goro k očetu: Pohod od kmetije Lipold v Koprivni (Črna) do kmetije Raztočnik v Sončni Koprivni (Koprein Sonnseite, Avstrija) je organiziran v spomin na pot preko koroških gora, ki jo je na božični večer leta 1932 opravila Prežihova žena s hčerkama, da bi se po več kot dveh letih v Železni Kapli srečale z možem in očetom, pisateljem Lovrom Kuharjem, revolucionarjem v ilegali. Do srečanja ni prišlo, saj so Prežiha tik pred tem aretirali.

 

Najbolj brano iz KULture

Bajtin referendum

Ste danes dobre volje?
 
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti