Bajta
Recepti z Vale
Kuhajmo z Vale: Jajčka, drugič PDF natisni E-pošta
Prispeval Vale   
Sreda, 11 Maj 2011 17:07


No, pa nadaljujmo sago o jajčkih, načinih njihove priprave in ponvah, ki so za to potrebne.

PonevImam to srečo, da po večini dobim domača jajčka, koroška, od tete Milke. Na drugi strani to ni sreča, ker ko jih zmanjka, jih moram kupiti v trgovini. Ta pa seveda niso tako dobra oziroma niso niti približno tako dobra. In ko imam domača jajčka na razpolago, ni boljše kombinacije kot jajčka na oko, ocvrta na domačih ocvirkih. Ker pri naši hiši ne maramo, da pri pečenih jajčkih na oko ostane karkoli sluzastega od beljaka, rumenjak pa mora vseeno ostati mehak, da vanj namakamo svež bel kruh, je treba takšna jajčka znati pripraviti na pravi temperaturi ter v pravi ponvi.

Mene je tega naučil Ata Jože, s tem, da je on še mojster v obračanju jajčk na oko, brez da bi se razlila, pri tem pa mu ostane rumenjak tekoč. Tega sama ne obvladam tako dobro kot on, zato jih raje ne obračam. Teflon je sicer čisto vredu, vendar sem predlani pri potepanju po Bambergu naletela na ročno izdelano lito železno ponev, ki je idealna za tovrstna jajčka, kot še za marsikaj drugega. Ponev tehta tri kilograme, stala je manjše premoženje, vendar so jajčka pripravljena v njej čista pravljica, pa še uporabna je, da na njej sušimo domače klobase od tete Štefke.

Skratka, za jajčka na oko, pri katerih beljak ni sluzast, rumenjak pa še vedno mehak, je potrebno le-to, da ocvirke na najvišji temperaturi dobro razpustimo, pri tem pa pazimo, da se ne zažgejo. Pred tem v lonček ubijemo jajca in jih osolimo. V vročo ponev z ocvirki vlijemo jajca ter jih takoj pokrijemo in v tem je vsa znanost. Pokrita jajca bodo po vrhu lepo zakrknila, na dnu pa dobila čudovito hrustljavo skorjico, ki je teflon ne omogoča.

Jajca na oko

Vendar pazite, da jih pravi čas odstranite s štedilnika in jih takoj zvrnete na krožnik, saj tudi rumenjak, če nismo previdni, hitro zakrkne in potem imamo trdo pečena jajca na oko. Prav tako odsvetujem pripravo tovrstnih jajčk tistim, ki niste za mastno. So pa fina, če jih nato še malo popoprate in začinite z mletim peperončinom. Lahko pa jih že med peko obložite z rezinami sira in dobite pravo maščobno bombo, ki je odlična za preganjanje mačka.

Ostalim, ki niste za mastno, priporočam polnjeno jajčno omleto, katere najboljša priprava je v teflonski ponvi, gre pa takole. Jajčka osolimo in razžvrkljamo. Lahko jim dodamo mleto papriko, peteršilj, drobnjak ali katerokoli drugo všečno začimbo. Na srednji temperaturi razpustimo žličko masla, nato pa v ponev vlijemo razžvrkljana jajčka. Ko na dnu zakrknejo, jih na eni polovici obložimo z naribanim sirom ter na trakce narezano slanino, nato pa nadev z drugo polovico prekrijemo ter pokrijemo. Pečemo še minuto, dve, toliko, da se sir na sredini lepo raztopi ter postrežemo z nasekljanim drobnjakom. Seveda lahko za nadev uporabite karkoli drugega, vam všečnega.

Omleta

Toliko danes o jajčkih, naslednjič pa to, kar ste si zaželeli, da skuham in sicer pivski golaž s spätzli. Moram še razmislit, katero pivo bom pri tem uporabila.

 

 
Kuhajmo z Vale: Kaj naj skuham? PDF natisni E-pošta
Prispeval Vale   
Sreda, 04 Maj 2011 17:49


Moji dragi in nedragi bralci in bralke. Po letu dni sem si privoščila štiridnevni dopust in odvandrala s prijetno družbo v Bamberg, nemško prestolnico piva, ki je tudi pod Unescovo zaščito. Pred tem sem si privoščila še dvodnevni dopust na Koroškem, tako da sem si napolnila baterije za naslednje leto. In ker sem tako cel teden dopustovala, sem bolj malo kuhala, vseeno pa dosti jedla, kar se vidi tudi po tem, da prejšnji teden nisem objavila recepta.

In ker se sedaj, po vsej obilno zaužiti hrani in jedači malo čistim in kuham bolj vegansko presne zadeve, sem se odločila, da vam ta teden predstavim izbor vsega, kar sem okusila v Nemčiji, vi pa se odločite, katero od teh jedi bi želeli, da pripravim ter objavim recept. Tisti recept, ki bo prejel največ glasov, bom naslednjič tudi pripravila.

In zmagovalna jed je ... pivski golaž s spätzli. Recept sledi prihodnjo sredo.

Anketa - rezultati

Anketa - Vale

 
Kuhajmo z Vale: Pečenka za Marto PDF natisni E-pošta
Prispeval Vale   
Sreda, 20 April 2011 18:00

Ali, kaj narediš, ko imaš v hladilniku kilo svinjske pečenke, nekaj zelenjave, na mizi en manjši šop divjih špargljev ter tri ure in pol časa, Marta pa ti na zid FB-ja, ko prebere prvo sago o jajcih, zapiše: »Bravo, super! Daj še kaj zanimivega na temo špargljev.«

V kožo, ki krasi eno stran pečenke, zarišite z ostrim nožem horizontalne in vertikalne črte, da dobite mrežast vzorec. Nato jo fino natrite s soljo, poprom ter mleto rdečo papriko, jo postavite v pekač, ki ste ga obložili s peki papirjem (obrnjeno s kožo navgzor), dodajte na večje kose narezano korenje in por, zalijte s cca 3 dcl vode in postavite v prej ogreto pečico na 200°C. Tako jo pecite uro in pol. Vmes jo seveda nenehno zalivajte, polivajte in malo obračajte.

Pečenka in cmoki

Medtem, ko pečete pečenko, skuhajte 750g starega krompirja, ga olupite in ohladite. Nato ga zmečajkte, mu dodajte 200g moke, 100g grisa, 40g masla, 1 jajce, sol in malo muškatnega oreščka ter fino premešajte. Ne se sekirat, če se vam vse lepi na roke in imate moko tudi kje drugje, ne samo v skledi z maso. Ko se masa nehi lepit na roke, dodajte še tisti šop divjih špargljev, ki ste jih prej nalomljene malo (5 min) kuhali v slanem kropu, pregnetite ter oblikujte cmoke. Le-te kuhajte v slanem kropu 15 minut.

Po uri in pol vzemite pekač s pečenko iz pečice ter jo narežite na kose debele po pol centimetra, vendar tako, da se spodnji del pečenke še vedno drži skupaj. Postavite jo nazaj v pečico, navijte temperaturo na 220°C ter pecite še 10 do 15 minut, da dobi lepo hrustljavo skorjico. Nato jo vzamite iz pekača, ter narežite do konca ter shranite na toplo. Sok od pečenke z zelenjavo prelijte v posodo. V ponvi pripravite prežganje iz moke in mlete rdeče paprike ter ga zalijte s sokom pečenke in zelenjavo. Vse skupaj zmikasjte s paličnim mešalcem, da dobite lepo gosto omako, s katero boste nato polili pečenko, ki jo boste servirali na krožnik poleg cmokov s šparglji.

In tako pridemo do naslova recepta in do konca recepta. V bistvu ni pečenka za Marto, temveč cmoki za Marto, saj me je le-ta prosila, naj napišem še kakšen recept z divjimi šparglji. In sem tuhtala in tuhtala in hitro stuhtala. Tudi v cmokih so fini, sploh, če so postreženi z okusno pečenko.

 

 
Kuhajmo z Vale: Jajca za jajca PDF natisni E-pošta
Prispeval Vale   
Četrtek, 14 April 2011 12:21

Bliža se velika noč, ko bomo barvali jajca za pisanke in sploh bodo le-ta uporabljena v vseh možnih oblikah, večinoma kuhana. So pa jajca ena tak artikel, ki ga lahko uporabimo z malo domišljije v kuhinji na tisoč in en način.

Sicer je bil moj namen, da vam pripravim eno tako sago o jajcih, načinih njihovega pečenja ter o ponvah, ki pritičejo zraven, pa mi čas tega enostavno ni dopuščal, zato bom to lepo razčlenila na več manjših sag in tako danes, pred Veliko nočjo odpiram prvo. Se sliši čudno, a ne, ampak je pa dobro.

Skratka pri pripravi jajc je pomembno dvoje – ponev in višina temperature. Od tega je potem odvisno ali dobimo bolj trdo pečena jajca, takšna s skorjico na dnu ali takšna s skorjico po vrhu, bolj mehka, čisto mehka, ipd. Sicer je to čisto amatersko mnenje, ki pa je nastalo skozi dolgoletne izkušnje, saj so jajca pri nas redno na jedilniku, večinoma za nedeljske zajtrke oziroma zadnje čase takrat, ko uspemo imeti nedeljski zajtrk, četudi je le-ta med tednom.

Umešana jajca

Pripravimo najprej vmešana jajčka na mehko, pri katerih moj dragi izusti samo: »Bljak!« Morda bo kdo enako izustil ob pogledu na fotografijo, vendar takšna pač pridejo in dobra so. Zanje potrebujete poljubno število jajc, kurjih kakopa, (če so domača toliko bolje, drugače pa le glejte, da vzameta tista proste reje – več o številkah na jajcih iz trgovine drugič), čajno žličko masla in teflonsko ponev. Temperaturo na štedilniku (pri plinu bo šlo malo težje) naštimajte na spodnjo tretjino (torej, če imate osem stopenj, vključite na tretjo), nato pa dodajte v ponev maslo ter čakajte, da se le-to stopi. Čakali boste tam pet minut. Ko je maslo čisto raztopljeno, ubijte v ponev jajca, jih osolite in dobro premešajte, nato pa zopet čakajte, čakajte in še malo čakajte, da jajca prvič malo zakrknejo, nato zopet premešajte, počakajte, da malo zakrknejo, premešajte ter to ponavljajte dokler ne dobite gostote, ki vam je ljuba. Skratka, tega ne smete početi na preveliki temperaturi, ker potem jajca preveč zakrknejo in ne morejo ostati mehka. Vse skupaj sicer traja tam do 15 minut, vendar se izplača.

Za tiste, ki pa nikakor ne prebavljajte nič mehkega na jajcih in ste samo za trdo, pa jajca na oko v kruhu, za katera potrebujete takisto teflonsko ponev, čajno žličko svinjske masti z malo grumpov (lahko tudi olje, samo potem obstaja velika verjetnost, da se bo vse skupaj prežgalo), dve rezini malo starega kruha in dve jajci. Temperaturo na štedilniku naravnajte malo pod maksimum, v ponev dodajte pol žličke masti in ko se raztopi nanjo položite kruh iz katerega ste izdolbli sredico. Ko dobi kruh prvo skorjico (ne sme porjaveti), ga obrnite in v luknje, kjer ste izdolbli sredico, ubijte jajci, jih osolite, dodajte v ponev še drugo polovico svinjske masti, pokrijte (tega ne pozabite, ker je ključnega pomena) ter pustite, da se spečejo. Ker so pokrita, bodo po vrhu lepo zakrknila, zaradi teflonske ponve se ne bodo prijela dna, dobila pa bodo lepo rjavo skorjico.

Končana jed

Tako, to je bila prva saga o jajcih. Naslednja sledi, ko bomo imeli zopet dve prosti nedelji in bomo imeli dovolj fotomateriala, da nadaljujemo. Vsekakor pa bo nadaljevanje v znamenju ročno izdelane tri kilogramske lito-železne ponve, v kateri spečem najboljša jajca na oko z grumpi.

Želim vam obilo jajčkov, zajčkov, predvsem pa šunk in potic.

 
Kuhajmo z Vale: Šparglji tako in drugače PDF natisni E-pošta
Prispeval Vale   
Petek, 08 April 2011 18:01

Pred letom dni, natančneje 14. aprila, sem vam napisala recept za fritajo z divjimi šparglji. Pomlad je tu, šparglji kukajo na plano in tako kot vsako leto, smo jih tudi letos dobili par šopkov od našega pobiralca špargljev, ki sliši na ime Emir. Šopek je bil tako mlad, da bi lahko jedli surove, ampak smo se vseeno odločili, da jih pripravimo enkrat s testeninami, drugič z rižem. Ampak, preden se jih lotite, še en majhen nasvet. Mlade divje šparglje lahko, kot sem že povedala, jeste surove, tako, da predhodno kuhanje ni potrebno, razen, če vas moti njihova grenkoba. V tem primeru jih najprej na hitro blanširajte (cca 5 minut) in nato vodo odcedite, tako boste dobili manj grenko omako.

Šparglji v paštiZa osnovno omako potrebujete:

  • dve mladi čebuli
  • šopek špargljev
  • pol lončka kisle smetane
  • zajetno žlico masla
  • sol

Šparglje splahnite v vodi in jih nalomite na manjše koščke. Tam, kjer se ne lomijo, niso več užitni. Čebulo naseckajte in jo na hitro popražite na maslu. Dodajte šparglje, pražite še par minut, zalijete s kislo smetano, solite in pustite brbotati. V tem času skuhajte testenine. Le-te nato vmešajte v omako ter posujete s parmezanom. Če vam pri vsem skupaj manjka meso, dodajte pri praženju čebule še koščke pršuta ali slanine.

Rižota je bila pripravljena malo drugače. Ker gre za divje šparglje, je tudi rižota malo divja in morda bo kdo porekel, da tole pač ne gre skupaj, ampak bilo je odlično. Osnova je enaka kot pri omaki za testenine, potrebujete pa še tri žlice mase za krvavice. Gre pa takole.

Na maslu popražite čebulo, ji dodajte šparglje, par minut pražite ter dodajte skodelico divjega riža. Počakajte, da riž postekleni, osolite ter zalijete z dvojno količino vode, kot ste imeli riža. Pokrito kuhajte na majhnem ognju, dokler riž ne popije skoraj vse vode. Medtem v ponvi specite maso za krvavice, ki ste ji dodali ščepec majarona in poper. Na koncu vmešajte dve žlici kisle smetane ter kuhajte še par minut. Čisto na koncu dodajte pečeno maso od krvavic, dobro premešajte ter postrezite s parmezanom.

Rižota s šparglji

 

 
<< Začetek < Prejšnja 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Naslednja > Konec >>

Stran 8 od 23
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti