Bajta
Recepti z Vale




Kuhajmo z Vale: Spätzli PDF natisni E-pošta
Prispeval Vale   
Četrtek, 23 Junij 2011 16:51

Končno, a ne? Sicer fotografirani z mobilnim telefonom, ker je moja malenkost pozabila fotoaparat doma, ampak vseeno. Spätzli.

Spätzli so neke vrste vlivanci in jih poznajo v Avstriji, Nemčiji in Švici dvoje vrst oziroma oblike. Okrogle in dolge. Meni so ljubši okrogli. In glede na obliko, se prodajajo tudi napravice za izdelovanje spätzlov. Takšne, s katerimi narediš okrogle in takšne, s katerimi narediš dolge. Je pa res, da si lahko pomagate tudi z navadim cedilom, samo malo več packarije je.

Spätzle

Spätzli so taka vsestransko uporabna jed. Lahko jih uživamo kot prilogo h golažu in zrezkom v omaki, lahko pa kot samostojno jed zapečene v ponvi s sirom. Sama sem jih tokrat pripravila v sirim, vendar ne v ponvi, ker nas je bilo dosti jedcev, ampak kar iz pratfona.

Gre pa čisto enostavno. Vzamite toliko jajc, kolikor je oseb, ki bodo spätzle jedli. Potem pa na eno jajce dodajte 100g ostre moke (ne dodajajte gladke, ker boste imeli packarijo vseh packarij) in na teh 100g ostre moke dodajte še 30 do 50ml vode ter ščepec soli. Vse skupaj
»zašprudlajte« z leseno kuhalnico v gladko gosto zmes, ki jo nato s pomočjo izdelovalca spätzlov »zribajte« v  slan krop v katerega ste dodali še žličko masla. Kuhajte jih 5 minut, jih odcedite ter postrezite h glavni jedi ali pa jih popecite v ponvi v kateri ste raztopili maslo ter dodali sir.  

Enostavno, dobro in nasitno. In če se vam jih doma ne da packati, pojdite do najbližje trgovine, kupite vlivance ter jih pripravite na enak način. Niso sicer spätzli, so pa najboljši približek.

spätzli

 
Kuhajmo z Vale: Zgolfana župa PDF natisni E-pošta
Prispeval Vale   
Sreda, 15 Junij 2011 19:24

Beseda župa me vedno najprej asociira na govejo juho, ki je kot otrok absolutno nisem marala. Vsako nedeljo sem imela solze v očeh, ko se je na mizi pojavila goveja župa z rezanci in potem vedno isto pregovarjanje za mizo, da pojem vsaj eno žlico. Ni šlo. Nisem se vdala tej goveji župi in vame niso spravili niti ene žlice. Nato se mi je dokončno priskutila, ko je bila Mama Zinka tri mesece v bolnišnici in je Ata Jože kuhal samo (no, tu pa tam je spekel tudi jajca na oko) enormne lonce goveje župe. Tisto župo smo potem jedli cel teden, kot smo cel teden jedli restan krompir z govedino. Na koncu so me celo podhranjeno odpeljali k Teti Tončki, kjer sem potem vsak dan kosila, drugače bi se posušila in umrla od lakote. Na grobu bi pisalo: »Umrla je, ker ni marala goveje župe.«

Skratka, goveja župa je bila moja nočna mora in ne vem, kdaj sem doživela razsvetljenje. Mislim, da hitro po tem, ko sem se preselila na Obalo. Lepega dne sem namreč Mami Zinki, ko sem prišla čez vikend na Koroško, naročila naj mi skuha govejo župo. Verjetno jo je takrat manjša kap, ampak od takrat vedno, ampak res vedno, preden odpotujem na Koroško, naročim Mami Zinki naj mi skuha govejo župo z domačimi rezanci ter pripravi restan krompir, govedino in domačo salato. Tudi sama jo občasno pripravim, vendar ni nikoli tako dobra kot od Mame Zinke. Saj vemo, vsaka mama skuha najboljšo govejo župo. Sama bi jo sicer skuhala večkrat, vendar mi čas tega ne dopušča. Za govejo župo je, kot za golaž, potreben čas, da dovolj dolgo brbota. In tako večkrat naredim zgolfano župo, ki je končana v eni uri in je vedno drugačna, odvisno od tega, kaj se nahaja v hladilniku in po policah. Za današnjo župo sem našla naslednje:

  • koščke svinjskega mesa
  • 2 mladi čebuli
  • 2 korenčka
  • korenino peteršilja
  • instant gobovo juho
  • domače rezance
  • sir grana padana
  • majaron
  • mleto rdečo papriko
  • strok česna

Zgolfana župa

Na žlički masti popecite na drobno narezane koščke svinjskega mesa (koščki naj bodo tako drobni, da izgleda že, kot da ste meso zmleli). Dodajte narezano zelenjavo, žličko mlete paprike in še malo popražite, nato pa zalijte z 8 dcl vode ter kuhajte cca 30 do 40 minut. Vmešajte instant gobovo juho ter kuhajte še 10 minut. Na koncu dodajte majaron, strt česen, pest rezancev, odstavite z ognja, premešajte in pustite 15 minut. V krožnik dajte žlico naribane grana padane ter zalijte z juho.

Paše, predvsem po naporni noči.

 
Kuhajmo z Vale: Zelena čudno špasna lasagna PDF natisni E-pošta
Prispeval Vale   
Četrtek, 02 Junij 2011 09:51

Se še spomnite salsiccie? Če ne, vas spomnim jaz.

Še bolj čudno špasno je, da se najprej nekdo trudi, da nafila maso za salsiccie v črevo, nato pa jaz to črevo razrežem, vzamem ven maso in jo uporabim v zeleni lasagni. Ampak vam povem, doro pa je, doro.

Za štiri lačne potrebujete:

  • liste špinačnih testenin za lasagno
  • 4 pečenice oziroma maso za pečenice
  • 1 lonček kisle smetane
  • polovico večje čebule
  • srednje velik korenček
  • pol litra paradižnikove omake
  • 100g naribanega parmezana
  • 1 bučko
  • 100g edamca
  • 1,5 dcl mleka
  • oljčno olje
  • sol, poper

Listi testa za lasagno

Čebulo tanko narežite ter jo posteklenite na oljčnem olju. Medtem, ko čebula stekleni, naribajte korenček in ga dodajte k čebuli, prav tako pečenice oziroma maso, ki ste jo vzeli iz ovoja in jo razdrobili s prsti. Vse skupaj fino popecite, nato pa zalijte s paradižnikovo omako, pustite brbotati 20 minut in malo ohladite.

V pekač obložen s peki papirjem položite najprej prvo plast testenin za lasagno, ki jo obložite z narezanimi bučnimi rezinami. Nato zložite drugo plast testenin, na katero položite nadev iz pečenic, posujte s parmezanom ter premažite s kislo smetano. To ponovite še dvakrat. Končajte s plastjo testenin, ki jih obložite z edamcem. Vse skupaj prelijte z mlekom, pokrijte z alu folijo in pecite pokrito v prej ogreti pečici na 220°C. Po 15 minutah odstranite folijo in pecite še 10 do 15 minut. Nato pustite v ugasnjeni pečici minimalno 15 minut, vzemite iz pečice in postrezite.

Lasagna

Spätzlov pa spet ni ...

 
Kuhajmo z Vale: Sezonski zrezki PDF natisni E-pošta
Prispeval Vale   
Sreda, 25 Maj 2011 16:30


A ni fino, ko prične na vrtu vse brsteti in potem še bolj fino, ko začne vse zoreti? In tudi na trgovskih policah se najdejo izdelki, ki so sicer tam celo leto, ampak imajo, ko je čas, tudi pravi okus, ne samo lepo barvo in obliko. In ko se vse to zgodi, je pri nas čas za hitre sezonske zrezke, polne zelenjave. Vse, kar potrebujete, je:

  • 4 svinjske, puranje ali piščančje zrezke
  • 1 večji korenček
  • šop mlade čebule
  • papriko
  • peteršilj
  • 6 paradižnikov češnjevcev
  • dva stebla zelene
  • sol, poper
  • oljčno olje

Sezonski zrezki

Zrezke osolite in jih v ponvi popecite z obeh strani, da dobijo lepo rjavo skorjico. Zalijte jih s toliko vode, da so pokriti in kuhajte, dokler voda ne povre. Nato jih spet malo popecite z obeh strani ter zopet zalijte z vodo, toliko, da so pokriti. Ko bo voda naslednjič izparela, bodo že mehki, zato jim dodajte vso zgoraj našteto narezano zelanjavo, zalijte še z malo vode, zmanjšajte ogenj na minimum, pokrijte in počakajte, da se zelenjava zmehča in spusti sok. Nato vse skupaj dobro premešajte, paradižnike pa z vilico malo stisnite, da spustijo sok. Kuhajte, dokler ne dobite lepe goste omake, vendar mora biti zelenjava še vedno nerazkuhana. Postrezite s kruhom in veliko skledo zelene solate.

Spätzli? Za spätzle si je treba čas vzet. Bodo, bodo. Kmalu.

 

 
Kuhajmo z Vale: Pivski golaž E.T.A. Hoffmann PDF natisni E-pošta
Prispeval Vale   
Četrtek, 19 Maj 2011 07:59


Aha, prav ste prebrali. E.T.A. Hoffmann (Ernst Theodor Amadeus oziroma Ernst Theodor Wilhelm) je bil nemški pravnik, skladatelj, kritik, pisatelj in karikaturist. Po njegovi literarni predlogi sta nastali glasbeni mojstrovini Hoffmanove pripovedke skladatelja Offenbacha ter balet Hrestač P.I. Čajkovskega. Leta 1808 je postal glasbeni direktor v Bambergu in tu sem ga srečala tudi sama, v obliki kipa, ki stoji pred opero v Bambergu, nato pa še v obliki piva. Aha, tudi to ste prav prebrali.

V Bambergu je po njem poimenovano odlično temno lager pivo pivovarne Mahr´s, katere zgodovina sega v leto 1602. In to pivo sem izbrala za pivski golaž s spätzli. Pomembno je namreč, da enako kot pri vinu, ki se uporablja v kulinariki, tudi pri pivu uporabite najboljše, saj boste drugače samo pokvarili okus jedi. In če boste porekli, da sami današnjega golaža ne morete skuhati, ker nimate dobiti kje omenjenega piva, vam lahko prišepnem, da mi pišite in z lahkoto vam ga priskrbim. V nasprotnem primeru pa priporočam uporabo kakšnega drugega temnega lagerja, ki ga lahko dobite v naših bolje založenih trgovinah, nikakor pa ne uporabljajte svetlega lagerja, ker je za golaž čisto neprimeren.

Čebula

In tako poleg 3 dcl temnega lagerja potrebujete za pivski golaž še:

  • 500 g govedine za golaž
  • 500 g čebule
  • 1 žlico svinjske masti
  • 2 veliki žlici mlete rdeče paprike
  • 1 žlico paradižnikove mezge
  • 3 stroke česna
  • ščepec majarona
  • ščepec mlete kumine
  • 1 žlico ostre moke
  • 2 dcl vode
  • sol, poper

Čebulo čim bolj drobno nasekljajte. Delajte to ročno, z nožem, saj bo v primeru, da jo zmeljete v multipraktiku ali naribate na ribežl preveč mokra in jo boste stežka popražili kot je treba. V posodi zagrejte žlico masti (ne preveč, da se vam ne bo vse zažgalo) ter dodajte narezano čebulo, nato pa jo med nenehnim mešanjem (če se vam začne prijemati, jo lahko zalijete z minimalno količino vode) pražite do temno rjave barve. Sama sem to počela natanko 45 minut. Nato dodajte na večje kose narezano govedino, začinite s sladko papriko, soljo, poprom ter paradižnikovo mezgo, med nenehnim mešanjem pražite še 10 minut, nato pa zalijte s pivom in vodo ter pustite brbotati (brbota naj, tako čisto na malo) 3 ure. Dodajte majaron, kumino, moko ter strt česen, brbotajte še 15 minut, odstavite z ognja ter pustite, da odstoji še pol ure. Dobili boste golaž, ki bi ga še angelci jedli, če bi usta imeli.

In kje so spätzli? V naslednji objavi.

(skoraj) končana jed

 
<< Začetek < Prejšnja 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Naslednja > Konec >>

Stran 7 od 23
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti