Bajta
Recepti z Vale
Kuhajmo z Vale: Kostanjev pire PDF natisni E-pošta
Prispeval Vale   
Nedelja, 08 November 2009 23:57

Kostanjev pire

 - Kostanjevega pireja se lotite, če ste:
a)  velik ljubitelj kostanja ali
b)  radi kuhate in vam ni nič odveč,
v nasprotnem primeru boste obupali in ga ne boste nikoli končali.

Oni dan sem se sprehajala po koprski tržnici in na stojnicah so se, med ostalim, šibili kraški kostanji, brkinski kostanji, briški kostanji, belokrajnski kostanji. Če je res razlika med njimi ne vem, ker nisem poznavalec kostanja, vem pa, da so dobri tisti iz mariborskega Pohorja, saj sem jih v študentskih letih tam nabirala sama, zato sem bila silno vesela, ko sem zagledala na eni od stojnic napis »pohorski kostanji«, za njo pa dobrosrčnega hrusta z brado, pravega Pohorca. Malo sem ga pobarala od kje prihaja in kakšni kupci so kaj Primorci, pa mi je povedal, da prihaja iz okolice Ruš in potarnal, da prodaja ni ravno dobra. Z veseljem sem mu dala še nekaj napitnine, v zameno zanjo pa dobila še dodatno, zajetno pest kostanjev.

»Hja, in kaj naj zdaj počnem s kilo in pol kostanja, glede na to, da ga v hiši kuhanega jem samo jaz?« sem se spraševala in prišla na idejo, da bi lahko poskusila s kostanjevim pirejem. Ker ga še nisem nikoli pripravljala, sem malo pobrskala po netu in razočarano ugotovila, da vsi ponujajo kostanjev pire kot sladico, sama pa sem ga želela kot prilogo k perutnini. Na koncu sem ga pripravila po lastnem občutku in s krožnika smo ga pomazali.

Kostanj


Kljub temu, da zahteva kar nekaj časa, pa je priprava sila preprosta. Za kostanjev pire za štiri osebe potrebujete:

 • pol kilograma kostanja
 • žlico masla
 • žlico smetane za kuhanje
 • 1,5 do 2 dcl mleka
 • sol.


Kostanj skuhajte in odcedite. Vsakega posebej prerežite na pol in izdolbite meso. V ponvi segrejete maslo in dodajte izdolbeno meso. Na zmernem ognju mešajte dokler mase ne pogrejete, saj se je med tem, ko vam je uspelo izdolbsti vse kostanje, ohladila. Vročo maso denite v mešalnik, dodajte ščepec soli, smetano za kuhanje in mleko ter dobro premešajte, da dobite gosto maso, podobno pire krompirju.

Sama sem ga ponudila zraven piščančjega mesa, mariniranega v sladko kisli omaki iz:

 • 2 dcl sojine omake
 • 1 žlička medu
 • 1 žlička sladkorja
 • 1 žlička vinskega kisa
 • 1 žlička paradižnikove mezge
 • malo soli.

Majhne koščke piščančjega mesa marinirate v omaki, ki ste jo pripravili iz zgornjih sestavin, cca 2 uri. Zložite jih v pekač ter pečete v prej ogreti pečici na 200 stopinjah pol ure. Vmes enkrat obrnete, da je meso zapečeno iz obeh strani.

Poleg se odlično podajo tudi dušeni jurčki, prepričana pa sem, da je kostanjev pire odlična priloga k martinovi gosi.

 
Kdo je Vale? PDF natisni E-pošta
Prispeval Lucija Kac   
Nedelja, 08 November 2009 23:22

valeNovember nas je že presenetil – s prvim letošnjim snegom. Zdaj pa tudi na Bajti prinašamo nove stvari za vas. Tako bomo v rubriko Zabava uvedli več novih vsebin, ena izmed teh so tudi kuharski recepti. Za vas bo vsak teden kuhala Vale, ki se bo enkrat mesečno še posebej potrudila in poskušala obuditi in modernizirati kakšen tipično koroški recept. In kdo je Vale?

Korošica, ki že 11. leto živi na Primorskem. Kljub temu, da je na začetku mislila, da se ne bo nikoli navadila zimske burje, zdaj brez nje ne more več, tako kot ne more brez kuhanja. Že v prvem razredu osnovne šole je za domačo nalogo pod spis z naslovom »Kaj boš, ko boš velik?« napisala kuharica. V osmem razredu, pa je zaradi želje, ki je samo še rasla, morala na razgovor k psihologinji, ki ji je razložila, da kuharska šola zanjo ni primerna, saj ima predobre ocene.

Tako je končala študij ekonomije in deset let delala na vodilnih mestih v gospodarstvu, zadnje leto pa presedlala v akademske vode, medtem ko je zopet razmišljala, če se le ne bi izredno vpisala v srednjo kuharsko šolo. Po letu dni dela na univerzi, ko je dobila možnost, da konča doktorat in pridobi naziv višje predavateljice, je želja prevladala. V začetku naslednjega leta bo postala šefica lokala, kjer bo lahko kulinarično ustvarjala ter se na področju kulinarike tudi strokovno usposabljala.

Kadar ne kuha, se rada popelje s svojim motorjem na izlet in preizkuša kulinariko po Sloveniji in širše, pozimi pa plete in kvačka. Je tudi aktivna članica društva Golding (Društvo za promocijo in dvig kulture pitja piva v Sloveniji), kjer odkriva skrivnosti piva in njegove uporabe v kulinariki.

Zdaj bo svoje znanje in veselje do kuhanja delila tudi z vami. Uživajte ob njenih kulinaričnih mojstrovinah pa dober tek!

 
<< Začetek < Prejšnja 21 22 23 Naslednja > Konec >>

Stran 23 od 23
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti