Bajta
Recepti z Vale




Kuhajmo z Vale: Zeleno, česnovo, čemaževo PDF natisni E-pošta
Prispeval Vale   
Sreda, 04 April 2012 18:56

Ker je zelen, ker mu pravijo divji česen in ker gre za čemaž. Nabiramo ga sedaj (aprila, maja), najdemo ga v vlažnih listnatih gozdovih, kjer je že od nekdaj, popularen pa šele zadnja leta. In ko takole modno pišem o čemažu, mi je vedno hecno, kako ljudje vsako leto ali na vsakih nekaj let odkrivamo stvari, ki so v naravi od nekdaj, sami pa jih nato poveličujemo in kujemo v nebesa, čeprav bi nam morale biti že od nekdaj samoumevne. Enako je bilo svojčas z rukolo. Ždela je tam po primorskih vrtovih in so jo po večini pulili in metali stran, saj je veljala za plevel. Takisto je bilo svojčas s čemažem, ko smo hodili mimo njega, ne da bi kdo sploh pomislil, da bi ga uporabili v kuhinji, sedaj pa je iskan in ga veselo nabiramo. Ampak takšni smo. Modne muhe nas vedno zavedejo in včasih niti niso tako škodljive ali pa so celo zdrave, kot tale čemaževa.

Čemaž

Skratka, moja malenkost je iz čemaža za vas pripravila čemaževe domače rezance. Preden pa vam povem, kako in kaj, naj vas opozorim, da bodite pri dodajanju vode ekstremno pazljivi, saj boste dobili hitro preveč pocasto zmes, če boste pretiravali in iz nje nikakor ne boste mogli narediti rezancev.

Za le-te pa potrebujete:

  • 200g ostre moke
  • 2 jajci
  • 50g čemaža
  • sol
  • malo, res malo vode

Čemaž drobno nasekljajte in ga umesite z moko, jajci in malo vode (ampak res malo) v gladko testo. Zavijte ga v folijo in pustite počivati 30 minut. Nato testo čisto na tanko razvaljajte in ga narežite na poljubno široke rezance. Lahko uporabite tudi strojček za delanje rezancev, sama sem jih pripravila kar ročno. Pustite jih cca eno uro, da se testo malo osuši, nato pa kuhajte v slanem kropu, ki ste mu dodali žličko olja, 10 minut. Medtem, ko kuhate rezance, pripravite poljubno omako, s katero jih boste začinili. Sama sem vrgla v oljčno olje strok sesekljanega česna in ko je zadišalo dodala kislo smetano, sončnična semena, malo muškatnega oreščka, sol in poper ter zabelila.

Čemaž - rezanci

Vam manjka slika rezancev? Tako dobri so bili, da smo jih prej pohrustali, preden sem se jih spomnila poslikati.

 
Kuhajmo z Vale: Šitake PDF natisni E-pošta
Prispeval Vale   
Sreda, 28 Marec 2012 19:03

Šitake ali japonske nazobčanke (ši - vrsta kostanja, take – goba) ali po kitajsko Xiang-gu (dišeča goba) so zelo okusne, hranljive, vsebujejo pa tudi številne zdravilne učinkovine. Znižujejo raven holestorela v krvi, zavirajo rast nekaterih vrst bakterij, virusov in tumorjev, uravnavajo krvni pritisk in krvni sladkor, krepijo imunski sistem, blažijo stres ter blagodejno vplivajo na jetra in ledvice. Seveda jih pri nas v naravi ne bomo našli, jih pa gojimo in zato vedno najdemo na trgovskih policah. Gojijo jih večinoma na lesu, predsvem bukovem, gabrovem, brezovem ali topolovem. Spadajo sicer med cenovno dražje gobe, vendar se njihov nakup zaradi številnih pozitivnih lastnosti, kot tudi odlične arome, izplača.

Tokrat vam ponujam šitake s špageti, za kar, poleg 100g šitak, potrebujete:

  • 400g špagetov ali drugih testenin (to je za 4 normalno lačne osebe)
  • 1 večjo čebulo
  • 3 stroke česna
  • pest sesekljanega svežega peteršilja
  • 70g masla
  • žličko oljčnega olja
  • sol, poper
  • lonček kisle smetane (lahko pa tudi sladke, če vam je bolj všeč)

Medtem, ko čakate, da zavre voda za testenine in jih nato skuhate, pripravite omako. Najprej stopite maslo ter mu dodajte žličko oljčne olja, na čemer nato prepražite čebulo, toliko, da postekleni. Dodajte narezan česen in takoj, ko zadiši še gobice, ki ste jih pred tem samo splaknili z vodo (bolj kot gobe perete, več njihovih zdravilnih učinkov boste sprali) in kar z rokami nalomili na manjše koščke. Osolite, premešajte, počakajte, da spustijo vodo, počakajte, da voda povre, jih malo popecite, poprajte, dodajte kislo smetano in peteršilj, premešatje in vmešajte še kuhane testenine. Postrezite takoj, drugače se vam bo omaka vpila v testenine in ne bodo več dobre.

Šitake oz. japonske nazobčanke

 
Kuhajmo z Vale: Hitro zaflikano PDF natisni E-pošta
Prispeval Vale   
Sreda, 14 Marec 2012 12:14

Včasih me baše cajt, tudi kadar moram napisati tedenski recept za Bajto in sila sem vesela, če imam kaj na zalogi, kot se je to pripetilo danes. Flike! In to zelo ekspresne flike, ker če vam po pravici povem, se ne spomnim točno iz česa sem naredila omako. Še dobro, da se spomnim iz česa so flike. Če pogledam fotografijo, lahko ugibam, da je omaka iz češnjevega paradižnika in mesa, kaj več pa res ne vem in se ne spomnim, zatorej danes recept za flike na hitro.

zafklikane ... flike

Za flike potrebujete vlečeno testo (recept smo že objavili www.bajta.si/kuhajmo-z-vale/recept-struklji), ki ga natrgramo, vržemo v slan krop in kuhamo cca 5 do 10 minut. Odcedimo in zabelimo s poljubno omako.

Hitro pripravljeno, hitro zapisano, hitro delat flike.

 
Kuhajmo z Vale: Zos ali kruhov hren PDF natisni E-pošta
Prispeval Vale   
Sreda, 07 Marec 2012 20:03

Vsak Korošec ve, kaj je to zos, vsi ostali po Sloveniji pa pri tem odpovejo in če jim poveš, da si imel za kosilo zos, so sami v zosu, ker nimajo pojma, kaj točno si jedel. Tudi v Libeliški kuharici piše, da je zos samostojna zelenjavna jed, ki pravzaprav nima ustreznega prevoda, saj ne gre za omako kakršne poznamo v današnji kuhinji, ampak za gosto tekočo hrano, ki ji dodajajo prežganje ali podmet in praviloma zabelijo z ocvirki.

No, na Bajti smo krompirjev zos že delali, danes vam predstavljam hrenov zos oziroma kruhov hren – tipično koroško jed, ki predstavlja del koroškega svatovskega kosila, saj ga postrežejo poleg restanega krompirja in kuhane govedine. Gre za zelo preprost in okusen zos, za katerega potrebujete:

  • pol stare bele štruce ali dve stari žemlji
  • 0,75 l goveje juhe
  • hren
  • žlico kisle smetane

Star kruh narežite na čim manjše kockice in jih prelijte z juho (če juhe nimate, lahko uporabite vodo, vendar hren ne bo več tako okusen). Postavite na štedilnik, zavrite in s stalnim mešanjem brbotajte 15 do 20 minut, da dobite lepo gosto omako. Malo osolite, dodajte nariban hren (koliko je odvisno od tega kako za pekoče ste) in brbotajte naslednjih 20 minut. Ne pozabite mešati, ker se vam bo drugače na dnu osmodil. Na koncu vmešajte še kislo smetano in postrezite.

Kruhov hren

Druga varianta je, da dodate še prežganje in jajčni rumenjak. Tudi to včasih naredim. Nekateri pa celo dodajo naribano jabolko, ampak ker sem na splošno neljubitelj jabolk, tega ne počnem.

Nekateri ga sploh ne kuhajo. Enostavno prelijejo kruh z juho, dodajo hren, dobro premešajo in postrežejo.

Streže se kot priloga h krompirju ali mesu, ampak sama ga imam tako rada, da sta mi v bistvu krompir in meso priloga k zosu.

Vam pa moram povedati, da ga bom naslednjič jedla čez teden dni. Mama Zinka in Ata Jože namreč praznujeta zlato poroko, ki jo bomo ovenčali tudi s pravim koroškim svatoskim kosilom, na katerem hrenov zos ne bo manjkal. 50 let! Si lahko mi mlajši sploh predstavljamo, kako je biti poročen 50 let? Hvalevredno, v dobrem in slabem, pa še mene prenašata 38 let.

Kruhov hren

 
Kuhajmo z Vale: Štruklji PDF natisni E-pošta
Prispeval Vale   
Sreda, 29 Februar 2012 21:25

Eni zame, drugi za mojega dragega. Eni tipično koroški – v mleku, drugi netipični na sploh – z mesom.

Štruklji

Skratka, če še ne veste, sem postala pred kratkim navdušenec priprave vlečenega testa doma. Saj vem, boste porekli, narediti vlečeno testo je mačji kašelj in tako pravi sedaj tudi moja malenkost, ampak moj prvi poskus je bil tako beden, da vlečenega testa potem nisem upala več zamesiti reci in piši 10 let ter sem ga redno kupovala v trgovini, do nedavnega, ko sem se svojemu strahu uprla, zamesila še enkrat in od veselja skakala, ko se je testo vleklo po dolgem in počez po mizi, ne da bi se strgalo ali bilo pretrdo. Receptura je sledeča:

  • 200g ostre moke
  • 20g oljčnega olja
  • 120g mlačne vode
  • ščepec soli

Zamesite, premažite z oljem in pustite počivati na sobni temperaturi pokrito vsaj pol ure, nadev pa pripravite iz:

  • 250g domače skute
  • 1 lončka kisle smetane
  • pesti drobtin
  • ščepca soli

Testo lepo raztegnite po mizi po dolgem in počez ter ga namažite z nadevom do polovice. Zvijte, nato pa iz štruce narežite majhne žepke, ki jih skuhajte za tipično koroško varianto v litru slanega mleka, ki ste mu dodali 2 dcl vode in pol lončka kisle smetane, za netipčno varianto z mesom pa v slani vodi. Kuhajte jih 10 minut.

Štruklji na dva načina.

Mlečne potem pohrustajte lepo v mleku, netipične pa zabelite z omako, ki ste jo pripravili tako, da ste čebulo prepražili na večji žlici masla (kar fajn mastno naj bo), ji dodali na koščke narezano svinjino, jo popekli, podušili in na koncu dodali žlico drobtin.

Če vam nobena varianta ni všeč in imate raje sladke štruklje, dodajte v nadev dve žlici sladkorja (lahko tudi rozine), skuhajte v vodi in postrezite z brusnično marmelado in sladko smetano, lahko jih prelijete z vročim vanilijevim pudingom ali pa preprosto s čokoladnim prelivom.

Skratka štruklji so fajn, slani ali sladki in ponujajo raznolike gurmanske užitke.

 
<< Začetek < Prejšnja 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Naslednja > Konec >>

Stran 3 od 23
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti