Bajta Zabava Kuhajmo z Vale Kuhajmo z Vale: Zos ali kruhov hren

Naključno iz intervjujev in kolumen

Intervju: Roman Plesec
Jure Lesjak | Sreda, 10. september 2008

Roman Plesec "Osnovni cilj je zagotovo obstanek v ligi, vendar pa so naše želje v tej sezoni nekoliko večje, ker je ta cilj prisoten že nekaj let. Vsi v klubu si želimo nekaj več, želimo si boljših rezultatov, želimo se približati sredini lestvice in bolj mirno odigrati prvenstvo"

Naključno poiskano iz Kšajtnih

article thumbnailRoman Rozina: Šumijo besede domače (2011)
Sobota, 26. marec | Aleksandra Kocmut

V zbirki sedmih kratkih zgodb pred nami zašumi nabirka besed, stavkov, pomenov, podpomenov, ki jih vsrkamo na mah, tečejo pa, kot nakazujejo oznake ob naslovu vsake zgodbe, legato, grandioso … – kajti tudi besede so glasba. V Rozinovi knjigi vam bo...


Fotografski profil

Pasica

Na Forumu so poved'li

"Zakaj alpinisti to pocnejo najbrž noben, ki se s tem ne ukvarja, ne zastopi. Dejstvo je, da vsekakor ne gre samo za vzpon sam. Temvec dozivljanje nekih obcutij, ki te zavejo minljivosti, ter te naredijo zivega.

Gre za zaupanje, prijateljstvo,strah, jok ter sreco. Vsekakor je pa najvecji uspeh ekstremnega alpinizma, da ostanes ziv..."

MACEK razmišlja o vrhunskem alpinizmu.


Kuhajmo z Vale: Zos ali kruhov hren PDF natisni E-pošta
Vale   
Sreda, 07. marec 2012 20:03

Vsak Korošec ve, kaj je to zos, vsi ostali po Sloveniji pa pri tem odpovejo in če jim poveš, da si imel za kosilo zos, so sami v zosu, ker nimajo pojma, kaj točno si jedel. Tudi v Libeliški kuharici piše, da je zos samostojna zelenjavna jed, ki pravzaprav nima ustreznega prevoda, saj ne gre za omako kakršne poznamo v današnji kuhinji, ampak za gosto tekočo hrano, ki ji dodajajo prežganje ali podmet in praviloma zabelijo z ocvirki.

No, na Bajti smo krompirjev zos že delali, danes vam predstavljam hrenov zos oziroma kruhov hren – tipično koroško jed, ki predstavlja del koroškega svatovskega kosila, saj ga postrežejo poleg restanega krompirja in kuhane govedine. Gre za zelo preprost in okusen zos, za katerega potrebujete:

  • pol stare bele štruce ali dve stari žemlji
  • 0,75 l goveje juhe
  • hren
  • žlico kisle smetane

Star kruh narežite na čim manjše kockice in jih prelijte z juho (če juhe nimate, lahko uporabite vodo, vendar hren ne bo več tako okusen). Postavite na štedilnik, zavrite in s stalnim mešanjem brbotajte 15 do 20 minut, da dobite lepo gosto omako. Malo osolite, dodajte nariban hren (koliko je odvisno od tega kako za pekoče ste) in brbotajte naslednjih 20 minut. Ne pozabite mešati, ker se vam bo drugače na dnu osmodil. Na koncu vmešajte še kislo smetano in postrezite.

Kruhov hren

Druga varianta je, da dodate še prežganje in jajčni rumenjak. Tudi to včasih naredim. Nekateri pa celo dodajo naribano jabolko, ampak ker sem na splošno neljubitelj jabolk, tega ne počnem.

Nekateri ga sploh ne kuhajo. Enostavno prelijejo kruh z juho, dodajo hren, dobro premešajo in postrežejo.

Streže se kot priloga h krompirju ali mesu, ampak sama ga imam tako rada, da sta mi v bistvu krompir in meso priloga k zosu.

Vam pa moram povedati, da ga bom naslednjič jedla čez teden dni. Mama Zinka in Ata Jože namreč praznujeta zlato poroko, ki jo bomo ovenčali tudi s pravim koroškim svatoskim kosilom, na katerem hrenov zos ne bo manjkal. 50 let! Si lahko mi mlajši sploh predstavljamo, kako je biti poročen 50 let? Hvalevredno, v dobrem in slabem, pa še mene prenašata 38 let.

Kruhov hren

 

Zadnje objave na Bajti


mediji-javni.jpeg
Četrtek, 24 april 2014 12:29
DSC06203.jpg
Četrtek, 24 april 2014 11:49
kolesarji-txt.jpg
Četrtek, 24 april 2014 06:42
literarni-txt.jpg
Torek, 22 april 2014 13:23
bajta-pasica-bd.jpg
Ponedeljek, 21 april 2014 10:07
ak-ravne-1.jpg
Sobota, 19 april 2014 11:24
deplasiran-svet.jpg
Petek, 18 april 2014 08:45
poetry.jpg
Četrtek, 17 april 2014 10:29
danes-je-nov-dan.jpg
Četrtek, 17 april 2014 06:13

Naključno naštrikana proizvajalca smeha

Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti