Bajta Zabava Kuhajmo z Vale Kuhajmo z Vale: Zos ali kruhov hren

Naključno iz intervjujev in kolumen

Ne spletna, ampak družbena nestrpnost
Jernej Prodnik | Sreda, 23 Februar 2011
Jernej Prodnik

"Vsako zgodovinsko obdobje ima točno takšno komunikacijsko konfiguracijo, kot si jo zasluži. Ali ni tukaj očitne povezave, morda naenkrat ne živimo v zgodovinskem obdobju, ki prisega na kreativno destrukcijo vsega, kar na trgu ne more uspešno preživeti?"

Naključno poiskano iz Kšajtnih

article thumbnailŠtiri desetletja Temne strani meseca
Ponedeljek, 01. April | Jernej Amon Prodnik

Pred dobrim tednom je minilo štiri desetletja od izida albuma The Dark Side of the Moon. Pisalo se je leto 1973, marec. Skupina Pink Floyd je enega najbolj znanih albumov vseh časov snemala slabo leto, od maja 1972. Njegovi prvi osnutki so nastali že ...


Fotografski profil

Pasica
Kuhajmo z Vale: Zos ali kruhov hren PDF natisni E-pošta
Prispeval Vale   
Sreda, 07 Marec 2012 20:03

Vsak Korošec ve, kaj je to zos, vsi ostali po Sloveniji pa pri tem odpovejo in če jim poveš, da si imel za kosilo zos, so sami v zosu, ker nimajo pojma, kaj točno si jedel. Tudi v Libeliški kuharici piše, da je zos samostojna zelenjavna jed, ki pravzaprav nima ustreznega prevoda, saj ne gre za omako kakršne poznamo v današnji kuhinji, ampak za gosto tekočo hrano, ki ji dodajajo prežganje ali podmet in praviloma zabelijo z ocvirki.

No, na Bajti smo krompirjev zos že delali, danes vam predstavljam hrenov zos oziroma kruhov hren – tipično koroško jed, ki predstavlja del koroškega svatovskega kosila, saj ga postrežejo poleg restanega krompirja in kuhane govedine. Gre za zelo preprost in okusen zos, za katerega potrebujete:

  • pol stare bele štruce ali dve stari žemlji
  • 0,75 l goveje juhe
  • hren
  • žlico kisle smetane

Star kruh narežite na čim manjše kockice in jih prelijte z juho (če juhe nimate, lahko uporabite vodo, vendar hren ne bo več tako okusen). Postavite na štedilnik, zavrite in s stalnim mešanjem brbotajte 15 do 20 minut, da dobite lepo gosto omako. Malo osolite, dodajte nariban hren (koliko je odvisno od tega kako za pekoče ste) in brbotajte naslednjih 20 minut. Ne pozabite mešati, ker se vam bo drugače na dnu osmodil. Na koncu vmešajte še kislo smetano in postrezite.

Kruhov hren

Druga varianta je, da dodate še prežganje in jajčni rumenjak. Tudi to včasih naredim. Nekateri pa celo dodajo naribano jabolko, ampak ker sem na splošno neljubitelj jabolk, tega ne počnem.

Nekateri ga sploh ne kuhajo. Enostavno prelijejo kruh z juho, dodajo hren, dobro premešajo in postrežejo.

Streže se kot priloga h krompirju ali mesu, ampak sama ga imam tako rada, da sta mi v bistvu krompir in meso priloga k zosu.

Vam pa moram povedati, da ga bom naslednjič jedla čez teden dni. Mama Zinka in Ata Jože namreč praznujeta zlato poroko, ki jo bomo ovenčali tudi s pravim koroškim svatoskim kosilom, na katerem hrenov zos ne bo manjkal. 50 let! Si lahko mi mlajši sploh predstavljamo, kako je biti poročen 50 let? Hvalevredno, v dobrem in slabem, pa še mene prenašata 38 let.

Kruhov hren

 

Zadnje objave na Bajti


kolegice.jpg
Torek, 10 November 2015 19:22
Natalija
Ponedeljek, 09 November 2015 11:15
risa_a5.jpg
Nedelja, 08 November 2015 10:51
TaborZdravihSol2015.jpg
Torek, 27 Oktober 2015 21:12
povabimmail.jpg
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 19:20
kks_logo.jpg
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 19:06
coverbringit.png
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 18:20
zborovske-mohorjan.jpg
Četrtek, 15 Oktober 2015 22:41
PesniskaOlimpijada2015.PNG
Sreda, 23 September 2015 19:23

Naključno naštrikana proizvajalca smeha

Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti