Bajta Zabava Kuhajmo z Vale Kuhajmo z Vale: Moj zimski čaj

Naključno iz intervjujev in kolumen

Osnove praktične politične ekonomije: razlika med socializmom in socialno demokracijo
Jernej Amon Prodnik | Torek, 05 Februar 2013
Jernej Prodnik

"Skratka, ko bo naslednjič kateri izmed politikov prodajal bučke o socializmu, ga vprašajte, zakaj nima pojma niti o osnovnih kategorijah politične ekonomije in zgodovine Evrope dvajsetega stoletja ... Pa vseeno odloča o naši skupni usodi."

Naključno poiskano iz Kšajtnih

Fotografski profil

Pasica
Kuhajmo z Vale: Moj zimski čaj PDF natisni E-pošta
Prispeval Vale   
Nedelja, 09 December 2012 10:22

Dejstvo je, da v zimskem času popijemo dosti več čaja kot sicer. In dejstvo je, da nam v tem decembrskem času zelo pašejo tako imenovani božični čaji, ki ponavadi vsebujejo cimet, pimet in klinčke, ki nas privlačijo predvsem s svojimi vonjami. Dejstvo pa je tudi, da si takšen čaj lahko pripravimo sami iz svežih začimb. Kot tak diši lepše, pa še zdravilnejši je.

Sestavine za zimski čaj.

Danes vam predstavljam moj zimski čaj z ingverjem. Ingver uporabljam v svoji kuhinji kot začimbo in kot »zdravilo«, tako svežega kot v prahu. Gre namreč za izredno zdravilno rastlino, saj spada med najmočnejše antioksidante, pomaga pa tudi pri slabi prebavi, je odličen pri preprečevanju morske bolezni oziroma slabosti med potovanjem, stimulira krvni obtok (zato sama pijem čaj z ingverjem, da me ne zebe), sprošča periferno ožilje, pomaga pri vnetju grla, lajša izkašljevanje, ima antiseptične lastnosti in še kaj bi se našlo.

V kombinaciji s cimetom, ki je prav tako dober za preprečevanje prehlada, je dober za prebavo, pomaga pri ženskih težavah, lajša izčrpanost, povečuje prekrvavljenost, preganja zimsko otožnost, z dodanimi klinčki, ki preprečujejo bruhanje, pomagajo pri hujšanju, pospešujejo prebavo in so hkrati afrodiziak ter sokom limone in žličko medu, je to super zdravilni, pa še presneto dober zimski čaj.

Pri tem naj opozorim vse, ki ingverja niste vajeni, da pazite pri doziranju le-tega, saj je zelo pekoč, če ga malo predozirate, zato naj tukaj velja pravilo manj je več, dokler se ga ne navadite.

Torej, če ponovimo, za moj zimski čaj potrebujete (velja za 3 dcl tekočine oz. eno osebo):

  • žličko nastrganega svežega ingverja
  • ščepec mletega cimeta
  • ščepec celih klinčkov
  • sok pol limone
  • žličko medu

Svež ingver nastrgajte kar z lupilcem za krompir, če pa želite intenzivnejši okus ingverja, ga drobno naribajte. Dodajte cimet in klinčke ter prelijte s 3 dcl vrele vode. Pokrijte in pustite stati 15 minut. Precedite v skodelico, dodajte limonin sok in med ter uživajte v okusu in vonju. Če pa si boste zraven privoščili še kakšen dober božični piškot, bo užitek podvojen.

 

Zadnje objave na Bajti


images/stories/articles.jpg
Ponedeljek, 16 Maj 2016 20:07
kolegice.jpg
Torek, 10 November 2015 19:22
Natalija
Ponedeljek, 09 November 2015 11:15
risa_a5.jpg
Nedelja, 08 November 2015 10:51
TaborZdravihSol2015.jpg
Torek, 27 Oktober 2015 21:12
povabimmail.jpg
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 19:20
kks_logo.jpg
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 19:06
coverbringit.png
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 18:20
zborovske-mohorjan.jpg
Četrtek, 15 Oktober 2015 22:41

Naključno naštrikana proizvajalca smeha

Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti