Bajta Zabava Kuhajmo z Vale Kuhajmo z Vale: Terjet, tarjet, tirjet, trjet

Naključno iz intervjujev in kolumen

Poglavja spopadov
Petra Lesjak Tušek, Večer | Sobota, 10 Januar 2009
Petra Lesjak Tušek "Po logiki vračanja udarcev utegne nova uprava postati novo poglavje lastniških spopadov. Udarci bodo tako ali drugače najbolj prizadeli najšibkejše. Njihov edini spopad pa je (le) vsakdanje preživetje."

Naključno poiskano iz Kšajtnih

Fotografski profil

Pasica
Kuhajmo z Vale: Terjet, tarjet, tirjet, trjet PDF natisni E-pošta
Prispeval Vale   
Sobota, 29 December 2012 23:02

Hja. Pri nas mu rečemo terjet. Če ga pogooglam, dobim dva zadetka edino pod tarjet in kljub temu, da gre, tako kot pri mežrlu, za tipično koroško jed, ki je ne boste našli nikjer drugje kot pri nas na Koroškem, jo pozna še bore malo Korošcev. Torej, ker mu pri nas rečemo terjet, naj bo terjet. Mama Zinka ga pripravi samo ob velikih praznikih, kot so Božič, Staro leto in Velika noč, čeprav nihče v družini ne bi bil slabe volje, če bi ga pripravili tudi kdaj kar tako. In čeprav se vsak, ki mu razlagam, iz česa je sestavljen, zmrdne in se zmrdne tudi, ko ga dobi serviranega v posodici, se ne zmrduje več, ko ga poskusi. Bodite pravi Korošci in si ga pripravite. Je tako zelo osvežujoč in prav prija po večerji, pa še čisto enostaven je za pripravo, saj je vse kar potrebujete:

  • nekaj fino na tanko narezanih rezin starih in fino posušenih žemljic ali belega kruha, lahko pa uporabite kar prepečenec
  • ¾ litra belega vina
  • ¼ litra vode
  • sladkor
  • cimet
  • klinčke
  • rožmarin
Terjet

Gre pa takole. Če boste uporabili rezine kruha, morajo biti le-te res fino posušene, že malo zapečene. V loncu zakuhajte vino z vodo, ga sladkajte po okusu, dodajte vse začimbe in prevrite. Vse to zlijte na kruh, ki ste ga zložili v posodo in ohladite. Čez noč pustite v hladilniku in naslednji dan postrezite kot sladico po kosilu ali večerji. Verjemite, zares je dober. Še boljši bo, če ga boste pripravili iz domačega reznega mošta, ljubitelji rdečega vina, pa ga lahko pripravite na rdeče.
 

Zadnje objave na Bajti


images/stories/articles.jpg
Ponedeljek, 16 Maj 2016 20:07
kolegice.jpg
Torek, 10 November 2015 19:22
Natalija
Ponedeljek, 09 November 2015 11:15
risa_a5.jpg
Nedelja, 08 November 2015 10:51
TaborZdravihSol2015.jpg
Torek, 27 Oktober 2015 21:12
povabimmail.jpg
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 19:20
kks_logo.jpg
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 19:06
coverbringit.png
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 18:20
zborovske-mohorjan.jpg
Četrtek, 15 Oktober 2015 22:41

Naključno naštrikana proizvajalca smeha

Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti