Bajta Zabava Kuhajmo z Vale Kuhajmo z Vale: Krompir

Naključno iz intervjujev in kolumen

Intervju: Domen Karničnik - fuzbal po ameriško
Domen Bogataj | Ponedeljek, 21 November 2011
Domen Karničnik

"Če primerjam samo formulacijo igre in taktiko, je naša igra kar precej podobna ameriški, tam je mogoče več podaj, več pa imajo tudi igralnih akcij. Mi se jih naučimo okoli štirideset, oni jih imajo okoli dvesto."

Naključno poiskano iz Kšajtnih

Fotografski profil

Pasica
Kuhajmo z Vale: Krompir PDF natisni E-pošta
Prispeval Vale   
Sreda, 29 Junij 2011 20:28

Kaj bi brez krompirja, ki ga je v Evropo pritresel iz Južne Amerike Krištof Kolumb? In kaj bi brez Marije Terezije, ki ga je pretresla v naše kraje, ker je hotela izboljšati prehrano prebivalstva? Pa kaj bi pel Milan Kamnik namesto:

»Tut jes 'mam en krompir,
da zvečer biv je mir,
da h Toniju s'n vahko šov na pir.«

Hja, ne vemo. Riža sigurno ne bi gojili, ker za to nimamo primernega podnebja, bi pa verjetno delali več testenin oziroma izdelkov iz moke ter pojedli več kruha.

Krompirjeva poslastica

No, ampak krompir imamo, radi ga imamo, pripravljamo ga na nešteto načinov in večina nas ima najraje mladega, ki smo ga že pobrali iz zemlje. Pri nas doma imamo kiflerja, ki se kar topi v ustih in najraje pripravim ocvrtega, ki ga nato postrežemo s polno skledo mlade zelene solate. Je pa res, da je pri peki mladega krompirja na olju potrebna pazljivost, da nimamo preveč pokritega, ker se potem skuha namesto ocvre in je premasten, premalo zapečen in nič dober.

Moj nasvet je sledeči: Krompir očistite in osušite, olje dobro segrejte (olja naj ne bo preveč, kar pomeni, da ga nalijete v posodo toliko, da ga je do polovice krompirja), vanj stresite krompir in ga najprej cca 5 do 10 minut cvrite pokritega, nato ga previdno premešajte ter cvrite odkritega. Vmes ga vsake toliko premešajte, da ne bo zapečen samo z ene strani. Pečenega predenite v posodo, ki ste jo obložili s papirnato brisačo, ki bo lepo popivnala odvečno olje. Brisačo odstranite, krompir osolite, mu dodajte na koščke narezan svež mlad ovčji sir z orehi, na koščke narezano slanino ter nasekljan šnitloh s strokom česna. Vse skupaj pokrijte in dobro pretresite, da se sestavine med sabo premešajo. Pustite stati še par minut ter postrezite kot glavno jed ali kot prilogo k mesu.

 

Zadnje objave na Bajti


images/stories/articles.jpg
Ponedeljek, 16 Maj 2016 20:07
kolegice.jpg
Torek, 10 November 2015 19:22
Natalija
Ponedeljek, 09 November 2015 11:15
risa_a5.jpg
Nedelja, 08 November 2015 10:51
TaborZdravihSol2015.jpg
Torek, 27 Oktober 2015 21:12
povabimmail.jpg
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 19:20
kks_logo.jpg
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 19:06
coverbringit.png
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 18:20
zborovske-mohorjan.jpg
Četrtek, 15 Oktober 2015 22:41

Naključno naštrikana proizvajalca smeha

Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti