Bajta Zabava Kuhajmo z Vale Kuhajmo z Vale: Svinjski kare

Naključno iz intervjujev in kolumen

Volim te, ne ljubim te. Balkan party za razmišljanje.
Nina Meh (*projekt Lopa) | Ponedeljek, 31 Oktober 2011
Nina Meh

"Balkanofil potrebuje Slovenca - kmeta in negativno označbo, ki jo nanj prilepi, da lahko svojo pozicijo popolne balkanskosti šele zagovarja. Slovenofil potrebuje Balkanca - koruptivnega divjaka in njegovo negativno označbo."

Naključno poiskano iz Kšajtnih

Fotografski profil

Pasica
Kuhajmo z Vale: Svinjski kare PDF natisni E-pošta
Prispeval Vale   
Sreda, 02 Februar 2011 19:44

Čeprav sem mestni otrok, sem dosti otroštva preživela na kmetijah pri sorodnikih in prijateljih. Na vse imam zelo lepe spomine. Od tega, kako smo se podili za kurami in zajci, do pokanja s karbidom za 1. maj, predvsem pa na dobro jedačo in pijačo. In ta jedača se tu pa tam še vedno znajde v našem hladilniku, ko imajo sorodniki in prijatelji koline in smo jih potem delček deležni tudi mi, kar je neprecenljivo. Ni ga namreč čez domače meso.

Tako sem oni dan dobila domač svinjski kare. Kosti sem porabila za kreftno župo, meso pa sem razrezala v malo debelejše zrezke ter jih pripravila v omaki s paradižniki češnjevci in mlado čebulo. Zraven sem postregla restan krompir, ki sem ga začinila z nasekljanim peteršiljem in zopet smo na koncu lizali ne samo prste, temveč tudi krožnike.

Svinjski kare

Vse, kar potrebujete, je:

  • pol kile svinjskega kareja brez kosti
  • šop mlade čebule
  • 150g paradižnika češnjevca
  • 1 večji strok česna
  • pest naribanega mladega ovčjega sira
  • ščepec mletega popra z začimbami
  • žličko svinjske masti

V ponvi segretje svinjsko mast in nato z obeh strani na hitro popecite zrezke, ki ste jih pripravili iz svinjskega kareja ter jih osolili, do zlato rumene barve. Zalijte z vodo (če imate juho toliko boljše), toliko, da so prekriti, dodajte mlado čebulo, na polovico razrezane paradižnike ter na majhnem ognju (toliko, da brbota) kuhajte 30 minut. Vmes vsake toliko malo premešajte. Na koncu dodajte stisnjen strok česna, ovčji sir ter poper, kuhajte še 5 minut ter postrezite.

 

 

Zadnje objave na Bajti


megamalckovazabava2015utrinek.jpg
Ponedeljek, 16 Maj 2016 20:07
kolegice.jpg
Torek, 10 November 2015 19:22
Natalija
Ponedeljek, 09 November 2015 11:15
risa_a5.jpg
Nedelja, 08 November 2015 10:51
TaborZdravihSol2015.jpg
Torek, 27 Oktober 2015 21:12
povabimmail.jpg
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 19:20
kks_logo.jpg
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 19:06
coverbringit.png
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 18:20
zborovske-mohorjan.jpg
Četrtek, 15 Oktober 2015 22:41

Naključno naštrikana proizvajalca smeha

Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti