Bajta Zabava Kuhajmo z Vale Kuhajmo z Vale: Štruklji

Naključno iz intervjujev in kolumen

Intervju: Matjaž Mrdavšič, Gradovi kralja Matjaža
Jure Lesjak, foto: Igor Ranc | Torek, 20 Januar 2009
Matjaž Mrdavšič "Skozi leta mi je prireditev prirasla k srcu, na začetku sem bil še posebej vesel in navdušen, ker se je začelo govoriti o Podpeci, na kar smo bili zelo ponosni."

Naključno poiskano iz Kšajtnih

Fotografski profil

Pasica
Kuhajmo z Vale: Štruklji PDF natisni E-pošta
Prispeval Vale   
Sreda, 29 Februar 2012 21:25

Eni zame, drugi za mojega dragega. Eni tipično koroški – v mleku, drugi netipični na sploh – z mesom.

Štruklji

Skratka, če še ne veste, sem postala pred kratkim navdušenec priprave vlečenega testa doma. Saj vem, boste porekli, narediti vlečeno testo je mačji kašelj in tako pravi sedaj tudi moja malenkost, ampak moj prvi poskus je bil tako beden, da vlečenega testa potem nisem upala več zamesiti reci in piši 10 let ter sem ga redno kupovala v trgovini, do nedavnega, ko sem se svojemu strahu uprla, zamesila še enkrat in od veselja skakala, ko se je testo vleklo po dolgem in počez po mizi, ne da bi se strgalo ali bilo pretrdo. Receptura je sledeča:

  • 200g ostre moke
  • 20g oljčnega olja
  • 120g mlačne vode
  • ščepec soli

Zamesite, premažite z oljem in pustite počivati na sobni temperaturi pokrito vsaj pol ure, nadev pa pripravite iz:

  • 250g domače skute
  • 1 lončka kisle smetane
  • pesti drobtin
  • ščepca soli

Testo lepo raztegnite po mizi po dolgem in počez ter ga namažite z nadevom do polovice. Zvijte, nato pa iz štruce narežite majhne žepke, ki jih skuhajte za tipično koroško varianto v litru slanega mleka, ki ste mu dodali 2 dcl vode in pol lončka kisle smetane, za netipčno varianto z mesom pa v slani vodi. Kuhajte jih 10 minut.

Štruklji na dva načina.

Mlečne potem pohrustajte lepo v mleku, netipične pa zabelite z omako, ki ste jo pripravili tako, da ste čebulo prepražili na večji žlici masla (kar fajn mastno naj bo), ji dodali na koščke narezano svinjino, jo popekli, podušili in na koncu dodali žlico drobtin.

Če vam nobena varianta ni všeč in imate raje sladke štruklje, dodajte v nadev dve žlici sladkorja (lahko tudi rozine), skuhajte v vodi in postrezite z brusnično marmelado in sladko smetano, lahko jih prelijete z vročim vanilijevim pudingom ali pa preprosto s čokoladnim prelivom.

Skratka štruklji so fajn, slani ali sladki in ponujajo raznolike gurmanske užitke.

 

Zadnje objave na Bajti


images/stories/articles.jpg
Ponedeljek, 16 Maj 2016 20:07
kolegice.jpg
Torek, 10 November 2015 19:22
Natalija
Ponedeljek, 09 November 2015 11:15
risa_a5.jpg
Nedelja, 08 November 2015 10:51
TaborZdravihSol2015.jpg
Torek, 27 Oktober 2015 21:12
povabimmail.jpg
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 19:20
kks_logo.jpg
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 19:06
coverbringit.png
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 18:20
zborovske-mohorjan.jpg
Četrtek, 15 Oktober 2015 22:41

Naključno naštrikana proizvajalca smeha

Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti