Bajta Zabava Kuhajmo z Vale Kuhajmo z Vale: Šparglji tako in drugače

Naključno iz intervjujev in kolumen

Volim te, ne ljubim te. Balkan party za razmišljanje.
Nina Meh (*projekt Lopa) | Ponedeljek, 31 Oktober 2011
Nina Meh

"Balkanofil potrebuje Slovenca - kmeta in negativno označbo, ki jo nanj prilepi, da lahko svojo pozicijo popolne balkanskosti šele zagovarja. Slovenofil potrebuje Balkanca - koruptivnega divjaka in njegovo negativno označbo."

Naključno poiskano iz Kšajtnih

Fotografski profil

Pasica
Kuhajmo z Vale: Šparglji tako in drugače PDF natisni E-pošta
Prispeval Vale   
Petek, 08 April 2011 18:01

Pred letom dni, natančneje 14. aprila, sem vam napisala recept za fritajo z divjimi šparglji. Pomlad je tu, šparglji kukajo na plano in tako kot vsako leto, smo jih tudi letos dobili par šopkov od našega pobiralca špargljev, ki sliši na ime Emir. Šopek je bil tako mlad, da bi lahko jedli surove, ampak smo se vseeno odločili, da jih pripravimo enkrat s testeninami, drugič z rižem. Ampak, preden se jih lotite, še en majhen nasvet. Mlade divje šparglje lahko, kot sem že povedala, jeste surove, tako, da predhodno kuhanje ni potrebno, razen, če vas moti njihova grenkoba. V tem primeru jih najprej na hitro blanširajte (cca 5 minut) in nato vodo odcedite, tako boste dobili manj grenko omako.

Šparglji v paštiZa osnovno omako potrebujete:

  • dve mladi čebuli
  • šopek špargljev
  • pol lončka kisle smetane
  • zajetno žlico masla
  • sol

Šparglje splahnite v vodi in jih nalomite na manjše koščke. Tam, kjer se ne lomijo, niso več užitni. Čebulo naseckajte in jo na hitro popražite na maslu. Dodajte šparglje, pražite še par minut, zalijete s kislo smetano, solite in pustite brbotati. V tem času skuhajte testenine. Le-te nato vmešajte v omako ter posujete s parmezanom. Če vam pri vsem skupaj manjka meso, dodajte pri praženju čebule še koščke pršuta ali slanine.

Rižota je bila pripravljena malo drugače. Ker gre za divje šparglje, je tudi rižota malo divja in morda bo kdo porekel, da tole pač ne gre skupaj, ampak bilo je odlično. Osnova je enaka kot pri omaki za testenine, potrebujete pa še tri žlice mase za krvavice. Gre pa takole.

Na maslu popražite čebulo, ji dodajte šparglje, par minut pražite ter dodajte skodelico divjega riža. Počakajte, da riž postekleni, osolite ter zalijete z dvojno količino vode, kot ste imeli riža. Pokrito kuhajte na majhnem ognju, dokler riž ne popije skoraj vse vode. Medtem v ponvi specite maso za krvavice, ki ste ji dodali ščepec majarona in poper. Na koncu vmešajte dve žlici kisle smetane ter kuhajte še par minut. Čisto na koncu dodajte pečeno maso od krvavic, dobro premešajte ter postrezite s parmezanom.

Rižota s šparglji

 

 

Zadnje objave na Bajti


images/stories/articles.jpg
Ponedeljek, 16 Maj 2016 20:07
kolegice.jpg
Torek, 10 November 2015 19:22
Natalija
Ponedeljek, 09 November 2015 11:15
risa_a5.jpg
Nedelja, 08 November 2015 10:51
TaborZdravihSol2015.jpg
Torek, 27 Oktober 2015 21:12
povabimmail.jpg
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 19:20
kks_logo.jpg
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 19:06
coverbringit.png
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 18:20
zborovske-mohorjan.jpg
Četrtek, 15 Oktober 2015 22:41

Naključno naštrikana proizvajalca smeha

Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti