Bajta Zabava Kuhajmo z Vale Kuhajmo z Vale: Spätzli

Naključno iz intervjujev in kolumen

Politično komuniciranje, mediji in volitve 2008
Tomaž Ranc, urednik časnika Večer | Sobota, 10 Maj 2008
Tomaž Ranc - Politično komuniciranje, mediji in volitve 2008 "Volivci pod Alpami so na volitvah že večkrat povedali, da raje obkrožijo povezovalne, nekofliktne, pozitivne kandidate. Lažnivce spregledajo, igralce kaznujejo. A kakšna je realnost nekaj mesecev pred volitvami? Politične stranke in konkurente, muči precejšnje medsebojno nezaupanje ..."

Naključno poiskano iz Kšajtnih

Fotografski profil

Pasica
Kuhajmo z Vale: Spätzli PDF natisni E-pošta
Prispeval Vale   
Četrtek, 23 Junij 2011 16:51

Končno, a ne? Sicer fotografirani z mobilnim telefonom, ker je moja malenkost pozabila fotoaparat doma, ampak vseeno. Spätzli.

Spätzli so neke vrste vlivanci in jih poznajo v Avstriji, Nemčiji in Švici dvoje vrst oziroma oblike. Okrogle in dolge. Meni so ljubši okrogli. In glede na obliko, se prodajajo tudi napravice za izdelovanje spätzlov. Takšne, s katerimi narediš okrogle in takšne, s katerimi narediš dolge. Je pa res, da si lahko pomagate tudi z navadim cedilom, samo malo več packarije je.

Spätzle

Spätzli so taka vsestransko uporabna jed. Lahko jih uživamo kot prilogo h golažu in zrezkom v omaki, lahko pa kot samostojno jed zapečene v ponvi s sirom. Sama sem jih tokrat pripravila v sirim, vendar ne v ponvi, ker nas je bilo dosti jedcev, ampak kar iz pratfona.

Gre pa čisto enostavno. Vzamite toliko jajc, kolikor je oseb, ki bodo spätzle jedli. Potem pa na eno jajce dodajte 100g ostre moke (ne dodajajte gladke, ker boste imeli packarijo vseh packarij) in na teh 100g ostre moke dodajte še 30 do 50ml vode ter ščepec soli. Vse skupaj
»zašprudlajte« z leseno kuhalnico v gladko gosto zmes, ki jo nato s pomočjo izdelovalca spätzlov »zribajte« v  slan krop v katerega ste dodali še žličko masla. Kuhajte jih 5 minut, jih odcedite ter postrezite h glavni jedi ali pa jih popecite v ponvi v kateri ste raztopili maslo ter dodali sir.  

Enostavno, dobro in nasitno. In če se vam jih doma ne da packati, pojdite do najbližje trgovine, kupite vlivance ter jih pripravite na enak način. Niso sicer spätzli, so pa najboljši približek.

spätzli

 

Zadnje objave na Bajti


images/stories/articles.jpg
Ponedeljek, 16 Maj 2016 20:07
kolegice.jpg
Torek, 10 November 2015 19:22
Natalija
Ponedeljek, 09 November 2015 11:15
risa_a5.jpg
Nedelja, 08 November 2015 10:51
TaborZdravihSol2015.jpg
Torek, 27 Oktober 2015 21:12
povabimmail.jpg
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 19:20
kks_logo.jpg
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 19:06
coverbringit.png
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 18:20
zborovske-mohorjan.jpg
Četrtek, 15 Oktober 2015 22:41

Naključno naštrikana proizvajalca smeha

Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti