Bajta Zabava Kuhajmo z Vale Kuhajmo z Vale: Kulinarično mrtvilo

Naključno iz intervjujev in kolumen

"Naravna družina" je politični mit
Nina Meh | Sreda, 28 April 2010
Nina Meh

"Vendar pa, ko sprememba postane "normalna", zaznamovanost izgine. Namesto, da se spravljamo na uboge otroke, kako bodo zaznamovani, zahtevajmo raje od družbe, naj se začne obnašati enakopravno do vseh!"

Naključno poiskano iz Kšajtnih

Fotografski profil

Pasica
Kuhajmo z Vale: Kulinarično mrtvilo PDF natisni E-pošta
Prispeval Vale   
Petek, 13 Julij 2012 13:44

In naj še kdo reče, da čas ne hitro teče. Mimo mene je v letu dni zdrvel s takšno hitrostjo, da se mi zdi včasih prav neverjetno, kaj vse sem v tem divjem letu doživela. Odšla iz kmetije na kmetijo. Iz resničnostnega šova na pravo kmetijo.

»Odšla sem tja, kjer je daljši dan, kjer se mestni svet konča. Kjer namesto asfaltnih cest, vodi le steza ..., » in še res je, »Hiše razpršene, kot jata plahih jerebic, čas beži drugače, če živiš v eni od gorskih vasic.«

Ja, preselila sem se. V Gorenjo Trebušo. Kam? Gorenjo Trebušo. Saj veste, iz Idrije na Vojsko, skozi Vojsko še dobre tri kilometre dalje, kjer potok Gačnik ustvari 12 prelepih slapov in streljaj stran Trebušica utira svoje čudovite grape. Tja na 900 metrov višine, kjer nimamo vročine, ne poznamo ure, ne štejemo dnevov in kamor je dobrodošel vsak, ki ga pot ustavi mimo. Tja, kjer se vsak dan zakuri peč na drva, da lahko iz kuhinje zadiši in tja kjer vsak teden prasketa iz krušne peči, da se lahko pripravi kruh in posušijo zdravilne zeli.

Bezeg

In sedaj, ko sem se že stabilizirala, sem zopet tu in vam obljubim, da vam bo vsak teden zopet napisala recept iz moje domače kuhinje, še bolj pa bom vesela, če pridete in okusite moje dobrote sami. Pa ne samo jedačo, tudi pijačo že pripravljamo in skladiščimo. Sicer je sezona bezga že mimo, pa vseeno danes za vas moj recept za šabeso, ki sem je pred mesecem dni pripravila 50 litrov in sicer tako, da sem v vrelih 40 litrov vode dala 20 kg sladkorja, 20 velikih žlic citronske kisline ter sok 2 kilogramov limon. Ko se je sladkor raztopil in mešanica ohladila, sem vanjo vrgla 3 gajbice sveže nabranih bezgovih cvetov, dobro premešala, pokrila in pustila stati 30 ur. Nato sem vse skupaj precedila ter prelila v plastenke, ki sem jih spravila v zmrzovalnik. Zakaj? Ker sem pripravila manj sladko in bolj kislo šabeso, ki vam bo v temnem in hladnem prostoru v steklenicah zdržala največ 3 tedne, nato pa vam bo začela (zaradi manjše vsebnosti sladkorja) plesneti in vreti. No, jaz sem je nekaj vseeno prelila v steklenice, ker smo jo hitro spili.

Šabesa

Bezeg pri nas sedaj šele odcveta, zato čakamo na bezgove jagode, iz katerih bom pripravila marmelado in bezgovo vino. Ko bo, boste prvi, ki vam bom zaupala recepture. Pa pozdravček na Koroško iz Severne Primorske.

 

Zadnje objave na Bajti


images/stories/articles.jpg
Ponedeljek, 16 Maj 2016 20:07
kolegice.jpg
Torek, 10 November 2015 19:22
Natalija
Ponedeljek, 09 November 2015 11:15
risa_a5.jpg
Nedelja, 08 November 2015 10:51
TaborZdravihSol2015.jpg
Torek, 27 Oktober 2015 21:12
povabimmail.jpg
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 19:20
kks_logo.jpg
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 19:06
coverbringit.png
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 18:20
zborovske-mohorjan.jpg
Četrtek, 15 Oktober 2015 22:41

Naključno naštrikana proizvajalca smeha

Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti