Kuhajmo z Vale: Zeleno, česnovo, čemaževo natisni
Prispeval Vale   
Sreda, 04 April 2012 18:56

Ker je zelen, ker mu pravijo divji česen in ker gre za čemaž. Nabiramo ga sedaj (aprila, maja), najdemo ga v vlažnih listnatih gozdovih, kjer je že od nekdaj, popularen pa šele zadnja leta. In ko takole modno pišem o čemažu, mi je vedno hecno, kako ljudje vsako leto ali na vsakih nekaj let odkrivamo stvari, ki so v naravi od nekdaj, sami pa jih nato poveličujemo in kujemo v nebesa, čeprav bi nam morale biti že od nekdaj samoumevne. Enako je bilo svojčas z rukolo. Ždela je tam po primorskih vrtovih in so jo po večini pulili in metali stran, saj je veljala za plevel. Takisto je bilo svojčas s čemažem, ko smo hodili mimo njega, ne da bi kdo sploh pomislil, da bi ga uporabili v kuhinji, sedaj pa je iskan in ga veselo nabiramo. Ampak takšni smo. Modne muhe nas vedno zavedejo in včasih niti niso tako škodljive ali pa so celo zdrave, kot tale čemaževa.

Čemaž

Skratka, moja malenkost je iz čemaža za vas pripravila čemaževe domače rezance. Preden pa vam povem, kako in kaj, naj vas opozorim, da bodite pri dodajanju vode ekstremno pazljivi, saj boste dobili hitro preveč pocasto zmes, če boste pretiravali in iz nje nikakor ne boste mogli narediti rezancev.

Za le-te pa potrebujete:

  • 200g ostre moke
  • 2 jajci
  • 50g čemaža
  • sol
  • malo, res malo vode

Čemaž drobno nasekljajte in ga umesite z moko, jajci in malo vode (ampak res malo) v gladko testo. Zavijte ga v folijo in pustite počivati 30 minut. Nato testo čisto na tanko razvaljajte in ga narežite na poljubno široke rezance. Lahko uporabite tudi strojček za delanje rezancev, sama sem jih pripravila kar ročno. Pustite jih cca eno uro, da se testo malo osuši, nato pa kuhajte v slanem kropu, ki ste mu dodali žličko olja, 10 minut. Medtem, ko kuhate rezance, pripravite poljubno omako, s katero jih boste začinili. Sama sem vrgla v oljčno olje strok sesekljanega česna in ko je zadišalo dodala kislo smetano, sončnična semena, malo muškatnega oreščka, sol in poper ter zabelila.

Čemaž - rezanci

Vam manjka slika rezancev? Tako dobri so bili, da smo jih prej pohrustali, preden sem se jih spomnila poslikati.