Bajta Zabava Kuhajmo z Vale Kuhajmo z Vale: Rdeča pesa, polenta in polpeti

Naključno iz intervjujev in kolumen

"Tu stojimo, ker ne moremo, ne znamo in nočemo drugače."
Andrej Makuc | Petek, 25 Januar 2013
Andrej Makuc

"Tu stojimo, ker ne moremo, ne znamo in nočemo drugače. Potisnjeni smo bili v revolt, ker nam je ostal samo še gnev. In sporočamo – do tu in niti koraka nazaj. Iz stavke smo odločeni stopiti le še do tiste črte, kamor je obrnjen zgodovinski kažipot.

Naključno poiskano iz Kšajtnih

Fotografski profil

Pasica
Kuhajmo z Vale: Rdeča pesa, polenta in polpeti PDF natisni E-pošta
Prispeval Vale   
Sreda, 16 November 2011 22:35

Kakšen kompliciran naslov, za čisto preprosto zadevo, ampak najprej k rdeči pesi, ki jo ponavadi ali maramo ali pa je ne maramo sploh. No, moja malenkost je svojčas ni marala sploh, zdaj jo pa mara zelo. Ne me spraševati, zakaj, ampak tudi okus se z leti spremeni.

Torej, rdeča pesa je najbolj znana po tem, da vsebuje betanin in folno kislino. Prvi znatno vpliva na povečanje vsebnosti kisika v krvi, kar je dobro za oksidacijo škodljivih snovi v krvi in vseh telesnih celicah, ki jih napaja krvni obtok (to je predvsem pomembno za razstrupljanje), druga pa vpliva na zmanjšanje utrujenosti, psihične napetosti, boljši spomin, zmanjšuje ekceme, zdravi razpokane ustnice in odpravlja bledo kožo. Poleg tega pa folna kislina ugodno vpliva na tvorbo rdečih krvnih celic in obnovo krvi ter odpravlja slabokrvnost. Pomembna je pri prvi mesecih nosečnosti za pravilen razvoj hrbtenjače zarodka ter preprečuje okvaro ploda (spina bifida).

Rdeča pesa

Skratka, te rdeče pese je eno samo zdravje in glej ga zlomka, če ne marate kuhane, privoščite si surovo. Ugotovili boste, da ima čisto drugačen okus, predvsem podoben črni redkvi in morda vam bo postala všeč, tako kot je meni. Pripravite jo čisto preprosto. Olupite, naribate, začinite s česnom (ali pa tudi ne), oljem in kisem ter servirate kot solato. Zraven se odlično podajo mesne kroglice, v katere sem tokrat vmešala koruzno polento, potrebujete pa:

  • 500g mlete govedine
  • cca eno večjo pest koruzne polente, ki vam je ostala od prejšnjega dne
  • 1 manjšo čebulo
  • 1 jajce
  • sol, poper
  • žlico kajmaka

Čebulo prepražite na olju do zlato rumene barve in ko se ohladi jo z vsemi ostalimi sestavinami dobro vmesite v meso. Le-tega pustite počivati najmanj pol ure. Iz mase oblikujte kroglice, ki jih ocvrite v olju. Vse skupaj servirajte s solato rdeče pese ter prelijte z omako, ki ste jo pripravili iz kisle smetane, v katero ste vmešali žlico majoneze in pol žlice gorčice.

Pa dober tek.

 

Zadnje objave na Bajti


images/stories/articles.jpg
Ponedeljek, 16 Maj 2016 20:07
kolegice.jpg
Torek, 10 November 2015 19:22
Natalija
Ponedeljek, 09 November 2015 11:15
risa_a5.jpg
Nedelja, 08 November 2015 10:51
TaborZdravihSol2015.jpg
Torek, 27 Oktober 2015 21:12
povabimmail.jpg
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 19:20
kks_logo.jpg
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 19:06
coverbringit.png
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 18:20
zborovske-mohorjan.jpg
Četrtek, 15 Oktober 2015 22:41

Naključno naštrikana proizvajalca smeha

Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti