Bajta Zabava Kuhajmo z Vale Kuhajmo z Vale: Pečena riba

Naključno iz intervjujev in kolumen

Intervju: Matic Tasič
Jernej Prodnik, Foto: Arhiv Bajte | Torek, 24 Marec 2009
Matic Tasič, novi direktor Slovenskih železnic "Lastnik seveda lahko naredi, kar se mu zdi prav, in način imenovanja je bil pač tak, da ti pusti neko nelagodje. Jaz sem poizkušal ta slab občutek že prvi dan z množico sestankov z različnimi ljudmi popraviti. Če bi vedel, da bo stvar tekla v takšni smeri, bi tudi jaz prosil, da lahko pridem na nadzorni svet in predstavim neko vizijo."

Naključno poiskano iz Kšajtnih

Fotografski profil

Pasica
Kuhajmo z Vale: Pečena riba PDF natisni E-pošta
Prispeval Vale   
Torek, 08 Januar 2013 16:35

Alora, rib nikoli nisem marala pripravljati. Najprej zato, ker je v mojem malem stanovanju na Primorskem vedno še tri dni smrdelo po njih, ko sem jih pripravila, nato pa še zato, ker sem imela nek čuden odpor do rib, če sem jih sama pripravila, pa tudi kaj prida jih nikoli nisem znala pripravit.

Pa pridem oni dan po starem letu nazaj na kmetijo in ugledam na kuhinjskem pultu res zajetno, ma kaj zajetno, ogromno postrv (iz našega potoka, da ne bo pomote). Res vam lahko zagotovim, da takšne mrcine še nisem videla na krožniku, baje pa je to ena manjših.

Sem gledala tisto postrv, pa gledala Srečkota, ki mi je čisto lepo povedal: »Ja, tam je, pa naredi nekaj iz nje.« No prav, pa bom. In sem malo pogooglala, kako se pripravi dobra pečena riba, povedala postrvi, da je res uboga reva, ker je končala ravno na mojem kuhinjskem prtu, se z njo prerekala, kako nagravžna je, ko sem jo čistila v umivalniku in ji dopovedovala, da bo zelo okusna, ker jo tako lepo filam v trebuh. In je pomagalo. Na koncu sem pripravila izvrstno pečeno rib. K temu je pripomogel še najnovejši kuhinjski pripomoček, ki sem ga nabavila in sicer merilec temperature v pečici. Tako me lahko zdaj mirne duše vprašate, kako vem koliko stopinj je v pečici, ki jo kurimo na drva, ker imam v njej termometer. Ha!

No, za izvrstno pečeno ribo pa potrebujete naslednje:

  • zajeten kos surove in očiščene ribe
  • šopek, ki ste ga naredili iz lovora, peteršilja in rožmarina
  • pet strokov naseckanega česna
  • sol
  • večjo žlico masla
  • 1 dcl belega vina
Pečena riba

Ribo dobro osušite, nato pa jo fino osolite, v trebuh pa ji z ljubeznijo položite šopek začimb in naseckan česen. Pečico ogrejte na 180°C, ribo položite v pekač, nanjo pa manjše koščke masla, zalijte z vinom, pokrijte z alu folijo in tako pecite 10 minut. Nato odstranite folijo ter jo pecite na 160°C še 15 minut. Če je riba manjša pa 10 minut. Ribo sfilirajte in postrezite s kuhanim krompirjem in solato iz blitve, še bolje špinače. In če imate takšno ribo kot mi, ki je trije nismo zmazali iz prve, pripravite zvečer iz nje ribjo pašteto. V sekljalnik vržite ribo, ki ste jo očistili kosti, žlico masla, nasekljan česen, nasekljan peteršilj, žličko oljčnega olja, ščepec rožmarina, ščepec majarona in eno kislo kumaro. Jaz kislih kumar nisem imela in sem vrgla poleg eno žlico vloženih jurčkov. Smo namazali in zmazali na domač kruh tako hitro, da nisem utegnila poslikat.

Aja, pa da ne pozabim. V 2013 vam želim dosti pirhov in čim manj solz zaradi hrena ... aja, ne, ni bila Velika noč, kaj že ... veste kaj? Želim vam, da bi bili to kar ste, ne tisto, kar od vas zahtevajo drugi, da bi delali to, kar si želite delati in ne to, kar drugi želijo, da delate za njih.

 

Zadnje objave na Bajti


images/stories/articles.jpg
Ponedeljek, 16 Maj 2016 20:07
kolegice.jpg
Torek, 10 November 2015 19:22
Natalija
Ponedeljek, 09 November 2015 11:15
risa_a5.jpg
Nedelja, 08 November 2015 10:51
TaborZdravihSol2015.jpg
Torek, 27 Oktober 2015 21:12
povabimmail.jpg
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 19:20
kks_logo.jpg
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 19:06
coverbringit.png
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 18:20
zborovske-mohorjan.jpg
Četrtek, 15 Oktober 2015 22:41

Naključno naštrikana proizvajalca smeha

Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti