Bajta Zabava Kuhajmo z Vale Kuhajmo z Vale: Pivski golaž E.T.A. Hoffmann

Naključno iz intervjujev in kolumen

Intervju: Adam Visočnik
Jan Klančnik | Četrtek, 06 Januar 2011
Adam Visočnik

"Vse dokumente, od naše morebitne izvolitve pa do vzpostavitve sistema, bomo z veseljem delili na spletni strani, seveda! V kolikor bomo s tem nazaj na svojo stran pridobili vsaj enega koroškega študenta, ne vidim razloga, zakaj tega ne bi storili!"

Naključno poiskano iz Kšajtnih

Fotografski profil

Pasica
Kuhajmo z Vale: Pivski golaž E.T.A. Hoffmann PDF natisni E-pošta
Prispeval Vale   
Četrtek, 19 Maj 2011 07:59


Aha, prav ste prebrali. E.T.A. Hoffmann (Ernst Theodor Amadeus oziroma Ernst Theodor Wilhelm) je bil nemški pravnik, skladatelj, kritik, pisatelj in karikaturist. Po njegovi literarni predlogi sta nastali glasbeni mojstrovini Hoffmanove pripovedke skladatelja Offenbacha ter balet Hrestač P.I. Čajkovskega. Leta 1808 je postal glasbeni direktor v Bambergu in tu sem ga srečala tudi sama, v obliki kipa, ki stoji pred opero v Bambergu, nato pa še v obliki piva. Aha, tudi to ste prav prebrali.

V Bambergu je po njem poimenovano odlično temno lager pivo pivovarne Mahr´s, katere zgodovina sega v leto 1602. In to pivo sem izbrala za pivski golaž s spätzli. Pomembno je namreč, da enako kot pri vinu, ki se uporablja v kulinariki, tudi pri pivu uporabite najboljše, saj boste drugače samo pokvarili okus jedi. In če boste porekli, da sami današnjega golaža ne morete skuhati, ker nimate dobiti kje omenjenega piva, vam lahko prišepnem, da mi pišite in z lahkoto vam ga priskrbim. V nasprotnem primeru pa priporočam uporabo kakšnega drugega temnega lagerja, ki ga lahko dobite v naših bolje založenih trgovinah, nikakor pa ne uporabljajte svetlega lagerja, ker je za golaž čisto neprimeren.

Čebula

In tako poleg 3 dcl temnega lagerja potrebujete za pivski golaž še:

 • 500 g govedine za golaž
 • 500 g čebule
 • 1 žlico svinjske masti
 • 2 veliki žlici mlete rdeče paprike
 • 1 žlico paradižnikove mezge
 • 3 stroke česna
 • ščepec majarona
 • ščepec mlete kumine
 • 1 žlico ostre moke
 • 2 dcl vode
 • sol, poper

Čebulo čim bolj drobno nasekljajte. Delajte to ročno, z nožem, saj bo v primeru, da jo zmeljete v multipraktiku ali naribate na ribežl preveč mokra in jo boste stežka popražili kot je treba. V posodi zagrejte žlico masti (ne preveč, da se vam ne bo vse zažgalo) ter dodajte narezano čebulo, nato pa jo med nenehnim mešanjem (če se vam začne prijemati, jo lahko zalijete z minimalno količino vode) pražite do temno rjave barve. Sama sem to počela natanko 45 minut. Nato dodajte na večje kose narezano govedino, začinite s sladko papriko, soljo, poprom ter paradižnikovo mezgo, med nenehnim mešanjem pražite še 10 minut, nato pa zalijte s pivom in vodo ter pustite brbotati (brbota naj, tako čisto na malo) 3 ure. Dodajte majaron, kumino, moko ter strt česen, brbotajte še 15 minut, odstavite z ognja ter pustite, da odstoji še pol ure. Dobili boste golaž, ki bi ga še angelci jedli, če bi usta imeli.

In kje so spätzli? V naslednji objavi.

(skoraj) končana jed

 

Zadnje objave na Bajti


images/stories/articles.jpg
Ponedeljek, 16 Maj 2016 20:07
kolegice.jpg
Torek, 10 November 2015 19:22
Natalija
Ponedeljek, 09 November 2015 11:15
risa_a5.jpg
Nedelja, 08 November 2015 10:51
TaborZdravihSol2015.jpg
Torek, 27 Oktober 2015 21:12
povabimmail.jpg
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 19:20
kks_logo.jpg
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 19:06
coverbringit.png
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 18:20
zborovske-mohorjan.jpg
Četrtek, 15 Oktober 2015 22:41

Naključno naštrikana proizvajalca smeha

Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti