Bajta Zabava Kuhajmo z Vale Kuhajmo z Vale: Pirine testenine

Naključno iz intervjujev in kolumen

Intervju: Robert Kordež
Tomaž Kučan, foto: Grega Stopar | Sreda, 18 Maj 2011
Robert Kordež

"Najbolj uživam med kolesarjenjem na simpatičnih stezicah Brinjeve gore nad Prevaljami oz. po trasi Krejanovega memoriala. Tu opravim 70% vseh treningov.
"

Naključno poiskano iz Kšajtnih

Fotografski profil

Pasica
Kuhajmo z Vale: Pirine testenine PDF natisni E-pošta
Prispeval Vale   
Sreda, 11 Januar 2012 22:49

Pirine testeninePira je meni ena ljubših žitaric, pa tudi nasploh ena najugodnejših, saj v bistvu skoraj nima naravnih sovražnikov (razen v vlažnih predelih, kjer jo lahko napadejo glivične bolezni) in je zato zelo enostavna za ekološko gojenje, prav tako pa primerna za tiste, ki ne smejo uživati pšenice, pa še polna proteinov je. Zadnje čase je stopila precej v veljavo, je pa bila tudi že precej zanemarjena, saj jo je pšenica skozi zgodovino, zaradi večje produktivnosti v pridelku, čisto povozila.

Gor na Kmetiji smo mleli tudi piro, vendar bolj redko, ker so bili sotekmovalci zelo skeptični in po večini niti »rižote« iz pire niso hoteli poskusiti, vendar je moja trma kljub vsemu pripomogla, da smo tu pa tam jedli pirin kruh, enkrat pa sva z Mišo pripravili tudi sarmo iz trtinih listov, polnjeno s pirinim nadevom. Je pa res, da je zelo zoprna za mletje (govorim o mletju v žrmljah), se pa na koncu trud poplača, saj dobimo iz nje zelo fino mleto moko že po prvem mletju, kar na primer pri koruzi dosežemo šele pri drugem ali tretjem mletju.

Pri nas doma je polnozrnata pirina moka vedno prisotna, saj iz nje ponavadi delam kruh, sem pa oni dan pripravila testenine oziroma krpice, ki so bile izjemno okusne. Zanje sem porabila (porcija je za 2 lačni osebi):

  • 200g polnozrnate pirine moke
  • 2 jajci
  • malo vode
  • sol

Najprej zamesite moko, jajca in sol, vodo pa dodajte samo po potrebi. Dobiti morate lepo, voljno testo, ki se ne prijemlje na roke in posodo, ki ga pustite počivati najmanj pol ure. Nato ga čim bolj na tanko razvaljajte ter ga narežite na majhne pravokotnike, ki jih posujte z moko, premešajte ter pustite, da se malo osušijo (cca 2 uri). Skuhajte jih v slanem kropu (cca 10 minut) ter ponudite z vam ljubo omako. Sama sem jih pripravila z zeljnimi krpicami – prepražite čebulo do lepe zlato rumene barve, dodajte na krpice narezano sladko zelje, začinite s kumino in malo mlete paprike, osolite in dušite cca pol ure. Vmes zalivajte z jušno osnovo ali vodo. Ko se zelje zmehča, vmešajte testeninske krpice ter postrezite zabeljene z domačimi ocvirki ali posute s popečeno govedino.

Pirine testenine drugič

Smo pa gor na Kmetiji delali, ko še nismo imeli kokoši, testenine brez jajčk, samo iz moke, vode in soli ter seveda polnozrnate pšenične moke. Bile so fine. Take svedrčke je Tinca naredila z našo pomočjo, ki smo jih nato zalili s fino paradižnikovo omako, pa tudi zabeljeni samo s svinjsko mastjo so bili ok. Da vam o raviolih, napolnjenih z domačo skuto in sirom niti ne pišem ... No, bom, drugič.

 

Zadnje objave na Bajti


images/stories/articles.jpg
Ponedeljek, 16 Maj 2016 20:07
kolegice.jpg
Torek, 10 November 2015 19:22
Natalija
Ponedeljek, 09 November 2015 11:15
risa_a5.jpg
Nedelja, 08 November 2015 10:51
TaborZdravihSol2015.jpg
Torek, 27 Oktober 2015 21:12
povabimmail.jpg
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 19:20
kks_logo.jpg
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 19:06
coverbringit.png
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 18:20
zborovske-mohorjan.jpg
Četrtek, 15 Oktober 2015 22:41

Naključno naštrikana proizvajalca smeha

Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti