Bajta Zabava Kuhajmo z Vale Kuhajmo z Vale: Pečenka za Marto

Naključno iz intervjujev in kolumen

Poolimpijski intervju: Damir Dugonjič
Igor Ranc | Torek, 30 September 2008
Damir Dugonjič "V predtekmovanju smo plavali popoldan, kar je bilo super. Finala in polfinala pa so se plavala dopoldan. Ogromno je bilo pritožb, da to ni primerno, saj so vsi vajeni, da popoldne plavajo bolje. Nekateri zaradi tega, ker niso vajeni plavanja dopoldan sploh niso prišli v finale, kljub temu, da bi tja načeloma spadali."

Naključno poiskano iz Kšajtnih

Fotografski profil

Pasica
Kuhajmo z Vale: Pečenka za Marto PDF natisni E-pošta
Prispeval Vale   
Sreda, 20 April 2011 18:00

Ali, kaj narediš, ko imaš v hladilniku kilo svinjske pečenke, nekaj zelenjave, na mizi en manjši šop divjih špargljev ter tri ure in pol časa, Marta pa ti na zid FB-ja, ko prebere prvo sago o jajcih, zapiše: »Bravo, super! Daj še kaj zanimivega na temo špargljev.«

V kožo, ki krasi eno stran pečenke, zarišite z ostrim nožem horizontalne in vertikalne črte, da dobite mrežast vzorec. Nato jo fino natrite s soljo, poprom ter mleto rdečo papriko, jo postavite v pekač, ki ste ga obložili s peki papirjem (obrnjeno s kožo navgzor), dodajte na večje kose narezano korenje in por, zalijte s cca 3 dcl vode in postavite v prej ogreto pečico na 200°C. Tako jo pecite uro in pol. Vmes jo seveda nenehno zalivajte, polivajte in malo obračajte.

Pečenka in cmoki

Medtem, ko pečete pečenko, skuhajte 750g starega krompirja, ga olupite in ohladite. Nato ga zmečajkte, mu dodajte 200g moke, 100g grisa, 40g masla, 1 jajce, sol in malo muškatnega oreščka ter fino premešajte. Ne se sekirat, če se vam vse lepi na roke in imate moko tudi kje drugje, ne samo v skledi z maso. Ko se masa nehi lepit na roke, dodajte še tisti šop divjih špargljev, ki ste jih prej nalomljene malo (5 min) kuhali v slanem kropu, pregnetite ter oblikujte cmoke. Le-te kuhajte v slanem kropu 15 minut.

Po uri in pol vzemite pekač s pečenko iz pečice ter jo narežite na kose debele po pol centimetra, vendar tako, da se spodnji del pečenke še vedno drži skupaj. Postavite jo nazaj v pečico, navijte temperaturo na 220°C ter pecite še 10 do 15 minut, da dobi lepo hrustljavo skorjico. Nato jo vzamite iz pekača, ter narežite do konca ter shranite na toplo. Sok od pečenke z zelenjavo prelijte v posodo. V ponvi pripravite prežganje iz moke in mlete rdeče paprike ter ga zalijte s sokom pečenke in zelenjavo. Vse skupaj zmikasjte s paličnim mešalcem, da dobite lepo gosto omako, s katero boste nato polili pečenko, ki jo boste servirali na krožnik poleg cmokov s šparglji.

In tako pridemo do naslova recepta in do konca recepta. V bistvu ni pečenka za Marto, temveč cmoki za Marto, saj me je le-ta prosila, naj napišem še kakšen recept z divjimi šparglji. In sem tuhtala in tuhtala in hitro stuhtala. Tudi v cmokih so fini, sploh, če so postreženi z okusno pečenko.

 

 

Zadnje objave na Bajti


images/stories/articles.jpg
Ponedeljek, 16 Maj 2016 20:07
kolegice.jpg
Torek, 10 November 2015 19:22
Natalija
Ponedeljek, 09 November 2015 11:15
risa_a5.jpg
Nedelja, 08 November 2015 10:51
TaborZdravihSol2015.jpg
Torek, 27 Oktober 2015 21:12
povabimmail.jpg
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 19:20
kks_logo.jpg
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 19:06
coverbringit.png
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 18:20
zborovske-mohorjan.jpg
Četrtek, 15 Oktober 2015 22:41

Naključno naštrikana proizvajalca smeha

Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti