Bajta Zabava Kuhajmo z Vale Kuhajmo z Vale: Paradižnikova pašta

Naključno iz intervjujev in kolumen

Intervju: RK Slovenj Gradec 2011
Tadej Jelen (*projekt Lopa) | Sobota, 19 Maj 2012
Seabstjan Sovič

"Ekipa je bila sestavljena iz domačih fantov, ki so se odločili igrati za novoustanovljeni klub, kljub dejstvu, da smo začeli v najnižji kakovostni ligi"

Naključno poiskano iz Kšajtnih

Fotografski profil

Pasica
Kuhajmo z Vale: Paradižnikova pašta PDF natisni E-pošta
Prispeval Vale   
Sreda, 06 Julij 2011 15:46

Obožujem paradižnikovo omako, pa naj si bo v družbi testenin, polnjenih paprik, čuftov ali kje drugje. Pa bo kdo rekel, kaj pa je to takega pripraviti paradižnikovo omako. Pa bo jaz rekla, ooo ja, ni je lahko narediti, če hočete res tisto pravo, gosto, dišečo, ki ni ne prekisla, ne presladka. In seveda je najboljša iz domačih paradižnikov. Ker pa le-teh še ni in nimam skrinje, v katero bi lahko spravila domačo paradižnikovo mezgo, si pomagam s kupljeno paradižnikovo omako. Pa ne mešajte le-te s paradižnikovim koncentratom v tubi.

Menda sem v enem od receptov nekoč že zapisala, da tako, kot si želim goveje župe, ko pridem na Koroško, tako si zaželim testetin oziroma po primorsko pašte, ko pridem iz kakšnega večdnevnega popotovanja. Pašta je nekaj s čimer smo na Primorskem malce zasvojeni. In lepo vas prosim, ne omenjajte jim (Primorcem) nikoli makaronflajša pa kakšne haše omake, ker bodo dobili na te besede zelo čudne reakcije, ki ne bodo všeč ne vam, ne njim. Živimo ob italijanski meji in tukaj se jé pašta, kot se za pašto spodobi. Kuhana al dente, prelita z različnimi šugi (šugo je po primorsko omaka), ki ponavadi ne vsebujejo mesa ter posuta z naribanim parmezanom (kar pa ni tako tipično italijansko, saj Italijani parmezan vmešajo že v omako in ga zato na koncu ponavadi ne posujejo po pripravljeni pašti).

In pašta je ena redkih stvari, ki si jo moja malenkost naroča v gostilnah. Kljub temu, da gre za zelo enostavna jed, jo večina naših gostincev ponuja zlepljeno, razhkuhano, s premalo ali preveč omake, premastno, ipd. Večina, ne pa vsi. Se najdejo redke izjeme.

Pašta med pripravo ...

Skratka, dovolj nakladanja o paradižniku in pašti, gremo mi to pripravit. Potrebujete:

  • 100g poljubne pašte na osebo
  • 200g paradižnikovo omake na osebo
  • pest paradižnikov češnjevcev
  • špic papriko
  • dve do tri mlade čebule
  • žličko mlete rdeče paprike
  • tri stroke česna
  • 1 veliko žlico rjavega trsnega sladkorja
  • ščepec timijana, majarona in bazilike
  • oljčno olje


Alora. Na oljčnem olju sesekljajte mlado čebulo in ji, takoj ko postekleni, dodajte sesekljano papriko ter na polovičke narezan češnjevec. Pražite in mešajte toliko časa, da se paradižnik zmehča in ga z vilicami stisnite, da izpusti sok. Osolite in dodajte žlico sladkorja ter mleto papriko. Dobro premešajte. Zaradi sladkorja in soli bo zelenjava spustila še dodaten sok in takrat zalijte vse skupaj s paradižnikovo omako, znižajte temperaturo na minimum, premešajte ter pustite brbotati najmanj eno uro, da se okusi lepo prepojijo. Paradižnikova omaka je namreč kot goveja juha. Dlje kot brbota, bolj okusna bo. Če bo brbotala preveč bo izhlapela, če bo brbotala premalo, ne bo okusna. Prav tako je pomembno razmerje sladkorja, ki ga dodate, da omake ni preveč sladka ali pa preveč kisla. In ko tako po urici, urici in pol paradižnikova omaka zbrbota vse, kar je imela zbrbotati, ji dodajte strt šečen ter ščepec začimb. Vse skupaj premešajte, odstavite s štedilnika ter skuhajte pašto. Medtem, ko se bo pašta kuhala, se bodo začimbe s česnom v omaki ravno prav razdišale. Odcejano pašto vmešajte v omako in takoj postrezite. Dlje, ko boste čakali, bolj bodo testenine vpijale omako. Po želji posujte s parmezanom.

Meso? Ja, ja, ni panike. Če vam manjka, si prepražite na kocke narezano panceto ter jo posujete po že servirani pašti.

Pašta za pojest :)

 

Zadnje objave na Bajti


images/stories/articles.jpg
Ponedeljek, 16 Maj 2016 20:07
kolegice.jpg
Torek, 10 November 2015 19:22
Natalija
Ponedeljek, 09 November 2015 11:15
risa_a5.jpg
Nedelja, 08 November 2015 10:51
TaborZdravihSol2015.jpg
Torek, 27 Oktober 2015 21:12
povabimmail.jpg
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 19:20
kks_logo.jpg
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 19:06
coverbringit.png
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 18:20
zborovske-mohorjan.jpg
Četrtek, 15 Oktober 2015 22:41

Naključno naštrikana proizvajalca smeha

Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti